Site icon hockeystaden.se

Mats Lusth vet vad som gäller: “Vi kan inte smyga under radarn”

Mats Lusth. Foto: Henrik Skoglund

Ett av de lag som i förhandstipsen nämns bland kandidaterna att till nästa säsong byta Hockeyettan mot Hockeyallsvenskan är hårdsatsande Kristianstad. Tränaren Mats Lusth – som tog laget till en tredjeplats i vårens kvalserie – berättar för hockeystaden.se att han är bättre förberedd som tränare i Hockeyettan i år, samt att de vet om favorittrycket och ska hantera det. Dessutom ger han sin syn på sommarens turbulens där det Hockeyallsvenska fönstret stod öppet under några dagar.
— Det får inte hända, och det är lite Kalle Anka, säger 55-åringen.

JÖNKÖPING (HOCKEYSTADEN.SE
Storsatsande Kristianstad målas upp som en av Hockeyettans stora favoriter inför säsongen. De hade ett favoritskap på sig redan förra säsongen och hanterade det då genom att sluta trea i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Kristianstad första besök någonsin i kvalserien.
På den södra seriens upptaktsträff var de flesta tränarna överens om att Kristianstad kommer vinna grundserien.
— Vi blev lite favoriter förra året också tillsammans med Troja. Nu gick Troja upp, så nu är det kanske mest vi. Men jag tror att Nybro också kommer vara ett lag som slåss där uppe, säger Mats Lusth till hockeystaden.se.

VÄL FÖRBEREDDA

Med tunga spelarvärvningar i form av bland andra Johan Skinnars från Södertälje, Mikael Johansson från Troja och Robin Sterner från Odense i Danmark är känslan att det enda som kan fälla laget från att gå riktigt långt är de själva och att favoritskapet eventuellt skulle kunna bli en tyngd. Men Kristianstadstränaren verkar inte oroad för det.
— Jag har varit med om det innan och sen tycker jag att vi är förberedda på det. Spelarna vet om det och vi har en målsättning att vi ska gå långt, helst lite längre än förra året och då måste vi hantera att vi är favoriter. Vi kan inte smyga under radarn på något sätt, säger tränaren.
— Jag tycker vi har många bra ledargestalter i laget som varit med på olika nivåer och som vet vad som krävs, att man måste ha fokus uppe direkt. Går man ner 10-15 %, i södra framförallt, så förlorar du med uddamålet.

HAR EN PLAN

Mats Lusth har varit med förr om att avancera i serierna. 1990 var han med som spelare när Malmö tog klivet upp i SHL och 2015 coachade han samma klubb när de vann en rysarserie mot Leksand för att ta språnget till SHL. Han gillar att köra hårt med sina lag när det kommer till träning för att de ska vara så bra förberedda som möjligt när det gäller. Han har planen klar för sig inför kommande säsong. Han säger också att de vill bli klara tidigt för Allettan men att placeringen i grundserien egentligen inte spelar någon roll.
— Där måste jag ha en balans och där har jag mina kaptener som jag lutar mig mycket mot och diskuterar mycket med. Jag vill att vi ska kunna träna hårt under hela tiden fram till jul periodvis och sen gå ner i träning utan att riskera att vi hamnar i en situation att vi förlorar tre matcher på raken och att det ska komma in press och nerver.
— Samtidigt spelar det ingen roll om du är etta eller femma. Det är bland de fem vi ska vara, det är där vi ser oss själva. Sen är det såklart roligt att vinna, men skulle vi bli trea eller fyra skulle jag inte gå och gräma mig över det.
Körde du samma upplägg förra säsongen?
— Vi körde rätt hårt förra säsongen också. Sen fick vi en jävligt bra start där och då kunde vi fortsätta. Jag var ny i Hockeyettan och Kristianstad då och hade inte koll på de andra lagen, men vi vann åtta raka i början och då kände jag att vi kunde köra på så fick jag räkna ner avståndet till övriga lag och behövdes det så lättade vi upp lite grann.
— Nu känns det som att jag har mer koll på Hockeyettan södra och de andra lagen.

MÅNGA LAG OM BUDET

Kvar från fjolårets lag finns meriterade målvakten Joel Gistedt och toppspelare som backen Acke Ringström, samt anfallarna Fredrik HanssonMalte SjögrenChristopher LindholmViktor Holmkvist  och Daniel Andersson. Men det finns även andra lag i andra serier som rustat. I öster finns Huddinge och Hudiksvall och i väst har Mariestad och Västerås målats upp som stora favoriter. Så det finns god konkurrens på vägen fram till kvalserien för Mats Lusth och hans lag.
Går ni upp i allsvenskan?
— Det är vår målsättning och det finns andra som också har den målsättningen av Sveriges division ett-lag. Det finns säkert tre lag i södra och sen har vi Huddinge, Hudiksvall som satsat och Borlänge. Så det är säkert fem, sex, sju lag som går in med den inställningen. Sen ska du möta två lag från allsvenskan, men vi är ett av de lagen som har den inställningen och målsättningen och jobbar efter det.

STRULET HAR INTE STÖRT UPPLADDNINGEN

Ifjol missade skåningarna den allsvenska platsen med en hårsmån. Men runt midsommar öppnade sig faktiskt möjligheten att det ändå kunde bli en uppflyttning då svenska ishockeyförbundets licensnämnd beslutade att degradera IK Pantern på grund av för sen inkommen bokföring. Kristianstad stod på tur att ta över platsen, men till slut revs licensnämndens beslut upp av högre instans och IK Pantern och Kristianstad stannade kvar i sina respektive serier.
— Det har inte stört oss i någon uppladdning eller förberedelse med spelarvärvningar och sådant. Men det är en jävla cirkus. Vad fan är det de håller på med? säger Mats Lusth och skrattar samtidigt som han frågande slår ut med armarna.
— De hade fått fem chanser på sig och sen kommer en appellationsnämnd in och ändrar beslutet. Det är det som för mig är en cirkus. Regler är regler, det är enkelt, fortsätter han.

Exit mobile version