Site icon hockeystaden.se

De går vidare från öst – för övriga väntar en spännande höst

Nu är det strax dags för första nedsläpp i Hockeyettan säsongen 2017/2018. Spelare har värvats, spelare har lämnat, kondition har trimmats och spelsystem har gnuggats för att lagen ska vara så redo som möjligt.
Hockeystaden.se ger er en titt in i kristallkulan av vilka lag som bör ta sig vidare till Allettan. I en serie om fyra delar tippas de som anses givna för spel i den ädlare serien efter jul, samt de lag som bör utmana om de sista platserna på topp fem i tabellerna.
Idag: Hockeyettan östra.

I många, många år har den östra serien förbisetts och beskrivits som tråkig och färglös, undantaget när SSK var nere och gästspelade för ett par år sedan. På det stora hela ser jag ingen större förändring till årets säsong heller, utöver det faktum att serien innehåller tre seriösa kandidater till kvalserien mot Hockeyallsvenskan och att Nyköping är tillbaka med ett lag i elithockeyn i och med Gripens avancemang från tvåan i våras. Sörmlandsklubben kommer dock inte ha något med rejset till Allettan att göra.

Tre givna lag för Allettan hittar vi i den här serien. Om de två övriga platserna gör hela fem lag upp i mittskiktsgeggan av östra Hockeyettan.

UTMANARNA:

8. Valbo HC

Som nykomlingar förra säsongen var de faktiskt bara tre poäng ifrån att avancera till playoff-förkvalet. Detta efter att ha ägnat hösten åt att komma in i det högre tempot.
Till i år har de kvar en stor del av fjolårets trupp och har dessutom kryddat anrättningen med Joakim Axman från Visby/Roma. Med det får Valbo ytterligare ett offensivt hot vid sidan av fjolårets poängkung Marcus Lindblom, samt Nicklas Strid, som efter några struliga säsonger verkar ha hittat rätt i Valbo förra säsongen.

Känslan är att Valbo kommer vara med från start i år. De som var med ifjol är ett år äldre och mer rutinerade. Frågan är om det räcker hela vägen till Allettan.

7. Haninge Anchors

När detta publiceras vet vi fortfarande inte om Haninge spelar i Hockeyettan eller ej. Ni kan läsa mer om det här. Men så länge inget annat är kommunicerat utgår jag ifrån att klubben spelar kvar i ettan säsongen 2017/2018.

Tog sig för första gången till Allettan förra säsongen. Väl där gjorde man bra ifrån sig, trots jumboplatsen. Spjutspetsarna Johan JärlefeltNick Hedemyr och Christoffer Odljung  är kvar och enda kännbara förlusten på anfallssidan är  Carl Olsson som lämnat för nykomlingen Hanviken. Det är på backsidan man gjort sina tyngsta tapp i Hampus Berg och  Alexander Bergman som lämnat för andra klubbar.

Ett nytt målvaktspar har man i  Axel Feichter och  Robin Christoffersson som är inlånad från Södertäljes J20-lag. Båda känns intressanta och det är nog öppet mellan vem som ska ta förstaspaden.

Återigen, högst oklart om det blir spel i Hockeyettan eller ej. Men blir det så, så känns Haninge ungefär lika bra som förra året och då är de definitivt med och slåss om platserna.

6. Sollentuna HC

Mats Sundins moderklubb var bara fyra poäng ifrån att snuva Haninge på platsen till Allettan förra säsongen. Vårserien vann de med knapp marginal, men rök direkt i förkvalet. Poängkungen Christian Holmblad stannar i klubben och det är förstås otroligt viktigt. Kan nye Zane Jones färga i Hockeyettan? Han har storleken och poänghistoriken i sig i alla fall.

Sollentuna känns ungefär som förra säsongen och de kan nog vara med och kriga om topp fem.

5. Hammarby IF

Det pratades om söderbröderna redan inför förra säsongen som en kandidat till Allettan. Då lyckades de varken ta sig vidare dit, eller till förkvalet.

Nu pratas det lite löst om Hammarby igen och varför skulle det inte? Med potenta spelare som Anton MolnarJoakim ArnmarkLinus CarlssonBenjamin Blomberg, Marcus Carlsson med flera kvar i laget ska de absolut vara topp sex i den här serien.
Lägg till att man värvat stabila Hockeyettanpjäser i Christian Olsson och Jacob Lager, så känns det som att truppen har lite mera djup än föregående säsong.

4. Väsby IK

Väsby är egentligen så nära man kan bli ett givet Allettanlag. Man får känslan av en välmående förening på väg upp, men som kanske inte riktigt är ända framme än.
Gjorde en ruskigt stark fjolårssäsong som slutade först i playoff två. Jag skulle absolut inte bli överraskad om de gjorde om bedriften i år.

Har gjort en hel del tunga tapp sen i våras. Poängkungen Fredric Korduner har klivit ner en division och ska nästa säsong spela för Viggbyholm. Lubomir Fetkovic flyttar till Haparanda för att representera Asplöven och Johan Wictorsson byter till Enköping. De här var tre av Väsbys fyra bästa poängplockare förra säsongen. Dessutom tappade man ju Calle Åsell mitt under brinnande Alletta.

Men klubben har förstärkt på bästa vis. Linus Pellfolk och Christoffer Gozzi har gott om poäng i sig och jag tror de kan kräma ut mycket nu när de, högst troligt, får stora roller i Väsby. Har också värvat en del från AIK:s J20-lag, en klubb de verkar ha ett sunt samarbete med. Någon av dessa lär kunna blomma och om jag har förstått saken rätt kan det bli aktuellt med fler lån under säsongen.

Målvaktsparet Linus Ryttar och Måns Johansson stannar och de gjorde det bra förra året.

Det finns en del bitar som ska falla på plats för Väsby för att det ska bli en repris från fjolåret. Men som jag skrev i början av texten känns det som Väsby är en förening på frammarsch och sen är jag full av beundran för det unga tränarparet Markus Odén och Viktor Tuurala som gjorde utomordentligt bra ifrån sig under sin debutsäsong i ett seniorbås.

GIVNA FÖR ALLETTAN:

3. Visby/Roma HK

Tog sig för första gången någonsin till den Hockeyallsvenska kvalserien förra säsongen och till i år har man kvar nästan samma lag. Målvakten Sammy Gustafsson blir kvar. Viktiga backarna Fredrik Sandberg och Johan Eriksson har kritat nytt. Oskar Lundberg, Adam Eriksson och Mikael Adamsson stannar.

Dock tunga tapp i Andreas Gröndahl som lägger av och Joakim Axman som flyttar till fastlandet och Valbo.
Men en sådan som Markus Kinisjärvi som hämtas från Sundsvall kan absolut ersätta de flyktade poängen, samtidigt som det finns andra från fjolårets trupp som kan kliva fram och göra mer poäng. Tänker exempelvis på lagkapten Adamsson, Einar Engström och Matthias Sundberg. Just Engström kan mycket väl få sitt definitiva genombrott i vinter.

Visst har man gjort en del tunga tapp, men det känns som att Visby är ute på en resa uppåt med tränaren Mike Beharrell vid rodret som kommer pågå ett tag till. Förra säsongen tog man sig för första gången till kvalserien och nu när de vet hur man gör tror jag absolut inte att det är en omöjlighet att man kopierar den bedriften.

2. Hudiksvalls HC

Klubben har minsann inte legat på latsidan i sommar gällande att fylla på sin trupp med slagkraftigt material. Spelare av idel, ädel Hockeyettanadel har skrivit kontrakt med Hudik och bland namnen som sticker ut hittar vi målvakten Magnus Åkerlund från Sundsvall, förre Brynäsbacken Simon Löf som besitter en större potential än vad han fått ut under de senaste säsongerna. På anfallssidan har man kryddat med ess som Patrik Elfsberg (Borlänge), Simon Lövgren och Viktor Hertzberg (Båda Sundsvall).

Tränaren Lars ”Lillis” Lövblom blev (till slut) kvar i klubben och han får till sin hjälp i båset den gamle storspelaren Magnus Nilsson, vilket jag tror är till gagn för hela föreningen.

Hudiksvall ska gå långt med det här gänget, det finns inget annat, och alla beståndsdelar till en riktigt lyckad säsong finns. Nu är det upp till dem själva. Måhända behöver de en liten startsträcka med så många nya. Därför tippar jag dem tvåa.

1. Huddinge IK

Förra säsongen tog sig förortsgänget något överraskande till kvalserien. I år har de kvar nästan samma trupp och kvar i båset står tränaren Fredrik Mälberg som verkar fått gehör hos spelarna för sin filosofi.

Laget har gjort två blytunga tapp i backarna Erik Rosén och Christopher From Björk, som båda lagt av, men har å andra sidan fått in Adam Hansen från Södertälje med över 100 allsvenska matcher i bagaget. Marcus LissängMartin Backholm (Åker/Strängnäs) och Jesper Eriksen(Troja) är inte heller de några duvungar när det kommer till rutin.

Framåt stannar ett helt koppel av offensiv potens i form av  bland andra Måns KrügerRobin SjörénBjörn Jonason och Dennis Nordström, samt att Mathias Franzén ansluter från Sundsvall.

Mälberg och grabbarna har något på gång och jag tycker det luktar kvalserie lång väg om Huddinge IK anno 2017/2018.

Exit mobile version