Site icon hockeystaden.se

Avslaget i norr – lär inte bjudas på sprudlande hockeyporr

Nu är det strax dags för första nedsläpp i Hockeyettan säsongen 2017/2018. Spelare har värvats, spelare har lämnat, kondition har trimmats och spelsystem har gnuggats för att lagen ska vara så redo som möjligt.
Hockeystaden.se ger er en titt in i kristallkulan av vilka lag som bör ta sig vidare till Allettan. I en serie om fyra delar tippas de som anses givna för spel i den ädlare serien efter jul, samt de lag som bör utmana om de sista platserna på topp fem i tabellerna.
Först ut: Hockeyettan norra.

Inför förra säsongen osade det fest och flärd kring den norra serien. Både Sundsvall och Asplöven hade fått kliva ner från Hockeyallsvenskan och kunde mönstra starka och intressanta trupper. Därtill fanns det utmanargäng i främst Östersund och Piteå som ansågs kunna ha bra chans att ta sig långt i kvalspelet. Men faktum är att inget av gängen nådde kvalserien.

Till denna säsong är allt detta som bortblåst. Sundsvall har klivit av på grund av ekonomiska bekymmer, vilket gör att serien avgörs på elva lag. Asplöven ser inte riktigt lika heta ut som förra säsongen och från Östersund hör man ingenting. Även Piteå har försvagats och på förhand känns det inte som att den norra serien kommer ha något lag med långt framme i vårens kval till Hockeyallsvenskan. Läs vilka gäng hockeystaden.se tror kan vara med när det vankas kvalseriespel här.

Däremot finns det en synnerligen intressant nykomling att hålla ögonen på. Kan det bära hela vägen till Allettan?

UTMANARNA:

6. Asplöven HC

Mängder med spelare ut och mängder med spelare in jämfört med fjolårets trupp. Det är egentligen helt omöjligt att jämföra styrkor och svagheter på det här gänget. Det får helt enkelt visa sig. Tyngsta tappet gör man i sportchefen och klubbens hjärta och själ Per Kenttä som lämnat för Oskarshamn.

Bland de spelare som ansluter sticker namn som Lubomir FetkovicOlov LundqvistVictor Ekeståhl Jonsson och Manfred Ehlers ut. Ett gäng finnar ansluter också och någon/några av dem kan säkert bli tongivande.

Nye tränaren Aleksandrs Semjonovs lär få slita för att få ihop den brokiga gruppen. Ser man till spelare för spelare på papperet ska det här laget vara givet för Allettan. Men nu avgörs inte hockeymatcher på papperet, utan det är på isen de måste visa att de får ihop det. Jag vågar varken säga bu eller bä för att de får det.

5. Bodens HF

Boden är tillbaka i elithockeyn och de mönstrar på comebacksäsongen med ett ytterst intressant och starkt gäng om man ser till det faktum att de är nykomlingar från tvåan.

Spelare som Christian PetterssonDaniel Gustafsson och Petter Sundqvist är kvar från förra säsongen och de två sistnämnda är att betrakta som etablerade spelare i Hockeyettan.
Dessutom stannar KHL- och SHL-meriterade backen Tommy Wargh och han var minst sagt bidragande till avancemanget efter det att han anslöt i början av 2017.
Som om inte detta vore nog har man hämtat starka kort i Sebastian HarilaViktor SandbergJohannes Tornberg från Piteå och andra förvärv som Henri Snäll,  Christian Nyman och Jesper Ylivainio är spelare som kommer lyfta det här laget.

Det största frågetecknet sätter jag för målvaktssidan som är oprövad. Kvalhjälten, slovaken Pavel Krajcovic, lär vara den som får starta säsongen som förstekeeper. 23-åringen anslöt från blivande seriekonkurrenten SK Lejon förra säsongen och rent statistiskt gjorde han det ruskigt bra i kvalet, mindre bra under säsongen i Lejon.

Ska man vara petig så är Bodens truppbygge att beskriva som höga berg och djupa dalar. De har några av seriens bästa spelare i sin trupp, men kanske saknar djupet vid skador på nyckelspelare. Men i grunden är detta en synnerligen stark nykomling som bör vara med och utmana om topp fem.

4. Kalix HC

Gjorde endast 57 mål framåt förra säsongen på 22 omgångar av Hockeyettan norra. trots den magra produktionen räckte det till en plats i Allettan, mycket tack vare briljante målvakten Christoffer Rifalk som tog sitt lag ända till playoff 1 där Nybro blev för svåra.
Rifalk är kvar. Konstigt nog, då jag trodde de allsvenska klubbarna skulle ha huggsexa runt 21-åringen. Men att han är kvar är viktigt och det är mycket kring det faktumet jag baserar mitt tips på.

De får också behålla målkungen, backen Johan Pettersson, vilket förstås också blir viktigt. Dock tappar de hovmästaren Christian Nyman som lämnat för Boden och det kan nog svida en hel del i produktionen framåt kommande säsong.

Ska Kalix ta ytterligare ett kliv denna säsong behöver de öka sin målproduktion. Från Vimmerby kommer Leonard Forselius som 2015/2016 krutade in hela 26 baljor för AIK J20 i Superelit. Robin Byström ansluter från HC Dalen och han har också en historik av många mål på Superelitnivå. Kan någon av dessa två få fart på seniorkarriären kan det nog bli en rolig vinter i Kalix.

GIVNA FÖR ALLETTAN:

3. Piteå HC

Har tappat en hel del starka kort i Sebastian Harila, Viktor Sandberg, Johannes Tornberg som samtliga valt Boden till nästa säsong. Backen Isak Pantzare har flyttat till Borlänge. Å andra sidan stannar ett helt koppel av bra spelare som Magnus IsakssonPetter MäkitaloAugust Tornberg och målvakten Joel Vännström.
In kommer Joakim Högberg från allsvenska Björklöven. Dessförinnan var han i Tingsryd och gjorde under två säsonger i den högre serien godkänt med poäng. Senast det begav sig i Piteåtröjan blev det 43 poäng och totalt i ligan har han sprutat in över 200.

Totalt sett ser Piteå svagare ut på papperet än ifjol. Men klubben ska aldrig räknas bort, de lyckas alltid vara med i toppen oavsett hur många skickliga spelare de än tappar från säsong till säsong. Blir toppen av norra serien i år med.

2. Örnsköldsvik HF

Har varit så nära, så nära ett par säsonger i rad nu att ta sig till Allettan utan att lyckas. I år är det dags och de lär gå dit med bred marginal med sin hemvävda och långsiktiga satsning. Hela elva spelare har nämligen kontrakt över säsongen 2018/2019 eller längre. Man kan diskutera om det, för serienivån, är bra eller dåligt, men personligen har jag inga som helst problem med kontinuitet. Snarare tvärtom.

Örnsköldsvik känns otroligt intressanta och har landat ett av hela ligans bästa nyförvärv i målvakten Michal Zajkowski. 34-åringen har spenderat merparten av sin karriär i SHL och Hockeyallsvenskan, men har de tre senaste åren representerat klubbar i Frankrike, Norge och Storbritannien. Har den forne SM-guldvinnaren bara glöden kvar lär han kunna bära det här gänget långt i vinter.

Det har inte varit jättestor ruljans på spelare in och ut i laget under sommaren. Tyngsta tappet hittas i poängmakaren Petter Segersten som lämnat för Vännäs, men i gengäld har sportchefen Patrick Edlund hämtat in intressanta kort i Adrian Kastel Dahl och Jacob Hansson Geidon.
Som nämns ovan stannar ett helt koppel av spelare med Sebastian MagnussonDavid Gunnarsson, Nicklas Nordenberg och lagkaptenen Johan Nilsson i spetsen.

Faktum är att tio av fjolårets elva bästa poängplockare är kvar i klubben, varav en del unga intressanta namn med potential för spel högre upp. Nye tränaren Tomas Grundström får ett ytterst intressant lag att förädla och nu är det inget snack. Örnsköldsvik ska till Allettan. Det här bommar de inte.

1. Östersunds IK

För första gången på flera år så pratas det inte om Östersund i förhandstipsen. Någonstans känner jag att det kan passa dem bra att inte nämnas i kvalseriesnacket.
Laget som vann norra serien förra säsongen, men som gjorde en slät figur i Allettan och bommade kval, har förändrats en hel del under sommaren.
Ut har poängkungarna Jonathan Tholander  och David Lillieström Karlsson försvunnit. Vidare har backarna Calle SjälinCarl Ackered och Kenny Källström lämnat.

Kvar stannar viktige Nils Bergström och målvakten Tim Juel. De får sällskap av ett helt koppel av spelare som känns intressanta. Från Kallinge/Ronneby kommer backen Jesper Synnelius, samt poängstarka anfallarna  Johannes Nilsson och Tony Söderman. Från allsvenska Västervik hämtas backen Jens Andersson som sedan tidigare vet hur man gör mycket poäng i den norra serien.
Tvillingbröderna Pontus och Linus Wernerson Libäck ansluter från Hudiksvall och det känns som de kan ta ytterligare ett kliv i sina karriärer med ett miljöombyte.

Jag får en bra känsla kring Östersund. De har jobbat på med ett fint lagbygge i det tysta. Det kan absolut bära långt och hur långt beror på hur nye huvudtränaren Kjell-Åke Andersson lyckas skruva ihop alla de intressanta beståndsdelarna. Oavsett vad ska det här laget till Allettan och får de ihop det bör de även vinna den norra serien.

Exit mobile version