Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det totala haveriet i affären Haninge

Nyheten om att Haninge tvingas kliva av Hockeyettan slog ner som en bomb i eftermiddags. Vad är det egentligen som händer?

Det som gäller för stunden är alltså att Haninge tvingas  kliva ner ett trappsteg i seriehierarkin efter det att Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyettans licensnämnd valt att inte bevilja klubben elitlicens.
Hur jag än vrider och vänder på det hela tycker jag att allting verkar väldigt, väldigt märkligt.

För det första: Beskedet kommer två veckor innan serien drar igång. Ynka två veckor, och nu ska dessutom tävlingsnämnden ge sig ut på jakt efter ersättare i division två efter gällande ranking från kvalet i våras. Vilken klubb vid sina sinnens fulla bruk kommer tacka ja till den platsen med så kort varsel?

För det andra verkar det lite smått oklart vad det egentligen är som sker i den här härvan. Hockeyettan gick ut på sin hemsida tidigare idag och meddelade följande:
“Nämnden anser att gällande regelverk inte ger utrymme för överklagande om beslut för ny prövning i ärendet”.

Men efter några timmar kunde man hitta följande tillägg på ligans hemsida:
“Beslut i Licensnämnden för Hockeyettan kan dock överklagas till SIF:s förbundsstyrelse”.

Haninge skrev tidigare ikväll på sin hemsida (Innan Hockeyettan själva korrigerat sin).
“Styrelsen i Haninge Anchors har efter beslutet överklagat ärendet till Svenska ishockeyförbundets styrelse,  Svenska ishockeyförbundets styrelse beslutade vid sitt möte den 26 augusti att återförvisa ärendet till Licensnämnden för hockeyettan för ny prövning. Licensnämnden har i en skrivelse som vi fått idag på eftermiddagen  gjort gällande att man anser att i gällande regelverk inte finns utrymme för återförvisning av ett överklagat ärende.”

Det verkar minst sagt rörigt värre det här och min magkänsla är nog ändå att Haninge lirar i ettan säsongen som kommer. Det verkar vara ett haveri någonstans. Nu vet inte jag exakt vad som ligger bakom nekandet av licensen, men jag har svårt att tro på att en klubb inte skulle få överklaga. Och varför har inte beslutet kommit tidigare? Det finns så ofantligt många obesvarade frågor i den här soppan.

Om det nu ändå blir så att Haninge kastas ur Hockeyettan så borde det logiska vara att Mjölby får frågan om att ersätta då de är det högst rankade kvallaget av de som inte gick upp i våras. Ska jag vara lite giftig så vore väl det mest logiska att östra serien, liksom den norra, avgörs på elva lag. Det vore närmast självmord för en klubb att ta klivet upp med så här kort varsel. Två veckor kvar liksom.

Mjölby, som var så nära att gå upp i våras och som drabbades på dess grymmaste vis av en domartabbe, har tappat sina bästa poängplockare och har på papperet ett svagare lag i år. Det säger sig självt att det blir en rätt tuff match för dem att på två veckor försöka sy ihop ett dugligt Hockeyettanlag.

“Men de kommer ju spela i Östra ju”, tänker säkert en del och menar då troligtvis på att det kanske kan vara lite lättare att hänga kvar i den jämfört med den södra serien då bottenlagen kanske är lite svagare. Bra tanke, men jag slår ner den direkt med argumentet att de tänkta bottengängen i östra nu får en jackpot i att många Haningespelare troligtvis lär ansluta. Jag har nämligen svårt att se att de kommer flytta till Mjölby med kort varsel, då är det nog smidigare att byta Stockholmslag. Därmed förstärks bottenkonkurrenterna en smula. Om nu nu Haninge degraderas vill säga, vilket jag har väldigt svårt att tro.

Utan att veta exakta detaljer måste jag ändå säga att både förbund och ligaorganisation gör sig löjliga om de kastar ut ett lag så här nära inpå en ny säsong. Licenskraven ska självklart följas, men då ska beslutet komma tidigare. Mycket, mycket tidigare.

Exit mobile version