Site icon hockeystaden.se

RANKING: Hockeyettans tio främsta tränare

En ny säsong närmar sig med stormsteg och vad passar väl inte bättre än att langa ut lite listor nu när det börjar närma sig.
Efter en alldeles för lång sommar går snart lagen på is och för att det ska bli så bra som möjligt för klubbarna behöver de en kompetent huvudtränare. Här nedan rankar jag de enligt mig tio främsta i Hockeyettan anno 2017/2018.

10. Lenny Eriksson, Arboga
Tillbaka i Sverige efter två år i Norge och Sparta Sarpsborg. Innan dess basade han över Karlskoga under tre säsonger i Hockeyallsvenskan.
63-åringen har tränat lag sedan 1987 och har under de åren samlat på sig en skattkista av rutin. Svårt att säga vad han kan göra med Arboga, men han har lyckats i klubben förr och lär få spelarna med sig då han är ett aktat namn och får gehör för sin filosofi.

9. Markus Odén/Viktor Tuurala, Väsby
Egentligen är rubriken missvisande då listan faktiskt innehåller elva namn. Men Väsbys framgångsrika unga tränarpar kör med delat ledarskap. Tuurala, 28, och Odén, 29, tog över Väsby inför 2016/2017 efter en lång rad säsonger med magra resultat för klubben. Det var deras första säsong som ansvariga för ett seniorlag och man kan inte klaga på utdelningen de fick. Först tog de Väsby till Allettan och väl där lotsade de laget till framgång med segrar mot lag som på papperet såg starkare ut. Väsby var ett LAG förra säsongen och den unga tränarduon fick verkligen ihop gruppen och spelet på ett bra sätt. Hur svarade laget på att stjärnan Calle Åsell lämnade för Hockeyallsvenskan mitt under säsongen? Två raka segrar mot tippade topplag som Piteå och Östersund.
Skrällde sig hela vägen fram till playoff två där de fick ge sig mot Piteå i sudden.
Nu är det en ny säsong som väntar och en del förändringar i truppen. Men tränarna är kvar ett år äldre och visare. Nog ska de lyckas göra ett hårt arbetande lag av den här truppen också.

8. Andreas Holfelt, Nybro
Lite till mans trodde väl de flesta att Nybro återigen skulle gå mot en “mellanmjölkssäsong” 2016/2017. För bra för att åka ur, men samtidigt lite för dåliga för att ta sig till Allettan. Då helt plötsligt fick man ihop laget, spelsystemet satt och man började rada upp segrar. Holfelt, som tog över som huvudtränare i Nybro mitt under säsongen 2013/2014, är självklart en stor bidragande orsak till att den kräsna publiken i Victoriaha… Förlåt, Liljas Arena, kan börja vädra morgonluft igen. Det som slår mig främst gällande Holfelt är att han, mitt under Nybros långa segersvit under höstsäsongen, aldrig föreföll vara helt nöjd med sitt lags spel. Perfekt tränaregenskap.
Nybro har värvat intressant inför kommande säsong och tippas som ett topplag. Det ska bli oerhört spännande att följa hur Holfelt kommer spela ut sina ess när det börjar dra ihop sig.

7. Tim Brithén, Helsingborg
Brithén har bred erfarenhet från ledarskapet inom hockeyn och var 2015/2016 assisterande bakom Johan Lindbom i HV71. Tog över ett krisande Helsingborg, som helt plötsligt stod utan tränare, den 11 januari, lagom till hemmamötet mot HC Dalen. Det blev förlust då, men sen tog laget sju segrar på de elva omgångar som återstod och var endast en förlorad straffläggning mot Tranås i den sista omgången ifrån att ta sig vidare till förkvalet. Har bara varit huvudtränare i Hockeyettan en gång tidigare (Olofström 2012/2013) och fick då lämna det uppdraget. Men vilken tränare har inte fått lämna i förtid någon gång? Tim Brithén har varit förbundskapten för Island och att se annat än svensk hockeykultur skadar inte.
Helsingborg har sett intressanta ut i flera år nu utan att riktigt lyckas. Blir Brithén den som bryter mönstret?

6. Per Ljusteräng, KRIF
Den förre elitspelaren har gjort sig ett namn i tränarskrået och är en mästare på att få ihop lag. Något han fick nytta av inför förra säsongen då Kallinge/Ronneby på grund av ekonomiska bekymmer fick byta ut i stort sett hela laget från föregående år. Nybygget bar ända till Allettan och stoppades inte förrän i playoff två mot blivande kvalseriegänget Visby/Roma.
Spelare för spelare såg KRIF intressanta ut inför 2015/2016. Men frågan var om Ljusteräng skulle lyckas få ihop styrkorna. Det gjorde han och frågan man ställer sig inför kommande säsong är hur långt det kan bära. Min gissning är ännu högre.

5. Mike Beharrell, Visby/Roma
Kanadensaren går mot sin tredje säsong på Gotland och för första gången nämns de som en potentiell kvalseriekandidat på förhand. Dit tog de sig ifjol och faktum är att de bara blivit bättre och bättre under Beharrels ledning. Hur långt bär det i år?

4. Fredrik Mälberg, Huddinge
41-åringen är en tränare som ställer höga krav på arbetskapaciteten från sina spelare. Hårt arbete lönar sig och de två senaste säsongerna har han tagit både Tranås och Huddinge längre än vad någon tippade på förhand. Med Huddinge vann han tre pokaler första säsongen, men fick ändå inte njuta av ett Hockeyallsvenskt avancemang.
Huddinges lag ser spännande ut även inför årets säsong och fortsätter bara spelarna att följa Mälbergs riktlinjer är det nog inte helt otänkbart att det kan bli en ny pokalfest i Björkängshallen även 2017/2018.
Huddinge är definitivt en av de klubbar som kan vara med i rejset om kvalserien 2018. Man har en bra trupp och en skicklig tränare som lägger taktiken.

3. Lars Lövblom, Hudiksvall
Ni kan alla storyn om silkessnöret Lars “Lillis” Lövblom fick av Hudiksvall efter säsongen. Efter en kortare tid togs han tillbaka efter att, som det hette, “utvärderingen av säsongen gjorts om en gång till”.
“Lillis” tog inte Hudiksvall till några speciella höjder under sin första säsong där, men jag tror att andra året kommer bli bättre. Mycket bättre. Klubben har storvärvat och de som är kvar från föregående års trupp kan Lövbloms idéer om spelsätt och taktik som ett rinnande vatten vid det här laget.
53-åringen är synnerligen rutinerad för nivån med ett antal säsonger bakom sig i Brynäs juniorverksamhet där han förädlat blivande NHL-proffs som Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok för att nämna några. Resultatet av åren i Brynäs J18 landade i två SM-guld för tränaren.
Han var dessutom assisterande tränare bakom Göran “Flygis” Sjöberg i Brynäs åren 1996 till 1998 och säsongen därpå bar han huvudansvaret när Troja avancerade från ettan till Hockeyallsvenskan.

2. Mats Lusth, Kristianstad
En av seriens mest rutinerade tränare som bland annat varit med och tagit upp Malmö i SHL under tränarkarriären. Ifjol tog han över hårdsatsande Kristianstad och det är en klubb som har en historik av att underprestera och inte kunna motsvara de högt ställda förväntningarna de olika upplagorna haft på sig genom åren. Trots många skador och svängdörrar i truppen under den förra säsongen höll sig Skånegänget där de skulle vara: I toppen och var bara tre poäng ifrån ett allsvenskt avancemang. Endast fyra förluster efter full tid på de  36 spelade matcherna innan playoff tog vid blev Mats Lusths facit från första säsongen vid rodret.
55-åringen har en hel rävfarm bakom örat och det ska bli ytterst, ytterst intressant att se vilka skruvar han skruvat på i Kristianstadmaskineriet under sommaren.

1. Tomas Kempe, Skövde
50-åringen är en oerhört kompetent tränare som oftast brukar nå framgång med lagen han basar över. 2004 tog han exempelvis något oväntat upp Skövde i Hockeyallsvenskan och ett par år efter det nådde han bra resultat med Växjö som då låg i andraligan.
Det blev inget kval uppåt i Småland, men Kempes insatser gav honom jobbet som lokförare på ett av Leksands alla återtåg. Det blev två seriesegrar innan det hela strandade i kvalserien.
Efter tre år i Karlskrona, där han var med och plockade upp laget i Hockeyallsvenskan, var han borta från tränaryrket ett tag innan han inför säsongen som var tog över Skövde igen. Ett Skövde som på förhand var lite svårtippade. Men Kempe lyckades ta en relativt anonym trupp ända till en sjundeplats i Allettan innan äventyret slutade i Playoff 1 mot Vimmerby.
Skövdes trupp ser intressantare ut inför 2017/2018 och skulle de bomma Allettan lär det knappast bero på att Kempes kompetens brister.

Exit mobile version