Site icon hockeystaden.se

LISTA: Sex spelare från exotiska hockeynationer som borde intressera Hockeyettan

Häromdagen värvade Visby/Roma den holländske målvakten Martijn Oosterwijk och 27-åringen blir ett exotiskt inslag i nästa säsongs Hockeyetta av spelare som kommer från mindre namnkunniga hockeynationer.
Hockeystaden.se listar nedan sex andra spelare som sportcheferna i landets tredjeliga borde ta sig en funderare över.

Emilijus Krakauskas, (fw), Litauen
20-åringen är en riktig målskytt och har på sina tre säsonger i den schweiziska högsta juniorligan gjort 57 mål. Förra säsongen vann han skytteligan i serien och kommer under 2017/2018 vara utlånad från NLA-laget Biel-Bienne till NLB och Ajoie.
Går under dubbla medborgarskap och spelar landslagshockey för födelselandet Litauen. Han har spelat tre junior-VM för nationen och gjort 13 mål på de 15 matcher han spelat, varav elva kom i det senaste mästerskapet.
Har spelat i två raka VM för sin nations a-landslag som huserar i VM:s division 1B.

Tamás Részegh, (fw), Rumänien
Spelade redan som 15-åring a-lagshockey i den Rumänska högstaligan och gjorde på sina 21 matcher 17 poäng. Detta fick den slovakiska klubben Ruzinov från Bratislava att få upp ögonen för honom och säsongen 2014/2015 gjorde han hela 84 poäng för klubbens u18-lag.
Har de två senaste säsongerna spelat i Tjeckiens motsvarighet till Superelit och gjort fina 61 poäng där.

Yushiroh Hirano, (fw), Japan
Nu är inte denna lista någon ranking, men hade det varit det hade förmodligen den 21-årige japanen legat etta. Dunkade in 38 poäng (19+19) för Tohoku Free Blades i Asia League säsongen som var. Men det är inte den poängskörden i den föga glamourösa ligan som skulle göra honom intressant för klubbar i Hockeyettan. Istället är det det faktum att han som junior gjorde sex matcher och tre assist för Tingsryd i serien 2014/2015 som borde vara en faktor för närmare granskning av den målfarlige japanen. Samma säsong gjorde han 26 poäng för klubbens J20-lag i Superelit och krönte allt med att på sommaren bli inbjuden till självaste Chicago Blackhawks utvecklingscamp.
Han har själv sagt att han vill bli den förste japanen i NHL och det vore väl bra reklam för Hockeyettan om han tog avstamp i den ligan mot högre höjder?

Edgar Protcenko, (b), Litauen
Vann poängligan för backar i VM:s division 1B och för det har 20-åringen blivit belönad med ett kontrakt hos alpligalaget Kitzbüheler EC där han ska försöka ta en plats nästa säsong.
Har en historik av att ha spelat juniorhockey i USA och senaste säsongen spelade den store backen a-lagshockey i Vitryssland och Litauen.

Vilim Rosandic, (mv), Kroatien
Vann den slovakiska andraligans målvaktsliga gällande insläppta mål i snitt på fina 1,77. Kroaten, som även är slovakisk medborgare, har vaktat Kroatiens mål i de två senaste VM-turneringarna och nästa säsong kommer 21-åringen vakta målet för forna KHL-klubben Medvescak Zagreb i EBEL.

Roberto Gliga, (fw), Rumänien
Äldst pålistan med sina 24 år. Spenderade delar av sin juniortid i Tingsryds AIF där han på två säsonger gjorde 59 poäng för klubbens Superelitlag. I Småland fick han också byta om tre gånger för spel i Hockeyallsvenskan säsongen 2012/2013, dock utan att noteras i poängprotokollet. Har de senaste åren varvat spel i franska andraligan med spel i hemlandet för Corona Brasov.
Har gjort rikligt med poäng för Rumäniens landslag i VM-turneringar och OS-kval och borde rimligtvis kunna göra avtryck på högre nivå.

Detta är ett urval av intressanta spelare som finns i de mindre hockeynationerna. Det finns naturligtvis många, många fler som skulle kunna locka till intresse.

Exit mobile version