Site icon hockeystaden.se

Så får vi bort gnället om de långa resorna i Hockeyettan

Varje gång det börjar nalkas spel i Allettan för de lyckliga lagen som lyckats kvalificera sig dit hör vi det: Gnället om de långa resorna till Norrland. Ältandet brukar tillta när vi är inne i playoffspelet och tiggarbreven till supportrarna är lika självklara som att vi firar midsommar i det här landet.

Det är som att de ansvariga i klubbarna inte riktigt har orkat ta till sig förutsättningarna för säsongen i april/maj utan gärna tar den problematiken om/när den infinner sig. “Oj, vi tog oss till Allettan/playoff. Vad tusan gör vi nu?”
Det märkliga är att man aldrig hör lagen från Norrland sjunga denna klagosång (även om lag därifrån också varit ute med kollekthåven), men längre söderut är det mer av den varan även om det i rättvisans namn ska sägas att detta inte gäller alla klubbar.

Jag har absolut inga som helst problem med att föreningarna involverar fansen i diverse insamlingar som gagnar klubben. Initiativet Supporterspelaren tycker jag är en briljant idé exempelvis. Men hur kul kan det egentligen vara att skramla pengar till en resa för klubben i sitt hjärta? En resa som är över och förbi på max ett dygn och som kanske innebär att säsongen är slut.

Men jag har en lösning på detta. I alla fall ett sätt att få bort det eviga resesnacket: Låt klubbarna betala in sina resor innan säsongen. Varje klubb får räkna ut ett “worst case”-resescenario och pytsa in detta till en oberoende part som förvaltar slantarna. En spargris så att säga.

Jag inser själv att detta inte är genomförbart på stört. Det faller på sin egna orimlighet att till exempel nykomlingen HA74 innan september ska betala in två miljoner (eller vad nu säsongens resor kan kosta) till de som förvaltar pengarna.
Men man skulle kunna börja nu med insättningar och låta det slå ut i full blom om säg fem år? Då skulle man till och med kunna se det som en tillgång till klubbarna. Eftersom jag nämnde HA74 som exempel innan tar jag dem igen: Säg att de inför säsongen 2022/2023 ligger 200 000 plus på resekontot kontra deras “värsta resescenario” inför säsongen, då skulle de kunna begära ut dessa pengar och pynta för ett sent kommet stjärnförvärv istället.

Dessutom finns det ingen anledning för klubbarna att ondgöra sig över de långa resorna: de har ju redan betalat för dem.

Exit mobile version