Site icon hockeystaden.se

Hejdå Troja – Välkomna Västerås

Så här i påsktider är det väl på sin plats att rannsaka sig själv en smula och jag får väl börja med att fråga mig själv varför jag överhuvudtaget har tvivlat på Troja nu på slutet, när jag 75% av säsongen varit sten- och bergsäker på att går något lag upp från Hockeyettan så är det Troja. Punkt.

Likförbannat har jag i podd och tweets dissat deras chanser nu på slutet och de egentliga enda anledningar till det var deras torsk i Hockeyettanfinalen mot Huddinge, deras hackande mot Mariestad i playoff 3 och deras oförmåga att slå in matchbollarna de skaffade sig i kvalserien.
Men de redde ut det hela i allra sista stund och är kvalificerade för spel i Hockeyallsvenskan 2017/2018.

En nivå smålänningarna ska vara på såklart. Det andas hockeykultur i Ljungby och det sitter verkligen i väggarna där nere att de ska finnas med i Hockeyallsvenskan.

Hur kommer det gå där då? Det vore ju lite vanskligt att sia om det redan nu, men kollar man på de två senaste säsongernas nykomlingar i den näst högsta serien har det ju gått kanonbra för Pantern, Västervik och Tingsryd. Jag tror det finns absolut potential i den rödvita klubben för att kunna landa in på säker mark framåt vårkanten nästa säsong.

Jag har läst att det redan nu börjar pratas om “nästa steg” och att de “ska sikta mot SHL”. Jag har inte sett att det kommit från klubben själva, men här är det nog viktigt att Troja i första hand siktar på att hänga kvar i Hockeyallsvenskan till att börja med under säsong ett och två innan man börjar ge sig på “vision 20xx” som är så populärt nuförtiden.

Troja/Ljungby har som klubb alla de rätta korten att spela ut för att på sikt bli en etablerad toppklubb i Hockeyallsvenskan och komma tillbaka till fornstora 80- och 90-talsdagar där de var snubblande nära avancemang till elitserien flera gånger.

En annan sak jag noterade är att de har sajnade flerårskontrakt med ryggradsspelarna Alexander Edström, Daniel “Trucken” Karlsson, Jonatan Nielsen och Alexander “Flash” Lindqvist Hansen. Samtliga har kontrakt till 2019 och det är såklart viktigt för klubben och borgar för att det vinnande klimat de byggt upp i omklädningsrummet under de tre säsongerna i Hockeyettan har alla möjligheter att leva vidare.

Jag skulle tippa att de flesta av de tongivande spelarna från säsongen som var kommer krita på nya kontrakt med Troja och följa med upp i Hockeyallsvenskan. Det är ett koncept jag tycker Pelle Svensson och Daniel Håkansson ska jobba efter, att bibehålla kontinuiteten i truppen. Behåll 15-16 man. Det finns även en del spelare som tidigare spelat i klubben på allsvensk nivå som kanske kan vara sugna på att komma tillbaka och krydda anrättningen. Tänker på exempelvis en sådan som Henrik Eriksson som lämnade när de åkte ur 2014 och som sedan dess hunnit med att spruta in poäng i danska ligan och spelat i DEL.

Well. Det kommer bli en spännande silly season för att se hur Troja formerar sitt lag inför återkomsten till Hockeyallsvenskan.

***

Även om ingen vill erkänna det kan jag tänka mig att det jublades en del i Tingsryd över Trojas avancemang. Inte för att jag inbillar mig att TAIF:arna önskar rivalen någon som helst framgång. Men nu har de fyra stekheta derbyn att se fram emot igen.

***

Ett ställe där det inte har jublats flitigt på senare tid är Västerås som nu får se sig degraderade till Hockeyettan. Jag förstår fansens frustration och nedstämdhet över det faktumet. Men som utomstående betraktare kan jag bara säga att det inte behöver vara så illa som många kanske tror.
Nu får klubben en rejäl möjlighet att samla ihop sig och rannsaka sig själva. Vilka ska ha ledande positioner i klubben? Vilken linje ska vi som klubb stå för? Vem ska leda laget tillbaka?

Alla de där frågorna som jag tror många klubbar behöver ställa minst en gång om året har Västerås all anledning att ta tag i nu. Dessutom kan de med relativt små medel för inte belasta ekonomin bygga ett topplag för ettan direkt.

Men behöver de gå upp redan år ett? Inte om ni frågar mig. Det behöver inte vara dåligt att ligga kvar ytterligare något år för att bygga upp en ny identitet och samla ihop sig som förening. Kolla bara på Troja som på tredje försöket slutligen tog klivet tillbaka till Hockeyallsvenskan. Bara för att de inte lyckades år ett rev de inte upp himmel och jord för det, utan jobbade oförtrutet vidare utan att vika ner skallarna.

Många spelare lär lämna klubben nu efter degraderingen och jag tänker inte ge mig in i någon skrivelse nu (kan komma framåt) om vilka spelare jag tycker Västerås ska värva för att ställa ett slagkraftigt lag på isen i september. Men jag tycker de ska bygga mycket runt sina egna juniorspelare i stor utsträckning. Hockeyettan ska absolut inte underskattas och ska man ha något med toppen att göra behöver man spets och rutin som drar laget framåt även när spelet inte stämmer en gråkall novemberkväll. Men det utesluter inte en satsning på egna juniorer.

Västerås har en bra juniororganisation och kan man kanske bygga truppen enligt denna melodi kan man vara något på spåren.

Målvakt 1: Rutinerad Hockeyettanmålvakt.
Målvakt 2: Junior från egna led.

Back 1: Rutinerad Hockeyettanback/allsvensk rutin.
Back 2: Rutinerad Hockeyettanback/allsvensk rutin.
Back 3: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Back 4: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Back 5: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Back 6: Junior från egna led.
Back 7: Junior från egna led.
Back 8: Junior från egna led.

Forward 1: Rutinerad Hockeyettanforward/allsvensk rutin.
Forward 2: Rutinerad Hockeyettanforward/allsvensk rutin.
Forward 3: Rutinerad Hockeyettanforward/allsvensk rutin.
Forward 4: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 5: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 6: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 7: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 8: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 9: Hockeyettanrutin från minst 2-3 säsonger.
Forward 10: Junior från egna led.
Forward 11: Junior från egna led.
Forward 12: Junior från egna led.
Forward 13: Junior från egna led.

Vet inte om någon blev så mycket klokare över den uppställningen.

Sist. Jag läste denna krönika av Mikael Mjörnberg där han serverade förslag på spelare med anknytning till Västerås som skulle kunna komma på fråga nu i och med spel i Hockeyettan.
Det är en linje även jag tycker Västerås ska följa. Satsa hemvävt på killar som brinner för klubben. Här gäller det för ansvariga att tänka till på vad man söker för karaktärer och potential hos spelarna. De ska funka i Hockeyettan, men samtidigt kan det ju vara en bra idé att börja bygga redan nu på spelare som man ser en Hockeyallsvensk framtid i. Hitta kärnan av spelare man vill ha i truppen även om fem år.

Exit mobile version