Site icon hockeystaden.se

VALEXTRA: Så väljer lagen playoffmåtståndare imorgon

Så är det då äntligen dags för playoff!
Imorgon klockan 12 direktsänder Hockeyettan valproceduren där de sex högst rankade lagen som har kvalificerat sig till playoff 1 ska välja mellan de sex som är lägst rankade. Lagen rankas efter poängsnitt och så här ser det ut.

Lagen som får välja:

Väsby
Vimmerby
Piteå
Kallinge/Ronneby
Nybro
Hudiksvall

och lagen som blir valda:

Skövde
Asplöven
Borlänge
Kalix
Örnsköldsvik
Tranås

Ska man nu vara så där äckligt petnoga så är det ju självklart så att sex lag inte väljer som jag skrev ovan, det faller ju på sin egen orimlighet. Men fem lag gör det och jag ska alldeles strax förklara hur jag tror de väljer.

Men först en  sak:

De lag som får välja har inte bara den sportsliga aspekten att ta hänsyn till. Jag tror att det är många klubbkassörer därute hos de fem som får välja som också har fått säga sitt. Har man valet så är det ju dumt att äventyra klubbens ekonomi genom en resa på över 100 mil när man kan välja motståndare som ligger betydligt närmare. Fullt förståeligt och det är också en hänsyn jag kommer ta i mitt siande nedan.

Väsby – Tranås

“Vårens” succélag “Vilda Väsby” får välja allra först och jag, liksom Mikael Mjörnberg i denna krönika, tror att det handlar om tre lag Väsby väljer mellan, om de inte redan bestämt sig vill säga. Dessa lag är Tranås, Borlänge och Skövde. Anledningen är givetvis reseavståndet. Vad ska de upp till Norrland att göra när de inte måste? Dessutom känns inte motståndet direkt lättare, även om Väsby känt på två av tre norrlandslag (Kalix och Asplöven) denna säsong och har 1-1 i matcher mot båda.
Av dessa tre (Tranås, Borlänge och Skövde) tycker jag att Tranås är det minst skräckinjagande. De har inte imponerat och slog väl egentligen ut Grästorp ur förkvalet för att motståndarna helt enkelt var betydligt svagare.
Dessutom bekväm resa till Tranås, E4:an och motorväg nästan hela vägen.

Vimmerby – Skövde

Vimmerby borde rimligtvis välja mellan Borlänge och Skövde. De har 1-1 mot båda gängen i Allettan och det har varit jämna bataljer. Dessutom är det hemmalagen som segrat och där har ju Vimmerby en fördel då mot bägge i och med att de har en eventuell tredje avgörande match på hemmaplan.
Om inte Väsby väljer Tranås hoppas i alla fall jag att Vimmerby tar chansen. De bjöd upp till två kanonmatcher (periodvis) innan jul och det skulle vara härligt att återuppleva. Men vete tusan om Vimmerby vågar det i en första playoffomgång. Tranås har stor  kapacitet i sin trupp och i ett hett derby kan den mycket väl plockas fram.
Varför tror jag Vimmerby väljer Skövde då? Reseavståndet självklart. Dessutom tror jag Skövde kanske kan var lite mätta nu, de har ändå gjort en bra säsong, lite över förväntan, och ingen skulle hänga dem om de åkte ut i första playoffrundan. Det är lite annat med Borlänge som underpresterat.

Piteå – Kalix

Piteå har 4-0 i matcher mot Kalix under säsongen och det skiljer bara drygt 12 mil mellan orterna. Såvida inte Väsby eller Vimmerby chockar rejält och väljer Kalix kommer Piteå hugga som en kobra på detta. Perfekt start för dem, även om jag tror Kalix kan bli en tuff nöt att knäcka. Speciellt med Christoffer Rifalk i mål.

Kallinge/Ronneby – Borlänge

Har att välja på Borlänge, Örnsköldsvik och Asplöven. Kan man sin geografi blir ju detta en “no-brainer”. Kallinge/Ronneby har 4-2 om man ser till poängfördelningen från Allettan i favör mot Borlänge.

Nybro – Örnsköldsvik

Om mitt tips stämmer när vi kommit så här långt har Nybro bara Asplöven och Örnsköldsvik kvar att välja mellan. Vissa skulle kalla det pest eller kolera om man ser till reseavståndet. 94 mil till Örnsköldsvik och 144 till Haparanda. Klart de vill spara in 50 mil. Dessutom om man ser till den sportsliga aspekten har nog Nybros större, rejält större till och med, chans att slå ut Örnsköldsvik än Asplöven.

Hudiksvall – Asplöven

Jag tror inte något lag kommer välja Asplöven. Dels enormt lång resa och sen är det nog den sportsligt svåraste motståndaren på den “valbara sidan”. Hudiksvall har dessutom 1-5 mot gränsstadslaget om man ser till poängfördelningen i Allettan. Men “Hudik” får inte välja, utan ta dem som blir över. Det blir med 99,9% sannolikhet Asplöven som ingen av de fem övriga väljer.

Exit mobile version