Site icon hockeystaden.se

Magistern delar ut betyg till de sex vårserielagen i söder och blickar mot förkvalet

Det blev en riktigt rafflande avslutning av den södra vårserien under dagen där Tranås – tillslut – kunde avgöra tillställningen mot Helsingborg på straffar hemma i Stiga Arena och därmed ta sig till förkvalet till playoff.
Efter de första perioderna av dagens matcher ledde Halmstad över Tyringe och Hanhals gjorde detsamma över Dalen. Det innebar då att Dalen ett tag var laget som skulle få gå till negativt kval. Men Tyringe, som inte hade ett skvatt att spela för, ryckte upp sig och kunde besegra Halmstad samtidigt som Dalen kunde vända och vinna mot Hanhals. Halmstad till ett ovisst kval alltså. Ett kval jag tror de reder ut utan några som helst problem. Jag ser inga jättehot från tvåan. Det här ska Halmstad greja.

Nedan listar jag de sex vårserielagen efter betygsskalan Väl Godkänd, Godkänd och Icke Godkänd. Sett över hela säsongen ska tilläggas.

Dalen

Icke Godkänd
Det pratades om Allettan inför seriestart och när det tåget gick pratades det om serieseger i vårserien för laget som underpresterat kraftigt under säsongen. Visst, man har haft långtidsskador på viktiga spelare, men man skulle trots det inte ha satt sig i sitsen som man gjorde i och med att man riskerade negativt kval. Jag var faktiskt inne på det redan i julas (orkar inte leta fram det inlägget just nu) att de kunde i stort sett sluta var som i vårserien. Plats 1-2 efter jul hade gett godkänt. Nu blev det inte så.

Halmstad

Icke Godkänd
Det kanske inte var någon jätteskräll att detta laget skulle gå till negativt kval. Men någonstans i september kände nog de flesta att Varberg, Tyringe och Hanhals skulle kunna bli potentiella räddningsplankor. Varberg drog sig ur och de övriga gjorde bättre ifrån sig än vad jag förväntat i alla fall. Negativt kval är aldrig godkänt.

Hanhals

Väl Godkänd
Det var väl ingen som innan säsongen startade trodde att Hanhals med två matcher kvar skulle vara med i rejset om förstaplatsen. Men jodå, de har överraskat stort i vårserien och var med ända fram till att de torskade mot Tyringe med 2-5 i onsdags. Starkt jobbat.

Helsingborg

Godkänd
Ett lag som man aldrig riktigt vet vad man har någonstans känns det som. Men tränarbytet för några veckor sedan (Paul Everberg ut, Tim Brithén in) gav effekt och de var med ända in på målsnöret om seriesegern. Kan de behålla spelarna de har nu, krydda lite och ha samma spel till nästa säsong är de en Allettankandidat.

Tranås

Icke Godkänd
Visst, de vann serien tillslut. Men vägen dit har varit allt annat än snygg och målskillnaden -11 är inget man skrämmer kommande förkvalmotståndare med. De har haft problem med spelet hela säsongen och gjort oförklarliga plattmatcher när man som minst anat det. Något är lurt i Tranås. Frågan är bara vad?

Tyringe

Godkänd
Jag var övertygad om negativt kval/strid in i det sista för skåningarna den här säsongen. Men de har verkligen svarat upp och stått för starka insatser när de som mest behövt det. Hade de varit med i rejset om förstaplatsen nu i slutet (det var de aldrig) hade magister Skoglund delat ut ett VG.

***

När vi ändå är igång tänkte jag tippa förkvalet till playoff också (vem vet när man sätter sig framför datorn nästa gång) som drar igång på torsdag med returer lördag (och eventuellt söndag).

Örnsköldsvik – Sollentuna

Sollentuna har gjort en stark säsong och östlagen har i den norra Allettan visat att ryktet om östra seriens dåliga status är betydligt överdrivet. Men ändå, här tar det stopp. Örnsköldsvik är helt enkelt för bra, både offensivt och defensivt, kontra Sollentuna.
Tips: 2-0 i matcher till Örnsköldsvik.

Grästorp – Tranås

Jag blir inte riktigt klok på den här matchserien. Å ena sidan känns det som Grästorp kan vara lite mätta nu när de presterat sin bästa säsong någonsin i klubbens historia. Dessutom darrade de när de skulle säkra förstaplatsen i västra för några omgångar sen och gick på pumpen hemma mot Forshaga.
Å andra sidan var det få som trodde att de skulle komma ända hit. Det finns stort utrymme för dem att skrälla sig vidare.

Jag var inne på det ovan. Det är väl egentligen ingen som tycker att Tranås förstaplats i söder är ett fiasko. De var en kandidat till Allettan, men det är tufft och tajt i syd och Tranås var ett av lagen redan på förhand som nämndes som ett lag att få ta vägen via vårserien.
Men sättet det de nu har tagit sig vidare har inte varit speciellt snyggt. Å ena sidan vann de de matcher som bäst behövdes (tänker främst på Hanhals hemma och nu Helsingborg idag) och det kanske finns något “bäst när det gäller” innanför väggarna.

Mot bättre vetande kör jag nog ändå på att Grästorp är nöjda och glada och att Tranås vill fortsätta att rädda sin säsong. För det lär inte räknas som godkänt i och runt Sommentrakten om de åker ut mot Grästorp. Västgötarna har i kraft av högre poängsnitt i serien fördel av en match extra på hemmaplan.
Tips: 2-0 i matcher till Tranås.

Exit mobile version