Site icon hockeystaden.se

Se hit domare – jag pudlar och ber om ursäkt

Idag på morgonen släpptes ett rykande färskt avsnitt av podden Mjörnbergs trashtalk där vi bland annat avhandlar den heta seriefinalen i södra Allettan mellan Troja/Ljungby och Kristianstad. Har Troja blivit ett spöke för skåningarna efter tredje raka vinsten?

I avsnittet ondgör jag mig också över en incident som inträffade i mötet mellan Dalen och Tranås under gårdagskvällen. I den tredje perioden när Dalen befann sig på kvitteringsjakt inträffade det en händelse i Tranås försvarszon där domaren blåste av och dröjde ytterst lång tid med att komma fram till ett domslut. Ni kan se hela sekvensen i denna reprissändning två timmar och tjugo minuter in om ni orkar ta er tid.

Min första reaktion när domaren tillslut dömde utvisning på en Dalenspelare var “inte snyggt att dröja så länge med beslutet omringad av Tranåsspelare”. Ni som läser denna blogg vet att jag varit lite “halvvass” till domarnas nackdel på sista tiden och att dröja så pass länge med ett domslut omgiven av Tranåsspelare gagnar knappast domarnas situation överlag. Det blir ju snack från fans och media.
Men, efter att ha sett reprisen, ser jag en helt annan bild framför mig. Något jag inte uppfattade igår är att precis efter när huvuddomaren blåser av åker ena linjemannen bort till honom i hörnet för att diskutera någonting. De tar tid på sig och tillslut åker domaren bort till Dalenbåset för att hämta Victor Romfors som enligt domslutet gjort sig skyldig till en slashing. Det ska påpekas att jag, trots 20 tittningar på reprisen, fortfarande inte uppfattat slashingen. Men jag var inte där och jag har ingen anledning att betvivla att den verkligen har ägt rum.

Efter att ha sett reprisen kan jag bara konstatera att domaren gjorde helt rätt med att dröja. troligtvis var det ju så att han inte uppfattat någon regelvidrighet men det hade linjemannen. Självklart ska huvuddomaren lyssna och lita på sina linjemän. De är ensamma därute och kan inte hinna se allt, därför är det bara bra med extra ögon. Att det surrar Tranåsspelare runt domaren under hela den här sekvensen (de var framme hos huvuddomaren innan linjemannen kom fram ska sägas) är knappast något han kan hjälpa. Att den månghövdade Tranåspubliken gjorde sitt till för att försöka påverka förstärkte ju bilden där och då av att domaren lät sig påverkas.

Men jag anser alltså att jag hade fel och domaren gjorde rätt i situationen (återigen har jag inte sett slashingen och kan därför inte bedöma om utvisningen var rätt eller inte).

Vad har jag då lärt mig av detta då? Givetvis att vara 100 procent säker innan jag vräker ur mig kritik. Det är alldeles för lätt i dagens samhälle att sitta och kackla och rasa på diverse bloggar och sociala medier. Folk skickar ju ur sig all möjlig dynga där och för oss som ändå har en seriös approach till det här med journalistik är det ett tungt ansvar att bära för att saker och ting blir korrekt återgivna och bedömda.

Jag ber härmed om ursäkt till huvuddomaren i gårdagens match mellan Dalen och Tranås. Förlåt. Jag hade fel.

Liksom domare begår även vi journalister misstag ibland. Det är inte mer ok för oss att göra det och jag är nästan benägen till att erkänna att mitt utspel igår ligger på gränsen till att rapporteras till en eventuell disciplinnämnd för hockeypoddare. Frågan är om jag nu inte borde stängas av från Mjörnbergs trashtalk under två-tre avsnitt?

Exit mobile version