Site icon hockeystaden.se

Klart att domarna ska ha betalt – men då får de också tåla att bli granskade

Ett av de mer tröttsammare  argumenten man kan stöta på från fans och supportrar till klubbar är: *BRÖÖÖÖL* “Han får fan inte göra ett sådant misstag när han har 150.000 i månadslön. *BRÖÖÖÖL*.

Misstag i våra olika yrkesroller kommer vi aldrig ifrån. Spelar ingen roll om du är snickare och sätter en spik fel, om du är journalist och råkar lägga upp fel bild i en artikel, eller om du är hockeyspelare och råkar lägga ett felpass i egen zon.
Vi är alla människor och det är mänskligt att göra fel ibland.

Även domare brukar få sina slevar av hormonstinna tangentbordsriddare som tycks tro att en domare inte borde kunna göra fel då de har betalt. Det är ju ett rätt korkat argument faktiskt. Precis som att felen försvinner så fort man får betalt.

Men vi kan också vinkla resonemanget några grader och ändå blanda in ekonomi och prestation. Får du rimligt betalt för en uppgift så är det minsta man kan begära att du kommer väl förberedd när uppgiften ska utföras. Jag har tittat lite närmare på detta när det kommer just till domare i Hockeyettan och vad de kan tänkas tjäna under en månad.

Jag roade mig med att följa spåren av en av alla de domare som dömer i Hockeyettan under en månad den här säsongen. Oktober. Jag har inte lyckats hitta någon siffra för innevarande säsong som berättar vad en domare i Hockeyettan kan tänkas tjäna. Däremot hittade jag denna för säsongen 2015/2016 och går därför på de siffrorna. Det har ju knappast blivit lägre. Domaren jag valde att följa under oktober månad kan räknas som ordinarie och bör därför håva in 1.650 kr per match.

Den här domaren dömde åtta matcher i oktober månad, då är en match från Superelit inräknad där samma arvode som att döma i Hockeyettan utgår. Multiplicera detta med arvodet på 1.650 så får vi en intjänad totalsumma på 13.200. Då räknar jag inte med reseersättning och förlorad arbetsinkomst i detta då jag omöjligt kan veta hur det förhåller sig med den saken för just denne domare.

Vi får ju anta att detta ska skattas också. Om jag då räknar på skattetabellen som gäller i min hemkommun, där 32% råder, så får vi fram 8.976 som ramlar in på domarens konto.
En sak vi måste nämna här är att domararvodet inte är pensionsgrundande. Det ska tas i beaktande.

Vi kan ju jämföra detta med en spelare  som huserar i Sveriges tredjeliga. Jag har kollat runt lite vad en ledande spelare (ingen specifik) i en satsande klubb kan tänkas få ut netto. 15.000 är en uppgift jag hört från flera. Jävligt bra betalt kan jag tycka, om man ser till nivån och vad en spelare “förväntas” tjäna där.
Men vi kör på 15.000 som efter skatt blir 10.200 in på spelarens konto. Jag valde ut en specifik klubb i Hockeyettan som kan tänkas ha en så här bra betald spelare i sin trupp och kom fram till att den klubben spelade nio matcher under oktober månad. Då ska vi ju addera det faktumet att spelarna även tränar minst en timme matchfria dagar under veckorna. Det normala är väl att lagen är igång med träning och match sex dagar i veckan. Minst.

Som en liten knorr på mitt räkneexempel ovan så ser det alltså ut så här med betalning per match om man ser till min utvalda domare kontra tilltänkt ledande spelare i min utvalda klubb. Innan skatt då.

Domaren: 1.650 kr/match
Spelaren: 1.667 kr/match

Spelaren tjänar alltså bara marginellt mer än domaren. Trots all tid som läggs på träning. Då ska vi ha i åtanke att spelaren i mitt exempel ligger klart över genomsnittet för vad spelarna i Hockeyettan tjänar. Alltså tjänar domarna mer per match än de flesta spelare i ligan.
Jag är ju fullt medveten om att domarna också lägger en hel del tid på träning. Men jag tvivlar på att det ens är i närheten av den tid spelarna lägger ner.

Både spelare och domare har ju sysselsättning vid sidan av hockeyn i form av arbete. Generellt sätt tror jag inte spelarna är borta mer från sina jobb än domarna.

Jag har ju i tidigare inlägg efterlyst en disciplinnämnd för domare på elitnivå. Detta för att jag upplever att de alldeles för ofta kommer undan med misstag som i vissa fall har slagit väldigt hårt mot de förfördelade lagen. Nu när vi har svart på vitt vad en domare plockar ut i månaden, vid sidan av sitt ordinarie jobb, så ser vi ju klart och tydligt att de är att räkna som allra minst halvprofessionella om man ser till inkomsten. Då måste de också tåla att bli granskade när de begår fel.

Avslutningsvis måste jag påpeka att jag på intet sätt ifrågasätter domarna i Hockeyettans rätt till de arvoden de har. Jämfört med en domare i SHL är det kaffepengar domarna i ettan och Superelit åker omkring och håvar in. Sen kan man ju argumentera för att de inte har strålkastarljuset på sig i lika stor utsträckning som rättskiparna två våningar upp har. Men jag har en känsla av att även de som dömer i Hockeyettan får sin beskärda del av glåpord och osaklig kritik.
Jag tycker alltså att domarna har all rätt i världen till de arvoden de har, baserat på att de ändå offrar en hel del tid hemifrån. Men, återigen, dömer man som halvprofessionell (sett till intjänade pengar) och dömer lika halvprofessionella (återigen sett till inkomst) spelare måste man kunna ta kritik, bli granskad och viktigast av allt: Kunna kommunicera. Det är alldeles för ofta man både ser och hör från klubbar att de inte fått någon förklaring från domaren om en specifik händelse. Jag menar inte att domarna ska ändra sina domslut under match, då får vi tillslut total anarki, men en förklaring om varför han dömde si och så i en speciell händelse tycker jag vore på sin plats emellanåt.

Exit mobile version