Site icon hockeystaden.se

För helvete – det måste bli ett slut på insamlandet till spelarnas böter

Pengarna på bilden har inget med artikeln att göra

Det här får bli ett kort inlägg. Har egentligen inte tid, men vi måste prata om det här med att fans till SHL-klubbar samlar in pengar för att betala spelares böter. Vi måste verkligen prata om det.

Ni kan gången vid det här laget. En spelare i SHL som begår en regelvidrighet kan, om brottet är tillräckligt allvarligt, straffas med avstängning och böter av SHL:s disciplinnämnd. Jag tycker detta är bra. Det ska kännas att begå överträdelser på isen och dessutom går pengarna tillbaka till svensk ungdomsishockey.
Men det är inte alla spelare som behöver punga ut med stålar. Välvilliga fans står allt som oftast gärna till hands med den saken om de anser att “deras” spelare blivit orättvist behandlad av domarna, SHL och disciplinnämnden, och dessa fans startar då insamlingar för att betala spelarens böter.

Senast idag såg jag att Rögles fans startat en insamling till förmån för David Åslin som stängdes av i två matcher och dömdes till att betala 8000 kr i böter för att han skulle ha hånat domarna efter matchen mot Skellefteå. En match där Skellefteå kunde avgöra när de, felaktigt, var sex man på isen. Något domarna inte uppmärksammade. Efteråt skulle, enligt domarna, Åslin ha hånat rättskiparna medan “brottslingen” själv menar på att han gjorde gester mot en Skellefteåspelare som betedde sig illa efter slutsignal. Oavsett vem som har rätt eller fel (av domarna och Åslin) tycker jag avstängningen (och böterna) är helt horribel. Men det är en annan sak som vi kan ta upp någon annan gång.

Vad jag inte förstår är varför fansen envisas med att gå ihop och betala sin klubbs spelares böter var och varannan gång. För det första har spelaren råd själv då beloppet baseras på inkomst. För det andra motverkar det hela syftet med böter. Meningen är ju att det ska svida lite i skinnet för den som har gått över gränsen.

Vi pratar mycket om att vi måste få bort exempelvis huvudtacklingar, tacklingar i ryggen och rena påhopp på isen i svensk ishockey. Likt förbannat ser jag fans som startar insamlingar så fort “deras” spelare har bötfällts och fått, enligt mig, ett helt rimligt straff för sin förseelse. Samma fans spenderar övriga 360-361 (whatever) dagar om året med att gasta om hur fult rivalklubbarnas spelare bär sig åt och “stäng av på livstid” ekar allt som oftast när någon av motståndarnas spelare begått brott. De pratar också om att det farliga spelet måste bort. Men de har ju bevisat att det endast är tomt snack. Väldigt tomt snack.

Jag förstår ju fansen syfte och kan även tycka att det är en “gullig grej”, men det de inte förstår är att de indirekt stödjer det fula spelet och sanktionerar blindsidetacklingar när de betalar spelarnas böter.
“Määääh, han gjorde juh inge fuuult juh. Det var domarjäveln som gjorde feeel juh”. Lätt och vara enögd som sagt. Väldigt lätt.

“Men Åslin måste vi ju kunna samla in till? Han gjorde ju inget fel”, kanske något Rögle-fan (om nu de mot förmodan läser detta) frågar sig. Nej, det spelar ingen roll. Här måste vi ha nolltolerans. Jag har sett spelare få böter betalda där motiveringen från fansen var att tacklingen i ryggen var en olyckshändelse. Men spelarna har väl ett eget ansvar därute på isen? Eller? Om vi ponerar att jag ska åka bort till ICA på kvällen och handla snus. Det är november och becksvart ute. En person utan reflexer är ute och går och tror att den ska hinna över vägen innan jag och min bil kommer stånkande. SMACK. Personen hann inte över och dog. Förmodligen skulle jag allra minst dömas till dryga böter eftersom jag inte varit uppmärksam nog, även om väl ingen i detta fallet skulle kunna hävda att jag är en kallhamrad mördare? Men…. Lyssna nu: Jag har ett eget ansvar när jag sätter mig bakom ratten. Punkt.
Nu översätter vi detta till random SHL-spelare: De har ett eget ansvar så fort de beträder isen i en SHL-match. Punkt.

Låt dem betala sina böter själva. Oavsett hur orättvist behandlade de än blir. De har råd.

Jag stödjer gärna insamlingar av alla de slag. Men skänk pengarna till något vettigare istället.

Exit mobile version