Site icon hockeystaden.se

Det är nog nu – dags att domarnas misstag får konsekvenser

Rubriken till trots vill jag först och främst slå fast en sak.
Det första är att vi  måste värna om de domare vi faktiskt har och det gör vi genom att stötta och underlätta för dem att döma redan i tidig ålder. Vi har en domarbrist och det är en brist jag tror till störst del beror på trakasserierna de får utstå i ung ålder. Ledare och hockeyföräldrar som står och skriker allehanda saker till rättskiparna på isen. Hur kul kan det vara som 15-åring att få höra i var och varannan match att man är kass och värdelös. Inte särskilt va?
Så domarbristen beror på klubbarna själva till syvende och sist. Det är inte direkt märkligt att många domare lägger av i tidig ålder.

Ni som har orkat er igenom allt dravel jag skriver vet att jag allt som oftast är domarnas främsta försvarare. De allra, allra flesta gör så gott de kan därute i en väldigt komplex arbetsmiljö och jag måste säga att jag beundrar deras mod att kväll efter kväll utsätta sig för den utsatta positionen.

Under säsongen i Hockeyettan har vi sett ett flertal grova missar från rättskiparna som får mig att börja ifrågasätta om alla de domare som dömer i ligan faktiskt har kompetens för det. Tre exempel jag kommer på på rak arm är:

Tranås plockade i en match ut sin målvakt för att spela med sex man i jakten på kvittering. Precis när Tranås fick tag i pucken i egen zon för att bygga upp sitt anfall med minuten kvar blåste domaren för för många man på banan. Vilket det självklart inte var. Här kan man ändå hänvisa till att “misstag faktiskt sker och att det är mänskligt att fela”. Men jag tycker ändå att i det skedet av matchen MÅSTE domaren ha spelsinne och uppmärksamhet nog att inte göra en sådan miss.

Derbyt mellan Kristianstad och Tyringe 18 november. Kristianstad hade lett med 2-0 men Tyringe reducerade och hemmalaget var ett jagat byte i den tredje perioden där Tyringe var rejält på gång. Då skjuter en Kristianstadsspelare ett skott som klart och tydligt tar i ribban och sen studsar upp och bort från målet Ändå dömer domaren mål och sen var den matchen förlorad för Tyringe. Ni kan se situationen i detta klipp.

I den norra Allettans andra omgång gick matchen mellan Väsby och Huddinge till straffläggning. Minst sagt överraskande då Huddinge var solklara favoriter till segern. Väsby avgjorde också straffläggningen – trodde alla. Men domaren bestämde sig för att döma bort målet eftersom, och detta är jag inte helt hundra på, pucken tog stolpe – målvakt – in, vilket den får göra enligt regelboken. Horribelt och ett rån mot Väsby som senare förlorade straffläggningen och en oerhört viktig och oväntad poäng.

Situationerna ovan adderat till väldigt många felbeslut som skett denna säsong i övriga svenska hockeyserier har fått mig att på allvar börja fundera om det inte skulle vara idé med en disciplinnämnd för domare? Jag menar: Vi har ju det för spelare vars regelbrott stöts och blöts för att senare resultera i straff med avstängning. Varför skulle inte detta kunna gälla domare också?
SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är ligor som räknas till elithockeyn. Oerhört höga krav ställs på spelarna med kost, träning, sömn, träningsflit och så vidare, och så vidare. Om vi enbart fokuserar på Hockeyettan nu så ställs dessa krav på spelare som dessutom har civilt jobb/studier vid sidan av. De lägger grymt mycket tid på det de älskar att göra i en liga som på alla plan vill verka professionell. Är det då inte rimligt att kraven på domarna också skärps rejält?

Om vi tar fallet Väsby kan poängen de rånades på mot Huddinge vara skillnaden mellan playoff eller inte playoff när vi summerar efter 18 omgångar med en (antar jag) oväntad ekonomisk bonus som välkommet tillskott till klubbkassan. Allt för att en domare inte kan regelboken.

Till “min” disciplinnämnd ska självklart inte vilka ärenden som helst skickas. Det är inte nån missad icing eller offside hit och dit jag är ute efter utan de här solklara grejerna som missas som jag tycker ska sitta i ryggmärgen på domarna. Straffen som delas ut skulle ju exempelvis kunna bli fem matchers avstängning för incidenten i Kristianstads ishall som jag refererar till ovan. I fallet med Väsbys bortdömda mål kan jag tänka mig något liknande straff plus ett krav på att regeltestet (som alla domare måste göra för att få döma) skrivs om med godkänt resultat innan domaren får tillträde till isen igen.

Jag fattar ju själv att mitt förslag kommer möta en hel del kritik med åsikter som “vi måste vara rädd om de domare vi har” och “vi har så få domare och har inte råd att stänga av någon” men på något sätt måste vi kanske ta i med hårdhandskarna mot de grova fel som faktiskt begås och som i vissa fall straffar klubbar och spelare alldeles för hårt.

Jag skulle faktiskt vilja se att Hockeyettans intresseorganisation tar tag i den här frågan och börjar titta över ett förslag till ett regelverk som också bestraffar domare som begår grova misstag. Tyvärr är jag skeptisk i min tro till att de styrande skulle vilja ta i en sådan här het potatis. Min känsla är att man gärna inte vill stöta sig med förbundet. Observera att det endast är en känsla jag har och jag har inga belägg för det.

Avrundar med en sak som jag sa i senaste avsnittet av Mjörnbergs trashtalk där vi avhandlar just straffincidenten i Upplands Väsby. Jag sa något i stil med att jag tror vissa domare i Hockeyettan dömer enkom för att själva få stå i centrum. Ett uttalande jag står för till hundra procent. Det är alldeles för många gånger jag sett bevis på rent ut sagt olämpliga domare som med hela sitt kroppsspråk och agerande spelar ut hela sitt maktregister mot värnlösa idrottsmän. Observera nu väldigt noga att jag inte menar dessa domare i exemplen ovan, men överlag är min känsla att det finns några domare i Hockeyettan som enbart är på isen för att få spela huvudrollen.
I en perfekt värld skulle ju dessa dömt i korpen istället och att de överhuvudtaget kommit så högt upp i seriehierarkin beror ju såklart på domarbristen. Något för alla som bevittnar matcher med unga domare att tänka på. Var rädda om dem, för vi kommer behöva dem i framtiden om vi fortfarande ska vara en framstående hockeynation. Så till ledare och publik: Tänk efter en gång extra innan ni vräker ut er olämpliga saker mot domare.

Jag skrev att vi skulle avrunda lite högre upp, men vi avrundar nu istället med en historia som utspelade sig i division två för några säsonger sen. Ulricehamn var ena parten, men jag kan inte komma ihåg andra laget.
Hursomhelst var det en grinig historia och domaren hade fullt sjå att skipa rättvisa. En spelare var så förbannad efter en situation att han ville säga några väl valda ord men besinnade sig i sista stund och valde att avstå en kommentar till domaren. Men det hjälpte föga, han fick ändå matchstraff och förklaringen till det blev efter matchen från domarhåll att “jag såg vad han tänkte”. Det är sådana domare som vi vill få bort från sporten.

Exit mobile version