Site icon hockeystaden.se

Det stora säsongstipset- Plats 1

I elva dagar har jag delgett er mina tankar om hur Hockeyettans grundserier kommer sluta. Det har blivit dags att avrunda.

Plats ett.

Hockeyettan norra

Piteå HC.

Här har vi, på papperet, ett av ligans bästa lag som jag tror har goda möjligheter att avancera sig ända fram till kvalserien upp till Hockeyallsvenskan.

Visst, man har gjort tunga tapp i målvakten Linus Styrman som slutar. Vidare har Simon Åkerström (Vita Hästen), Jonathan Tholander (Östersund), Tomas Wallgren (Arboga) och David Lindquist (Björklöven) lämnat laget som tvingade Södertälje till tre matcher i playoff 2 förra säsongen.

Men Piteå har en historik av att hantera tunga spelartapp under ”sillyn” och komma tillbaka säsongen därpå för att vara ungefär lika starka. Det tyder på en inneboende styrka i föreningen.

Skicklige tränaren Rolf Nilsson behöver nog inte ligga sömnlös och oroa sig över kommande säsong när han har vetskapen att målvaktsjobbet tas över av Joel Vännström, som spelade 18 matcher i serien förra säsongen och dessutom gjorde en briljant insats under sina fem framträdanden i playoff. Marcus Sandström (Kalix) och Sebastian Harila (Asplöven) har tidigare spelat för Piteå och gjort det bra. Viktor Sandberg (Asplöven) har tidigare visat att han kan producera fint med poäng i Hockeyettan och som sista pusselbit i anfallsväg har klubben hämtat in Petter Mäkitalo (Dubuque Fighting Saints) som fått sin skolning i Skellefteås juniorverksamhet. Den sistnämnde har mycket spel och poäng i sig och jag tror 19-åringen har ett stort genombrott framför sig kommande säsong.

Vi ska också komma ihåg att Piteå har fått behålla tongivande spelare som Magnus Isaksson, Emil Wrenman, samt bröderna August och Johannes Tornberg.

Kombinationen att Piteå har en historik av att kunna kurera sig väl efter spelartapp, nyförvärven ser vassa ut, plus att många viktiga spelare stannar kvar från förra säsongen gör att jag tror Piteå höjer sig ytterligare ett par snäpp och vinner den norra grundserien.

Piteå HC
2. Sundsvall Hockey

3. Asplöven HC

4. Örnsköldsviks HF

5. Östersunds IK

6. Kiruna IF

7. Vännäs HC

8. Kalix HC

9. SK Lejon

10. Tegs SK

11. Sollefteå HK

12. Brunflo IK

Hockeyettan östra

Visby/Roma HK.

Det här är ett gäng som totalt flugit under min radar i sommar ända till Mikael Mjörnberg påminde mig om att ö-laget ser väldigt spännande ut. Och det har ju ta mig tusan bloggproffset rätt i. Laget som tog sig ända till playoff 3 (Torsk mot Troja) förra säsongen har ju fått behålla i stort sett alla spelare från den framgångsrika fjolårstruppen.

Duktige backen Niklas Dahlberg har lämnat för Tranås, men kuggar som Oskar Lundberg, Joakim Axman, Andreas Gröndal och Fredrik Sandberg har valt att förlänga. Det har likaså Sammy Gustafsson, som av många anses som en av Hockeyettans målvakter, och mångårige lagkaptenen Mikael Adamsson gjort. Det här är spelare som varit i klubben länge och som verkar brinna för att spela för Gotlands hockeystolthet.

Erik Brissle (Linköping J20) och Jesper Nordin (Färjestad J20) heter två av nyförvärven och de lirade faktiskt SHL-hockey med sina resoektive klubbar förra säsongen. Nordin står antecknad för 25 framträdanden för Färjestad, medan Brissle fick tio matcher hos Linköping. På dessa gjorde han två mål och en assist. Känns som oerhört bra nyförvärv till en redan stark trupp och tränaren Mike Beharrel har alla möjligheter i världen att ta detta spännande gäng till serieseger i öst.

Visby/Roma HK
2. Huddinge IK

3. Hudiksvalls HC

4. Hammarby IF

5. Väsby IK

6. Haninge Anchors

7. Valbo HC

8. Sollentuna HC

9. Vallentuna BK

10. Wings HC

11. Nacka HK

12. IFK Tumba

Hockeyettan västra

Mariestads BoIS.

Jag har sagt det förr och jag jag säger det igen: Det blåser positiva vindar vid Vänerns södra strand och klubben har onekligen något intressant på gång. Förra säsongen slutade i Allettan för det Karl Helmersson– tränade laget, där man inte mäktade med att ta sig vidare till playoff. Men, trots det är ändå känslan att säsongen blev något bättre än vad folk hade förväntat sig av Mariestad.

Till denna säsong har man tappat backen Daniel Bertov, som slog igenom med dunder och bra ifjol och avslutade säsongen i Leksand som han var med att skjuta upp från Hockeyallsvenskan till SHL. I övrigt finns det inga blytunga tapp att rapportera om. Däremot har klubben knutit till sig spelare som backen Tobias Björklund (21 poäng i Södertälje ifjol) och anfallarna Oscar Norlöv (Halmstad) och Linus Pellfolk (Arboga) som är starka kort på nivån.

Mariestad har en stor kärna av spelare som är fostrade i/varit i klubben i flera år och har en trupp känns väldigt homogen. Hela sex spelare, med Erik Jones i spetsen (Över 400 matcher i Mariestads tröja) har gjort hundra matcher eller fler för klubben och den kontinuiteten kan bära väldigt långt.

Hur långt? Kvalserien? Nja, men till Allettan och sedermera playoff ska det här gänget definitivt ta sig.

Mariestads BoIS
2. Borlänge HF

3. Enköpings SK

4. Skövde IK

5. Lindlövens IF

6. Kumla HC

7. Grästorps IK

8. Åker/Strängnäs HC

9. Forshaga IF

10. IFK Arboga

11. Köpings HC

12. Surahammars IF

Hockeyettan södra

IF Troja/Ljungby.

Om det här gänget bommar att ta sig till kvalserien upp till Hockeyallsvenskan lovar jag att… Ja, det är väl dumt att lova något fånigt upptåg, men jag är relativt säker på att Troja kommer spela både Hockeyettanfinal och kvalserie våren 2017. Går de upp i serien över då? Nja, för tidigt att säga, men det här är det enda laget från Hockeyettan som jag tror har chansen att avancera upp denna säsong. Det står jag för.

Varför denna cementerade tro på Ljungbylaget då? De har ju trots allt tappat tunga namn som viktige backen Jonatan Nielsen (Oklart), lovande egna produkten Oskar Svanlund (Mora), kulturbäraren Markus Nilsson (Sheffield) och fjolårets poängbäste spelare Carl-Johan Svensson som vänder hem till Grästorp igen.

Trots de tappen tror jag inte fansen behöver oroa sig allt för mycket för att 2015/2016 års kvalserietrea kommer bli sämre kommande säsong. Dels har man fått behålla en ansenlig del av det lag som var så nära att ta klivet upp: Det framgångsrika målvaktsparet Johan Nielsen och Robin Johansson stannar (trots lockrop från högre serier i den sistnämndes fall) och bland utespelarna stannar viktiga backar som Alexander Edström, Rasmus Johansson och kultspelaren Daniel ”Trucken” Karlsson. Framåt har tränaren Pelle Svensson fått behålla Mattias Åkesson, Johan Andersson, Tobias Törnkvist och David Laudius, som samtliga kom högt upp i lagets interna poäng- och skytteliga.

Utifrån hämtar man in spets i form av Niclas Lehmann från Huddinge och Stefan Söder som ansluter från Kallinge/Ronneby. Poängstarka spelare som lär få en positiv utveckling i ett bättre lag. Tor Immo (HC Dalen) ska väl också räknas som ett nyförvärv, även om han avslutade förra säsongen i Troja. Immo gjorde 39 poäng förra säsongen i ett mittenlag. Vad kan han uträtta i år i ett topplag som troligtvis kommer kunna spela avslappnat i många matcher?

Trojas ”problem” förra säsongen var att man gjorde lite för få mål sett till potentialen som fanns i laget. Jag misstänker att detta är något man skruvat på under försäsongen och i kombination med en redan stark defensiv och målvaktsspel blir Troja livsfarliga att möta i år.

Sista förvärvet in under ”sillyn” blev Sebastian Benker (Kongsvinger) och han om någon är en lirare som kommer lösa problemen med utebliven produktion framåt.

IF Troja/Ljungby
2. Kristianstads IK

3. Vimmerby HC

4. Tranås AIF

5. HC Dalen

6. Kallinge/Ronneby IF

7. Nybro IF

8. Helsingborgs HC

9. Halmstad HF

10. Tyringe SoSS

11. Hanhals IF

12. Varberg HK

Exit mobile version