Site icon hockeystaden.se

Det stora säsongstipset- Plats 2

Att tippa serier i idrott kan vara något av det svåraste som finns. Allt kan hända. Spelare som inte levererar som förväntat, nyckelpjäser som skadas med lång frånvaro som följd och en massa andra faktorer som kan tänkas spela in.

Men jag gör ett försök att tippa Hockeyettan säsongen 2016/2017.

Här har ni de lag jag tror kommer hamna på plats två.

Hockeyettan norra

Sundsvall Hockey.

Ramlade ur Hockeyallsvenskan ifjol och med det har en hel del tongivande spelare lämnat klubben. Men jag tycker Sundsvalls lagbygge inför 16/17 ser snuskigt intressant ut och jag skulle inte bli förvånad om det här laget spelar kvalserien i vår.

Kvar från förra säsongens trupp finns bland andra Markus Kinisjärvi, Simon Lövgren och Viktor Hertzberg som samtliga gjorde det helt OK i Hockeyallsvenskan.

Målvakten Magnus Åkerlund aviserade tidigt att han skulle stanna och statuerade sin tro på klubben genom att sajna ett tvåårskontrakt. Åkerlund hade absolut kunnat få kontrakt högre upp och kommer såklart bli m-o-n-u-m-e-n-t-a-l-t viktig för sin klubb i vinter.

Utöver de som stannar från fjolåret har sportchefen Stefan Lindqvist fyllt på truppen med starka kort som Mathias Franzén (Red Ice), Sebastian Manberg (Kiruna) och Robert Lantosi (Vita Hästen).

Sundsvall blir att räkna med.

1.

2. Sundsvall Hockey

3. Asplöven HC

4. Örnsköldsviks HF

5. Östersunds IK

6. Kiruna IF

7. Vännäs HC

8. Kalix HC

9. SK Lejon

10. Tegs SK

11. Sollefteå HK

12. Brunflo IK

.

Hockeyettan östra

Huddinge IK.

Har tappat tongivande spelare som målvakten Tim Sandberg (Tingsryd) och poänggörarna Niclas Lehmann (Troja/Ljungby), Marcus Bergman (Västerås) och Kim Lennhammer (Kongsvinger). Tunga tapp, men klubben har förlängt med spelare som Victor Andersson, Måns Krüger och Christopher From Björk, vilket är viktigt och borgar för att kontinuitet finns kvar i truppen.

För att ersätta Tim Sandberg i mål har man förlängt med Daniel Fahlström och värvat Marcus Due-Boje (Varberg). Det ska bli intressant att se vem av dessa som tar förstaspaden i Björkängshallen.

På backsidan har man förstärkt med 18-årige Stockholmskillen Andreas Klint (Vännäs) och i de främre leden har man värvat hem egne produkten Robin Sjörén (Haninge) som har för vana att ösa in poäng i Hockeyettan.

En annan som har för vana att ösa in poäng i Hockeyettan är Björn Jonasson som, efter en misslyckad try-out i Södertälje, ansluter till Huddinge. Ska bli väldigt intressant att se honom i HIK-dressen.

Ny på tränarbänken är Fredrik Mälberg, vars raka, tydliga och krävande ledarstil jag tror kommer passa det här gänget perfekt.

Topp två ska absolut inte vara några problem för det här gänget.

1.

2. Huddinge IK

3. Hudiksvalls HC

4. Hammarby IF

5. Väsby IK

6. Haninge Anchors

7. Valbo HC

8. Sollentuna HC

9. Vallentuna BK

10. Wings HC

11. Nacka HK

12. IFK Tumba

.

Hockeyettan västra

Borlänge HF.

Skrällde rejält förra säsongen och tog sig hela vägen till kvalserien. Väl där tog det stopp och Borlänge slutade på en klar sjätte och sista plats. Det finns tvivlare som hävdar att det här laget till kommande säsong inte alls kommer komma upp till samma nivå som ifjol, då de överpresterade rejält. Men jag är faktiskt inte så säker på att de som dissar Borlänges chanser kommer få rätt. Man har tappat succétränaren Mikael Holmqvist till Brynäs juniororganisation. Han ersätts av fjolårets assisterande tränare, Jeff Jakobs, som är väl inkörd i föreningen och nog ska kunna axla Holmqvists mantel på ett bra sätt. Bägge målvakterna, Viktor Kokman (Vimmerby) och Oliver Eriksson (Halmstad) lämnar också, men ersätts av Tobias Sandberg (Örnsköldsvik) och Marcus Hellgren Smed (Mörrum). Sandberg är en av ligans absolut bästa målvakter och ska nog till och med ses som en förstärkning. Hellgren Smed är en spännande målvakt som absolut kommer agera bra som backup-målvakt.

Sen har Borlänge faktiskt inte, om man bortser från Philip Wadén (Cergy), tappat så mycket mer av de som var tongivande i laget förra säsongen. Istället har man förlängt med viktiga kuggar som Dick Ahlström, bröderna Lars och Nils Eriksson, Viktor Ehn och lagkaptenen Patrik Elfsberg, samt förstärkt med Markus Hägglund (Kiruna) och de spännande förstaårsseniorerna Markus Nygren och Alexander Glimtoft från Djurgårdens J20-lag.

Men det räcker inte med detta. Viktor Mårtensson (Leksand) kommer tillbaka till hemstaden och aviserade att han skulle representera klubben kommande säsong. Mårtensson är ingen ”flashig” spelare och det tror jag är enbart positivt för hans utsikter att lyckas på den här nivån. Han vet vad det innebär att kämpa och kriga för sin plats i laget och behöver inte känna någon press att han ska leverera poäng framåt. Det har Borlänge tillräckligt med spelare som gör ändå. Nä, det Mårtensson ska bidra med är sitt tuffa, aggressiva spel och få motståndarna att tänka efter både en och två gånger när Borlänges prestigevärvning är på isen.

Man kan pratat om överprestation hit och dit om förra säsongen, men jag väljer att tänka som så att de som var med förra året har fått smaka på framgångens sötma och nu vet de hur man tar sig dit. Att dessutom ha Viktor Mårtensson mot sig på träning gör nog att de flesta tar i lite extra.

1.

2. Borlänge HF

3. Enköpings SK

4. Skövde IK

5. Lindlövens IF

6. Kumla HC

7. Grästorps IK

8. Åker/Strängnäs HC

9. Forshaga IF

10. IFK Arboga

11. Köpings HC

12. Surahammars IF

Hockeyettan södra

Kristianstads IK.

Skåneklubben har landat namn på namn till sin laguppställning under våren och sommaren. Vissa skriker att det skulle vara ett gigantiskt fiasko om inte klubben tar klivet upp till Hockeyallsvenskan med det här gänget. Andra skriker att truppen inte alls ser så bra ut som de förstnämnda vill hävda. Jag sällar mig till den tredje kategorin av ”förståsigpåare”, de som tycker truppen ser mycket bättre ut än förra året, men inte anser att det skulle vara ett så stort fiasko om de missar avancemang eller för den delen att ta sig till kvalserien.

Men till Allettan ska det här gänget definitivt ta sig. Om inte, är även jag benägen att skriva under fiaskostämpeln. Med nya spelare in, som Joel Gistedt (BIK Karlskoga) i mål, starka backar som Amil Krupic (Kallinge/Ronneby), Jesper Alasaari (Tingsryd) och anfallsess som Filip Petersson (HC Dalen), Markus Palmberg (Nybro), Kim Runemark (Tyringe) och Daniel Andersson (IK Pantern), finns det inget snack om att det här gänget inte kommer tillhöra den absoluta toppen av södra serien.

En del vill hävda att klubben drabbats av tunga spelartapp med Dennis Svensson och Thom Flodqvist (Båda till IK Pantern) i spetsen och jag håller med om att det är kännbara förluster. Men truppen har breddats och kvar finns spelare som Roger Olsson, Viktor Holmkvist och Mikael Larsson som kan sägas tillhöra ryggraden i gänget. Dessutom underpresterade laget sett till sin kapacitet under förra hösten (Det var först till våren man kom igång och tog sig ända till playoff 3) och det finns betydligt mer att ta av de som är kvar sen 2015/2016.

Nye tränaren Mats Lusth kommer in i klubben i ungefär samma läge som när han kom in i Malmö som huvudtränare: Ett underpresterande lag som aldrig ”var där” när det gällde som mest. Två år tog det för Lusth att göra Malmö till ett SHL-lag och jag tror att han kommer göra Kristianstad till ett allsvenskt lag på ungefär samma tid. Bara han får arbetsro.

Räcker det till Hockeyallsvenskan redan kommande säsong? Nej, säger jag på den. Det kommer behövas mer tid. Men till kvalserien tycker jag detta lag ska ta sig, därmed inte sagt att det är ett fiasko om de skulle missa i playoff 3.

1.

2. Kristianstads IK

3. Vimmerby HC

4. Tranås AIF

5. HC Dalen

6. Kallinge/Ronneby IF

7. Nybro IF

8. Helsingborgs HC

9. Halmstad HF

10. Tyringe SoSS

11. Hanhals IF

12. Varberg HK

Exit mobile version