Site icon hockeystaden.se

Det stora säsongstipset- Plats 5

Att tippa serier i idrott kan vara något av det svåraste som finns. Allt kan hända. Spelare som inte levererar som förväntat, nyckelpjäser som skadas med lång frånvaro som följd och en massa andra faktorer som kan tänkas spela in.

Men jag gör ett försök att tippa Hockeyettan säsongen 2016/2017.

Här har ni de lag jag tror kommer hamna på plats fem.

Hockeyettan norra

Östersunds IK.

Det har varit stor ruljans under sommaren i det här laget som åkte redan i playoff två mot Kristianstad trots ambitioner på Hockeyallsvenskan.

På papperet tycker jag Östersund ser svagare ut än förra säsongen. Ut har bärande spelare försvunnit som målvakten Johan Berge (Fick inte förlängt kontrakt), samt backarna Tobias Ekberg (Leksand, utlånad till Oskarshamn), Karl Johansson (Vimmerby), Petter Runnesson (Vimmerby), Kyle Hardy (Grenoble) och anfallarna Elias Bjuhr (Lillehammer), Joel Åkesson (Näldens IF), Kristoffer Backman (Vimmerby), Johan Skiöld (Manglerud), Daniel Erlich (Fort Wayne Komets) och Pontus Dünesisus (Brunflo).

Spelare som skulle kunna bilda ryggrad i vilket annat lag som helst i ligan.

Men man får också behålla en hel del intressant.

Kenny Källström och Nils Bergström stannar och det är viktigt. Dessutom är jag väldigt nyfiken på hur målvakten Tim Juel kommer hantera pressen av att vara förstavalet i målet nu efter Berges sorti. Juel har kapacitet, helt klart, men är oprövad.

In kommer en rad intressanta namn. Backen Carl Ackered (Kristianstad) och anfallarna Emil Magnusson (Brunflo), Sebastian Fakt (Ålborg) och David Lillieström Karlsson (Kallinge/Ronneby) är definitivt spelare som kan göra skillnad för ett lag på övre halvan av Hockeyettan. Men den jag ändå tycker ska bli intressantast att följa är Jonathan Tholander som hämtas in från Piteå. Kommer han in i sin nya miljö snabbt och får en säsong befriad från skador så har han potential att hamna topp fem i poängbörsen när säsongen summeras.

Nye tränaren, Lars Molin, kommer få jobba hårt med att foga samman alla nya byggklossar till en början. Men till en femteplats och Allettan ska det här räcka. Minst.

1.

2.

3.

4.

5. Östersunds IK

6. Kiruna IF

7. Vännäs HC

8. Kalix HC

9. SK Lejon

10. Tegs Sk

11. Sollefteå HK

12. Brunflo IK

Hockeyettan östra

Väsby IK.

Här har det minsann hänt grejer under sommaren. Nye sportchefen (spelade så sent som ifjol) Tom Tärnström har jobbat hårt och tagit in en hel del nytt och fräscht i truppen samtidigt som han förlängt med en hel del viktiga kuggar. I den sistnämnda kategorin kan nämnas Fredric Korduner och Johan Wictorsson.

För det nya och fräscha står förvärv som Lubomir Fetkovic (Wings) och Carl Åsell (AIK) som kommer höja Väsbys trupp och göra tappen av Magnus Kullerback (Haninge) och Filip Holmgren (Sollentuna) mindre kännbara.

Laget har också fått in ett gäng välskolade juniorer från samarbetsklubben AIK och vad jag har förstått finns det möjligheter till fler förstärkningar från den Hockeyallsvenska klubben.

Till kommande säsong är det 30 år sedan Väsby IK blev ”Vilda Väsby” med hela svenska folket då de stod för tidernas skräll och totalt otippade tog steget upp i elitserien. Nästan lika skrällartat skulle det vara om årets lag tar klivet upp i Hockeyallsvenskan, men till Allettan finns det absolut alla möjligheter för dem att ta sig och det tror jag också de gör som femte och sista lag.

1.

2.

3.

4.

5. Väsby IK

6. Haninge Anchors

7. Valbo HC

8. Sollentuna HC

9. Vallentuna BK

10. Wings HC

11. Nacka HK

12. IFK Tumba

Hockeyettan västra

Lindlövens IF.

Var två ynka poäng från att spela Allettan förra säsongen och man tog merparten av poängen under sista halvan av höstsäsongen efter det att succémålvakten Mattias Pettersson gjort sitt intåg i truppen. Pettersson gjorde en helt formidabel säsong och summerade säsongen på finfina 94,9 i räddningsprocent och 1,40 insläppta mål/match. Tack vare honom kunde laget ta sig till playoff via vårserien där dock Piteå blev för svåra i första rundan.

Nu är Pettersson förlorad till Hockeyallsvenska Mora och i hans ställe kliver Charlie Torstensson (Almtuna) in. Att Torstensson ska ersätta Pettersson rakt av är förstås svårt att begära med tanke på den fina statistiken, men han har absolut kapaciteten att komma i absolut närhet.

Laget har fått behålla det mesta av det bästa från förra säsongen i form av Max Lalander, Anton Tano, Patrik Näslund och David Berg. Man har dessutom kryddat med intressanta nyförvärv som backen Filip Bergmark (Egen produkt åter från Vimmerby) och anfallaren André Astley (Arboga).

Fick in backen Sam Perstedt sent från Varberg och har en bra bredd på sin backsida.

Playoff förra säsongen. I år tror jag lagbygget räcker hela vägen till Allettan.

1.

2.

3.

4.

5. Lindlövens IF

6. Kumla HC

7. Grästorps IK

8. Åker/Strängnäs HC

9. Forshaga IF

10. IFK Arboga

11. Köping HC

12. Surahammars IF

Hockeyettan södra

HC Dalen.

Om inte spöket ”Hjälp, vi är jagade” hade infunnit sig under de sista sju omgångarna av förra säsongens vårserie så är jag helt övertygad om att laget knipit en av de två playoffplatserna. Nu blev det istället en avslutning där man fick hålla det negativa kvalstrecket stången.

Jag tror att tränaren Pelle Gustafsson lärt sig mycket av vad som hände och han besitter också förmågan att kommunicera ut till sina spelare hur de ska göra för att undvika en repris.

Truppmässigt ser det bättre ut än 2015/2016. Egentligen har man bara drabbats av ett tungt avbräck då poängsprutan Tor Immo valde att fortsätta karriären i Troja. Men man har breddat bra på forwardssidan tycker jag: Markus Näslund (Mörrum), Victor Romfors och Robin Byström (Båda Västervik) är alla bra spelare. Plussa ihop dessa nyförvärv med anfallsspelare som fanns i truppen redan förra säsongen, jag tänker främst på David Fredriksson, Erik Glimberg och Julius Selle Larsson, så behöver knappast Pelle Gustafsson ligga sömnlös över utebliven produktion framåt.

Bakåt har laget också tagit ett kliv upp tycker jag. Tobias Jonsson (Vimmerby) och Marcus Lundberg (Södertälje) kommer stadga till försvaret.

Längst bak hittar vi paret Adam Bengtsson och David Elmgren som kamperade ihop redan förra säsongen och gjorde det bra.

Förra säsongen var man långt ifrån spel i Allettan. I år tror jag det kommer bli en kamp mellan tre lag runt strecket, där två tar sig vidare. Dalen blir ett av dessa.

1.

2.

3.

4.

5. HC Dalen

6. Kallinge/Ronneby IF

7. Nybro IF

8. Helsingborgs HC

9. Halmstad HF

10. Tyringe SoSS

11. Hanhals IF

12. Varberg HK

Exit mobile version