Site icon hockeystaden.se

Det stora säsongstipset- Plats 6

Att tippa serier i idrott kan vara något av det svåraste som finns. Allt kan hända. Spelare som inte levererar som förväntat, nyckelpjäser som skadas med lång frånvaro som följd och en massa andra faktorer som kan tänkas spela in.

Men jag gör ett försök att tippa Hockeyettan säsongen 2016/2017.

Här har ni de lag jag tror kommer hamna på plats sex.

Hockeyettan norra

Kiruna IF

Har gjort en mängd tunga tapp i spelare som backarna Niklas Pavel (Björklöven), Jesper Appel (Skövde) och anfallarna Oskar Fredriksson (Kiruna AIF), Sebastian Manberg (Sundsvall) och Markus Hägglund (Borlänge).

In kommer spelare som Marcus Fornell (Kallinge/Ronneby), Jacob Tenemyr (Tyringe) och Jacob Eriksson (Tyringe). Det är spelare som gjort det bra på nivån tidigare och som alldeles säkert kan blomma ut under Tomas Sandlins ledning.

Vidare får Henrik Edström i kassen sällskap av Marcus Evertsson (Vimmerby). Känns som att de två skulle kunna sporra varandra till storspel.

Jag har svårt att få grepp om Kiruna. På papperet känns de ungefär som inför förra säsongen, då räckte det till en tredjeplats. Jag är osäker på att det räcker lika långt i år.

1.

2.

3.

4.

5.

6. Kiruna IF

7. Vännäs HC

8. Kalix HC

9. SK Lejon

10. Tegs SK

11. Sollefteå HK

12. Brunflo IK

Hockeyettan östra

Haninge Anchors.

Tappar poängkungen Robin Sjörén till Huddinge men ersätter honom med Magnus Kullerback (Väsby) som har öst in poäng i ettan de senaste åtta säsongerna. Tror inte han slår av på takten. Dessutom har man hämtat in Tumbas vasse målskytt Christopher Usov. Får han det att lossna på den här nivån blir han livsfarlig för motståndarna.

Tappat målvakten Alexander Jirhage (Wings) och backarna Markus Bergkvist (Slutar) och Hampus Berg (Vimmerby) och det är blytunga tapp för Haninge som jag på förhand inte riktigt kan se att de har ersatt.

Summa summarum tror jag det blir svårt för det här gänget att nå Allettan, men i vårserien finns det alla möjligheter att nå den åtråvärda playoffplatsen.

1.

2.

3.

4.

5.

6. Haninge Anchors

7. Valbo HC

8. Sollentuna HC

9. Vallentuna BK

10. Wings HC

11. Nacka HK

12. IFK Tumba

Hockeyettan västra

Kumla HC.

Mål- och poängkungen Viktor Lennartsson har lämnat Kumla för Tranås AIF. Den som spelade fram till Lennartssons mål, Alexander Kovalonok, stannar i Kumla och kan han hitta kemi med nygamle Philip Larsson, ja då kan det bli en rolig säsong i Weidermans Buss Arena för laget som ifjol slutade tvåa i den västra grundserien, men som sen slutade sist i Allettan.

Jag tycker laget är för beroende av de ovan uppräknade spelarna, plus fantommålvakten Tim Harrysson, för att en plats i Allettan ska kännas given.

1.

2.

3.

4.

5.

6. Kumla HC

7. Grästorps IK

8. Åker/Strängnäs HC

9. Forshaga IF

10. IFK Arboga

11. Köping HC

12. Surahammars IF

Hockeyettan södra

Kallinge/Ronneby IF.

Tog tid innan Blekingelaget kom igång med lagbygget. Sportchefen Mikael Johansson satt med, på grund av osäkerheten runt klubbens ekonomi, bakbundna händer ända fram till sista dagen i maj innan han kunde börja förlänga kontrakt och värva nya spelare. Under den tiden hann högst kompetenta spelare som Amil Krupic (Kristianstad), Stefan Söder (Troja), Jordan Mayer (Nybro), Oscar Malm (Pantern) och Jimmie Jansson (Västerås) lämna. För att nämna några.

Det har även lämnat spelare som Sebastian Magnusson (Kristianstad), Marcus Fornell (Kiruna), William Garpenlöv (Timrå) och Luca Frigo (Bolzano) även efter det att sportchef Johansson fick sin budget.

Tunga förluster alltså, men sportchefen har gjort sitt allra bästa för att ersätta de flyktade spelarna. Tonvikten i värvningarna har lagts på unga och utvecklingsbara spelare som exempelvis målvakterna Isak Edman (Sollefteå) och Robin Jensen (Lån från Djurgården). På backsidan har han hittat Josef Ingman (Fairbanks Ice Dogs) och bland forwards finns ett helt kompani med spännande offensiv talang som Alexander Lunsjö (Rögle J20), Carl Ericson (Borlänge), Sebastian Bengtsson (Västervik) och Johannes Nilsson (Nybro). Vissa av dessa har visat att de kan prestera i Hockeyettan, medan andra är mer oprövade kort på nivån, som istället gjort avtryck på juniornivå.

Kallinge har även värvat rutin i form av Martin Ekström (Mörrum), Tony Söderman (Sundsvall), Mikael Kurki (KooKoo) och Mikael Johansson (Växjö). Backen Ekström har gjort över 100 matcher i både Hockeyettan och Mestis (Finska andraligan) och i honom vet klubben vad man får. Söderman gjorde två 31-poängssäsonger i Mariestad för ett par år sedan och hans krut lär nog inte ha torkat under sin ettåriga sejour i Hockeyallsvenskan. Mikael Kurki har gjort 340 matcher för Espoo Blues i finska högstaligan och hade dessutom tre starka säsonger i Hockeyallsvenskan och Karlskrona 2012-2015. Nu vänder han tillbaka till Blekinge efter ett år i Finland och han kommer bli enormt viktig för detta unga lag.

Mikael Johansson har gjort tre SHL-säsonger i Växjö (64 matcher totalt) och har gjort sig känd som en energispelare som gjort stor nytta i fjärdekedjan. Försöker han inte ändra sitt spel alltför mycket till kommande säsong, utan fortsätter göra det han är bra på, kommer även han bli ruggigt viktig för Kallinge.

Men den viktigaste värvningen tycker jag ändå man gjort i nygamle tränaren Per Ljusteräng som varit i klubben tidigare. Jag tycker Ljusteräng är perfekt för det här laget i det läge de befinner sig i just nu och om någon ska lyckas ”kitta” samman denna, till stora delar nya trupp, är det han. Till sin hjälp kommer han få Andreas Nordfeldt, med över 200 matcher för klubben, som tillslut valde att skriva på nytt kontrakt.

På papperet tycker jag att Kallinge/Ronneby har ett lag för Allettan. Jag tycker även att man har rätt tränare. Men, det är alltid ett men, det finns väldigt många frågetecken runt detta lag som till stora delar är byggt på spelare som har potential, men inte visat det på denna nivå innan. Jag är en försiktig general och tror laget kommer behöva en lång startsträcka innan alla bitar faller på plats. En sjätteplats, med hugg på mer, känns klart rimlig.

1.

2.

3.

4.

5.

6. Kallinge/Ronneby IF

7. Nybro IF

8. Helsingborgs HC

9. Halmstad HF

10. Tyringe SoSS

11. Hanhals IF

12. Varberg HK

Exit mobile version