Site icon hockeystaden.se

Det stora säsongstipset- Plats 7

Att tippa serier i idrott kan vara något av det svåraste som finns. Allt kan hända. Spelare som inte levererar som förväntat, nyckelpjäser som skadas med lång frånvaro som följd och en massa andra faktorer som kan tänkas spela in.

Men jag gör ett försök att tippa Hockeyettan säsongen 2016/2017.

Här har ni de lag jag tror kommer hamna på plats sju.

Hockeyettan norra

Vännäs HC.

Tog sig något överraskande vidare från vårserien till playoff säsongen som var. Än mer överraskande var att man lyckades lugga storfavoriten Östersund i första matchen hemma. Men sen var det slut på det roliga och Goliat slog ut David.

Vännäs har fått behålla större delen av sitt lag och ni som läser Ettanbloggen vet att jag fullkomligt älskar kontinuitet i lagbyggen. Förstärkt bra har man också gjort i Victor Ekeståhl Jonsson (Björklöven) och Vincent Andersson (SK Lejon) där den förstnämnde kommer från tre raka säsonger i Hockeyallsvenskan.

Tungt tapp i Oscar Persson som väljer att pensionera klubban och skridskorna på den berömda hyllan.

Trots att jag anser att detta laget är bättre än det som mönstrades ifjol tror jag det blir svårt att upprepa playoffplatsen. Norra serien är helt enkelt bättre i år.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. Vännäs HC

8. Kalix HC

9. SK Lejon

10. Tegs SK

11. Sollefteå HK

12. Brunflo IK

Hockeyettan östra

Valbo HC.

En nykomling som jag tycker ser väldigt intressant ut. Tillhörde ett av division två:s absolut bästa lag förra säsongen och man spelade ju faktiskt så sent som 2013 i Hockeyettan, så kunskapen om den högre serien finns i väggarna.

Har fått behålla mycket av det lag som gjorde det så bra förra säsongen. Backen Marcus Törnström, som gjorde 32 poäng på 34 matcher, stannar i klubben och framåt får publiken fortsatt njuta av Nicklas Strids färdigheter. Strid, som missat en mängd matcher de senaste säsongerna, har ett bra ”scoresheet” på den här nivån och har mycket mer i sig än vad han hittills visat upp. Öste in poäng som J20-spelare i Brynäs och gör han en hel säsong utan för många missade matcher (Finns alla möjligheter för honom att blomma ut nu när han är hemma i Gävleområdet igen) så kan han bli tungan på vågen för att Valbo kanske skulle kunna vara med och nosa på en playoffplats framåt våren.

Backen Paul Eriksson hämtas in från Södertälje och han spelade merparten matcher för dem i kvalet till Hockeyallsvenskan. Från HC Dalen hämtar man hem  Victor Lindman som förstärkte Valbo redan i kvalet till Hockeyettan där han gjorde 14 poäng på 14 matcher. Bara två av en hel del spännande förvärv.

Nykomlingarna tränas av rutinerade Pär Djoos som vet vad som krävs.

Som jag inledde: En nykomling som ser väldigt intressant ut.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. Valbo HC

8. Sollentuna HC

9. Vallentuna BK

10. Wings HC

11. Nacka HK

12. IFK Tumba

Hockeyettan västra

Grästorps IK.

Fick spela negativt kval ifjol, men till denna säsong ser det bättre ut. Visst, tunga förluster i Henrik Marklund (Arboga), Patrik Nyman (Blackburn) och målvakten Gustav Magnusson Griborn (Kalix), men jag tycker ändå nyförvärven väger över till plus för Grästorp som underpresterade en hel del ifjol.

Affischnamnet och ortens store son är tillbaka! Jag pratar givetvis om Carl-Johan Svensson som väljer att vända hem till moderklubben efter en ettårig utflykt till södra serien och Troja, där han vann lagets interna poängliga. Svensson har under sin karriär i Hockeyettan snittat strax över en poäng per match och är det lokomotiv som det här annars unga laget behöver. På ett sätt känns det som Carl-Johan Svensson ensam väger upp förlusterna av anfallarna Marklund och Nyman.

Förutom Svensson så har klubben även knutit till sig Michal Lukac (Kladno), i Sverige kanske mest känd för sina 1½ säsonger i, på den tiden, Hockeyallsvenska Örebro. Sedan han lämnade Örebro har han kanske inte rosat marknaden om man ser till poängproduktionen från tjeckiska första- och andraligan. Men det känns som att 31-åringen har mer kvar att ge och han har ju uppenbarligen presterat i Sverige och Hockeyettan förut. Han gjorde 39 poäng för Asplöven på 26 matcher 2009/2010. Dessutom är Hockeyettan ett litet steg ner från tjeckiska andraligan och har han bara motivationen kvar tror jag på en rolig säsong för slovaken.

Om vi ändå pratar om att ha kvar motivationen: Hur bra kan inte den nye målvakten Nikita Davydov bli om han finner harmoni i Sverige? Han har spenderat senare delen av sin karriär i KHL:s faramarliga med en inte alltför imponerande statistik. Men både 2011/2012 och 2012/2013 fick han chansen i KHL (Ufa och Atlant) och gjorde det, sett till statistiken, väldigt bra under sina 22 framträdanden i världens näst bästa hockeyliga. Så något finns ju uppenbarligen hos den 28-årige burväktaren som förövrigt har vaktat kassen för Rysslands U16-landslag i två matcher.

I övrigt hittar vi nyförvärv som offensivt lagde backen Carl Holmberg (Trollhättan) som har en historik av mycken poängproduktion i ettan. Det faktum att han spenderat de två senaste säsongerna i division två- och tre gör ju att det även där blir en fråga om vilken motivation Holmberg har för den satsning spel i Hockeyettan ändå innebär.

Detta i kombination med unga förvärv från Superelit och att spelarna som finns kvar sen ifjol borde vara väldigt revanschsugna gör att jag tror laget blir betydligt bättre än ifjol. Men, som sagt, det gäller att Lukac, Davydov och Holmberg blir så bra som de har potential till. Då kan det här bli en säsong långt över förväntan för Grästorp och nygamle tränaren Sergei Joukov.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. Grästorps IK

8. Åker/Strängnäs HC

9. Forshaga IF

10. IFK Arboga

11. Köping HC

12. Surahammars IF

Hockeyettan södra

Nybro IF.

Jag tycker Nybro har gjort en hel del intressanta förvärv och kontraktsförlängningar.

Från Norge och Sparta Sarpsborg hämtar man in 21-årige Magnus Nilsen som lirat JVM för Norge. Gjorde senaste säsongen tio poäng i GET-ligaen, en liten minskning från hans 16 säsongen dessförinnan. Men spelet och poängen finns där och han kan absolut bli en hit i Hockeyettan.

Från Vallentuna ansluter Sebastian Borg som gjorde 35 poäng förra säsongen. Starkare serie nu, visst, men också starkare medspelare som kan hjälpa Borg. Även han har visat att han har många poäng i sig, främst på juniornivå.

Jordan Mayer hämtas från Kallinge/Ronneby där han stod för godkända 29 poäng förra säsongen. Med en säsong i Sverige i benen tror jag på en liten höjning kommande säsong.

Det var tre av nyförvärven. Förlängt har man gjort med bland andra poängmaskinen Kim Tallberg och kringflackande målvakten Oskar Sehlstedt som inleder sin andra säsong i Nybro efter att ha varit runt i en hel del klubbar sen han lämnade junioråren i Skellefteå där han dessutom fick förtroendet i ungdoms- och juniorlandslag vid några tillfällen.

Det tyngsta tappet heter Markus Palmberg som har gått till Kristianstad. Palmberg stod för 36 poäng förra säsongen.

Nybro kommer bli bättre än förra säsongen och jag tror de kommer finnas med länge i rejset om de sista platserna till Allettan. Tyvärr tror jag inte de kommer räcka hela vägen in i kaklet.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. Nybro IF

8. Helsingborgs HC

9. Halmstad HF

10. Tyringe SoSS

11. Hanhals IF

12. Varberg HK

Exit mobile version