Site icon hockeystaden.se

Att skapa mervärde på försäsongen

För några veckor sedan kunde ni i Mjörnbergs trashtalk lyssna till när jag och Mikael Mjörnberg bland mycket avhandlade vilka träningsmatcher vi såg fram mot här nu på försäsongen. Vi var rörande överens om att det här med träningsturneringar (där man faktiskt kan vinna något mer än ”bara” en match) smäller lite högre än träningsmatcher.

Redan då var min plan att skriva ett inlägg om cuper vs enstaka matcher på försäsongen, men det föll i glömska fram tills idag då jag läste detta inlägg på hockeysverige.se, signerat Robert Pettersson, som fick mig att plocka upp tråden igen. Jag har undrat varför Kringel Cup i Södertälje gick i graven och varför den där populära cupen på Åland inte spelas längre? När det drog ihop sig till dessa på 80- och 90-talen så visste man att ”den där riktiga säsongen” inte låg så långt bort.

Men nu handlar detta om lagen i Hockeyettan och .här nedan delger jag er mina tankar om hur jag skulle vilja att det skulle se ut.

Jag inser själv att det inte är den enklaste sak i världen att styra upp en försäsongscup bara sådär. Som inbjudande klubb finns det ju en hel del runt omkring att ta tag i som: Vart ska gästande lag bo? Var får vi tag i prisvärd och bra mat? Bara två exempel av säkert tusentals detaljer att rodda med. Men. Det har ju faktiskt gjorts förut och görs än idag i Hockeyettan. Till denna säsong har Sundsvall SCA-cupen där hemmalaget möter Modo och Timrå. Kristianstad har en cup där de ska matcha mot Pantern, Karlskoga och Tingsryd. I Mariestad ska västgötarna matcha mot derbyantagonisten Skövde. Troja/Ljungby och Frisk/Asker från Norge är övriga lag i turneringen.

Jag kan ha missat någon turnering nu.

Tänk vilket mervärde detta skapar för klubbarnas och deras fans. Dels ett ypperligt tillfälle för laget att kunna titulera sig mästare, att vinna något, vilket aldrig kan vara dåligt. Men också för fansen som, i Kristianstads och Sundvalls fall, får se sina favoriter mäta sig mot motstånd högre upp i seriesystemet. Det lär komma mycket folk till dessa matcher. Skit samma att matcherna ”inte gäller något”, det är möjligheten att få se lag som publiken normalt sett inte får se i den gråa serielunken som kittlar.

För mig är det faktiskt en liten gåta att inte fler klubbar satsar på detta. I kombination med festliga arrangemang, typ öltält, random coverband och möjlighet för sponsorerna att visa upp sig, skulle det kunna landa i ekonomisk succé och ett mervärde för fansen som inte går att mäta i pengar.

Dessutom, för gästande lag, är det ett perfekt tillfälle för teambuilding att åka iväg från vardagen ett tag och svetsas samman. Detsamma gäller för deras fans. Ta Kallinge/Ronneby som exempel. De åker till Polen för en turnering och verkar få med sig en hel del fans ner dit. Kul resa och förmodligen ett minne för livet för många.

Jag tog mig friheten att styra upp några klubbars försäsong 2016 genom att plocka deras redan befintliga träningsmatcher och krydda med ett eller två extralag som inte skulle vara helt orimligt att locka till en sådan här begivenhet. Matcher fredag-söndag och alla möter alla i en enkelserie.

Borlänge HF:

Inleder sitt träningsmatchande på hemmaplan med matcher en lördag och söndag samma helg mot Mora respektiva Haninge. Ingen cup alltså, utan rena träningsmatcher två dagar i rad. Här finns det ju alla möjligheter att ställa till med en trevlig hockeyhelg i Borlänge, som förövrigt är en väldigt fin stad. Jag har varit där många gånger och alltid gillat min vistelse. Har en före detta arbetskamrat som möjligtvis inte håller med då han skar sig i foten på hotellets spa- avdelning, men det är en helt annan historia och knappast en händelse som ska ligga staden till last.

Hur många från Haninge åker till Borlänge en söndag i augusti för att se en match? Hur många från Haninge hade åkt till Borlänge för att se sitt lag spela tre matcher? Många fler vågar jag slå fast. Ypperligt tillfälle att ta med familjen och ta en weekend i Dalarna i mitten av augusti.

Förslag till cup:

Borlänge

Mora

Haninge

Valbo

Valbo har inga matcher inplanerade den helgen och har inte alltför långt att åka till Borlänge. ”Kryddan” finns ju redan i cupen i och med Hockeyallsvenska Mora.

Halmstad HF:

Möter Tyringe och Grästorp två gånger vardera på försäsongen. Halmstad är en brutalt fin sommarstad som undertecknad spenderat en hel del soltimmar i. Här finns alla möjligheter att styra upp ett succéarrangemang någon helg i mitten/slutet av augusti i deras fina arena.

Förslag till cup:

Halmstad

Tyringe

Grästorp

Sönderjyske (Danmark)

Danskarna skulle nog inte tacka nej och Halmstadspubliken skulle nog välkomna det internationella motståndet som vann grundserien i Danmark ifjol, men som tillslut fick se sig besegrade i matchen om bronset (Jodå, danskarna har en sådan).

Huddinge IK:

Möter bland annat Hammarby två gånger under försäsongen. Här finns det absolut potential att göra något riktigt häftigt för Talangfabriken.

Förslag till Cup:

Huddinge

Hammarby

AIK

Kassel Huskies

Tänk er möjligheten för AIK och Hammarbys fans att få se sina respektive gäng göra upp i en match som gäller liiiite mer än en vanlig träningsmatch. Jag tror inte AIK skulle vara helt oävna till att ställa upp på detta. Kassel Huskies vann tyska andraligan säsongen som var och skulle nog inte ha något emot att mäta krafterna mot ett Hockeyallsvenskt topplag och två gäng som med största sannolikhet tar sig till Allettan. Dessutom gillar tyskar Sverige och det skulle garanterat locka många fans som reser med sitt lag.

Exit mobile version