Site icon hockeystaden.se

Är det regimskiften att vänta?

Efter att ha fingranskat Hockeyettans premiäromgång finner jag att det är två matcher som tilldrar sig mitt intresse lite extra. Båda matcherna i den södra serien förövrigt och det är två bataljer som kan betecknas som derbyn, även om det skiljer en del i avstånd mellan klubbana. Paren spås också, enligt gängse förhandstips, kriga i närheten av varandra i tabellen, så det blir ett ypperligt tillfälle för två av de fyra att sätta standarden direkt och visa vem som bestämmer. I de bägge mötena handlar det om ett lag som varit bättre än det andra på senare år, som möter ett som sakta men säkert har klättrat och så sakteliga närmat sig.

Blir premiären och säsongen i stort det som får pendeln att tippa över till det jagande lagets fördel?

Lördag 17 september: HC Dalen-Tranås AIF

Två lag som kommer vara med och fajtas om de sista två platserna till Allettan från söder. Bara ett kommer lyckas, men det återkommer jag till när säsongen börjar närma sig i det stora ”supermegahäftiga” säsongstipset jag ämnar presentera i denna blogg.

Länsderby och dessutom firar HC Dalen 50 bast den dagen. Så det lär bli många kringarrangemang till den här matchen.

HV71 är den solklara ettan i Jönköpings län och har så varit sedan föreningen bildades. Som ”runner up” har det funnits några olika alternativ genom åren. I mitten på 80-talet var det HC Dalen som spelade andrafiolen under några säsonger då de lirade i landets näst högsta serie. Sen kom hårdsatsande Team Boro i början på 90-talet, som var ytterst nära att ta klivet upp i SHL med stjärnor som Roffe Ridderwall, Ivan Hansen, Jarmo Mäkitalo och Anders ”Masken” Carlsson i spetsen.

Sedan mitten av 90-talet och fram till nu har det varit Tranås som utan konkurrens varit den solklara tvåan. 1994-2003 spelade man i landets näst högsta division (Gamla division ett och Hockeyallsvenskan) och rönte stora framgångar precis vid millennieskiftet då man tillhörde den absoluta toppen med spelare i truppen som Stefan Liv, Jonas Fransson, Andreas Andersson, Johan Franzén, Johan Lindström, Daniel Wallin och Johan Ström. Tränade laget gjorde Torgny Bendelin.

Efter sortin 2003 har Tranås fortsatt vara tvåa, dock utan att vara speciellt nära att ta sig tillbaka till andraligan.

För några säsonger sedan började HC Dalen från Norrahammar att röra på sig. På bara några år har klubben klättrat från att vara ett bottengäng i division två till att vara en seriös utmanare till Allettan.

Man har byggt laget målmedvetet med värvningar av lokala spelare som har varit ute och sett sig om i landet och världen. Först med Johan Lindbom vid rodret och numera Pelle Gustafsson som styr skutan framåt med varsam hand.

Addera ingrediensen att det på ungdomsnivå råder stor rivalitet mellan klubbarna, men att det på seniornivå har varit hyfsat svalt då lagen inte mötts i tävlingssammanhang sedan 90-talet.

Men nu stöter de ihop alltså. Tranås har fått byta serie, från den svagare västra, där man varit en given kandidat för Allettan, till den betydligt starkare södra. Det är det faktumet som gör att jag är lite osäker på var Tranås står någonstans. Klarar laget av att hänga på i toppen sett över 22 omgångar? Dalen har två säsongers rutin från matcher där det ständigt gäller att vara på tå och inte fuska med detaljerna.

Lördagen 17 september får vi ett första besked från de här gängen.

Söndag 18 september: Hanhals IF-Varberg HK

För några säsonger sedan satsade Varberg hårt för att nå Hockeyettan, något man också lyckades med. Men sen klingade det hela av en smula, mycket beroende på de ekonomiska bekymmer som råder i klubben. Bekymmer som till och med har fått före detta spelare att sjunga ut i pressen om hur det är ställt i föreningen.

I Hanhals däremot verkar det blåsa positiva vindar och klubben satsar på att bygga sin trupp till återkomsten i elithockeyn med lokala spelare som vänder hemåt efter några år ute i andra klubbar runtom i landet.

Bägge klubbarna huserar under Göteborgs ishockeyförbunds flagg och där är ju självklart Frölunda solklar etta. Men andraplatsen (Som Varberg just nu kan sägas inneha med sina två raka säsonger i Hockeyettan) är det öppet rejs om.

Ser man till landskapet Halland, som de bägge orterna tillhör, är Halmstad Hammers (Tillhör Skånes ishockeyförbund) etta där och lär så förbli ytterligare ett tag.

Lagen som gör upp i premiären kommer få kämpa med näbbar och klor för att undvika negativt kval framåt mars och jag skulle inte bli alldeles förvånad om bägge får möta hungriga division två-lag i kvalserien. Dock är jag övertygad om att Hanhals har alla förutsättningar i världen att greja nytt kontrakt till 2017/2018. Jag är mer osäker på Varberg.

Det kommer bli otroligt intressant att följa kampen mellan dessa lag och se vem som positionerar sig som tvåa bakom Frölunda inom Göteborgshockeyn.

Exit mobile version