Site icon hockeystaden.se

Sakta i backarna

Ryktet har cirkulerat länge om att storsatsande Kristianstad skulle bli den forne stortalangen Joel Gistedts nya klubbadress under hockeysäsongen 2016/2017. Igår gick klubben ut på sin hemsida och bekräftade värvningen. Kontrakteringen av målvakten gör givetvis att klubben blir än mer hajpad i ”gå upp i Hockeyallsvenskan-snacket”.

Jag var tidigt ute och satte en favoritstämpel på Kristianstad IK (I detta inlägg) efter det smörgåsbord av fina värvningar de presenterade under våren. Kim Runemark, Daniel Andersson, Joel Persson, Filip Petersson och Markus Palmberg var några av namnen som presenterades, och det är hög Hockeyettanklass på dessa värvningar. Inte tu tal om annat. Detta i kombination med de redan starka namn laget hade kvar sen förra säsongen, gav ju självklart mer briljans och elegans åt lagbygget. När dessutom Mats Lusth presenterades som ny tränare var det än mer befogat att förstå att Kristianstad menar allvar, att de ska upp i seriesystemet. Det går inte att tyda på annat sätt. Inte så konstigt att gänget blir favorittippade. Inte alls.

Men en viktig pusselbit har de saknat: En skicklig sista utpost som kan vinna ”de där matcherna”, en målvakt som ger trygghet åt sitt försvar och får anfallarna att slappna av och kunna spela ut i offensiv zon. Inget ont om Joakim Strandberg, han har helt klart sina fördelar och kan också han vinna matcher åt sitt lag. Men mer då som back-up, en andremålvakt som kommer in i en-två matcher och avlastar.

Det har spekulerats i många skickliga namn: Sebastian Idoff var ett rykte jag läste om. Jag har själv funderat på killar som Jonathan Sääf och Johan Berge. Bland andra.

Men det blev alltså Joel Gistedt. Vad tycker då en enkel man från Månsarp som jag om detta?

En kanonvärvning givetvis av skåneklubben. Är det något som kan ge de där poängen när spelet hackar, för det kommer det göra stundtals sett över en hel säsong, är det en målvakt av Gistedts kaliber. Att han dessutom verkar vara en genomhygglig prick som person skadar ju inte heller om man ser till stämningen i omklädningsrummet.

Men det är ungefär här jag ändå måste vara lite tråkig och vara aningen kritisk. Inte mot Gistedt och inte mot Kristianstad som givetvis gör helt rätt i att värva burväktaren. Jag vågar påstå att ALLA sportchefer i Hockeyettan hade värvat Joel Gistedt om de fått chansen.

Det jag istället vill belysa är de som nu som kommer sätta ett gigantiskt favorittryck på Kristianstad och mer eller mindre kräva att laget går upp redan denna säsong, att allt annat vore fiasko. ”Mäh, öh. Dom har ju Gistedt öh.”. Jag har redan läst flertalet inlägg om detta på Twitter där det stavas F-I-A-S-K-O om Kristianstad inte går upp den här säsongen. Jag nöjer mig med kvalserien, alternativt en oturlig sorti i PO3 för att inte kalla det ett fiasko. Bland de främsta ska Kristianstad absolut vara, men att de skulle ha absolut bäst trupp i Hockeyettan håller jag inte med om. Dessutom är ju inte alla trupper färdigbyggda än.

Tillbaka till Gistedt då.

Är han verkligen så bra att han ensam kan spela upp det här laget en division? Jag tvivlar. Det är få målvakter som har den kapaciteten och de som har det spelar inte i Hockeyettan, så är det. Visst kan han vinna enstaka matcher åt sitt lag, det var jag ju inne på ovan. Men sett över en hel säsong är han givetvis beroende av att laget funkar också. Det vi inte än om det kommer göra.

Gistedt slog som tonåring igenom med dunder och brak i SHL och Frölunda. Höll nollan i A-lagsdebuten, konkurrerade ut självaste Tommy Salo och draftades av Phoenix redan i andrarundan (vilket är högt för att vara målvakt). Vägen mot stjärnorna låg öppen, men någonstans stannade karriärren av och de två senaste säsongerna har han varit högst medelmåttig i Hockeyallsvenskan och BIK Karlskoga. Inte dålig, men inte heller bländande. När jag vandrar längs med minnenas allé tänker jag på säsongen 2012/2013 som Gistedt senast var riktigt het. Då var han briljant i BIK Karlskogas Hockeyalsvenska kasse, dit han kommit efter två säsonger på bänken i Rögle, och spelade till sig ett SHL-kontrakt med Leksand. Dock utan några större framgångar vid Siljans strand för burväktaren.

Jag är av den åsikten att för en målvakt skiljer det inte speciellt mycket mellan att spela i SHL/Hockeyallsvenskan/Hockeyettan. Det är fortfarande samma skott och samma vinklar att täcka av. På så sätt skulle jag nog säga att Hockeyettan på ett sätt är svårare än SHL på grund av att det skiljer en hel del i speluppfattning hos utespelarna mellan ligorna och i ettan kan det bli fler överraskande situationer då det sker fler misstag och felpass. Det som gör att en SHL-målvakt är SHL-målvakt och att en bra målvakt i Hockeyettan spelar i den serien är förmågan att kunna hålla en bra nivå över en längre tid.

Därför är jag fullständigt övertygad om att de 10-15 bästa burväktarna i Hockeyettan utan problem skulle kunna ta jobbet från en handfull av målvakterna i Hockeyallsvenskan om de fick chansen. Såpass jämnt är det. Glöm inte att vi i Sverige har världens bästa målvaktsstandard och det är många, många som håller en hög nivå. Alla får ju inte plats i NHL, KHL, SHL, etc.

Vart vill jag då komma med allt detta? Jo, Gistedt kommer höja Kristianstads målvaktssida sett från föregående säsonger. Inget snack om det. Men kommer han vara den överlägset bäste målvakten i Hockeyettan kommande säsong? Svar: Nej. Topp tio? Det tror jag. Topp fem? Kanske.

Det finns nämligen ett gäng fler målvakter i ligan som kan konkurrera på Gistedts nivå och kanske t.o.m är bättre. Jag tänker i första hand på herrar som Magnus Åkerlund i Sundsvall, Marcus Lundell i Varberg, Tobias Sandberg i Borlänge och Tim Harrysson i Kumla, som är ytterst kapabla keeprar. Sajnar något lag upp de jag nämnde innan, Johan Berge och Jonatan Sääf, får de lagen en extra dimension i de bakre leden. Det finns givetvis fler målvakter som håller hög klass.

Med Gistedt har Kristianstad skaffat sig ett bra utgångsläge inför säsongen och de borde absolut vara med långt fram denna säsong. Men låt er inte luras av att det just är Gistedt som kommer vakta kassen. Det finns många som hade kunnat komma in och göra ett minst lika bra jobb som han (troligtvis) kommer göra.

Innan vi avrundar Gistedt vill jag förtydliga att jag på intet sätt dissar honom som målvakt med detta inlägg. Jag kommer ihåg när han SHL-debuterade och har följt honom sedan dess. Jag har sett honom ge ett kanonintryck i intervjuer och han verkar vara en überhärlig kille. Jag är grymt glad att han väljer Hockeyettan till kommande säsong (Tror knappast anbud saknades från utlandet) och hoppas att ligan och Kristianstad hjälper honom att få en rejäl skjuts på karriären igen. Han har en hög nivå i sig och förtjänar en chans till högre upp i seriehierarkin.

***

När vi ändå är inne på Kristianstad måste jag ta tillfället i akt och ifrågasätta klubbens drag att kombinera tjänsten sportchef/assisterande tränare. Nuvarande sportchefen Joakim Johansson avslutade förra säsongen som tränare tillsammans med Fredrik Berglind efter det att Arto Sirviö entledigats som huvudtränare. Jag gillar inte det upplägget, som man dessutom ser väldigt ofta. Det kan inte vara en optimal situation att ha sportchefen i båset. Går det bra och laget radar upp segrar så…visst. Men om det går knackigt och spelet inte stämmer? Vad händer med samarbetet då, där huvudtränaren ska ha sista ordet, men helt plötsligt står han där med sin chef som har en helt annan åsikt. Nu tvivlar jag inte en sekund på att Mats Lusth skulle ha några som helst problem med att få igenom sina åsikter, men hur kommer det påverka samarbetet mellan Lusth/Johansson i det långa loppet?

Mitt under brinnande playoff i våras var Kristianstad ute på sin hemsida och bad fansen bidra till de långa bortaresorna. Bara månader senare värvar klubben ihop ett kanongäng på isen, men ser sig nödgade att slå samman tjänsterna som sportchef och assisterande tränare. Det borde inte vara några problem att hitta någon hugad spekulant till att assistera en så välrenommerad tränare som Lusth för en billig penning. Det borde faktiskt inte vara det. Därmed inte sagt att jag tvivlar på Johanssons båskompetens. Inte alls.

Men frågan jag avslutar detta inlägg med blir ändå: Kommer ni ha råd att resa i april Kristianstad?

Exit mobile version