Site icon hockeystaden.se

Skoglund rasar: Många fel i nya upplägget

I veckan landade serieupplägget för Hockeyettan anno säsongen 2016/2017. Ni kan läsa det i sin helhet här och ni kan även läsa om vad Mikael Mjörnberg tycker om det vi denna länk.

De stora förändringarna jämfört med föregående år är att lag ett till fem från respektive grundserie går till Allettan, playoff förändras och att det bjuds på en final mellan segraren från de båda Allettorna.

Jag tycker en hel del i det nya upplägget är bra. Men mycket är mindre bra.

Om vi börjar med det positiva så blir det svårare för lag från vårserierna att ”köra om” de lag som innan jul kvalificerat sig för Allettan. Mycket positivt. Nu är det fyra av 20 Allettangäng som missar vidare spel efter seriernas slut. Att jämföra med tidigare då det var sex av 16 lag som hade spelat färdigt för säsongen redan i mitten av februari. Dessutom är det numera endast ettorna från de fyra vårserierna som kvalificerar sig för vidare spel uppåt och dessa får dessutom göra upp i en utslagsserie innan två lag släpps in i playoff. Både positivt och negativt med det sist nämnda kan jag tycka. Positivt i den mening att det blir än viktigare att ta sig till Allettan än förr då chansen att ta bakvägen reduceras kraftigt. Negativt då vårserierna riskerar att bli rätt urvattnade om ettorna i varje serie drar ifrån snabbt. Då kan vi stå där med 3-4 betydelselösa omgångar i slutet eftersom det inte längre finns någon andraplats att lira om. Förra säsongen skilde det faktiskt rätt mycket i poäng mellan ettan och tvåan när de respektive vårserierna var färdigspelade:

Tio poäng i norra.

Nio poäng i västra.

Åtta poäng i södra.

Det var bara i öst det var tajt i toppen då det endast skiljde en poäng mellan Åker/Strängnäs och Hammarby i toppen. Går vi tillbaka två säsonger så var det lite jämnare mellan ettan och tvåan i serierna. Så det där kan ju såklart variera från säsong till säsong.

Det är två saker jag stör mig enormt mycket på med det här nya upplägget. Det första är att vårserierna ska avgöras med ojämnt antal lag (sju) vilket innebär att samtliga lag inte kommer vara i elden samtidigt, ett gäng alltid måste stå över.

Det är inte bra. Det ger en liten, liten känsla av lingonserie faktiskt och det är sådant man ser i division tre, typ. Blir också rörigt för de icke mest inbitna fansen att hänga med när tabellerna ständigt haltar. Dessutom tycker jag att det är lite väl snålt tilltaget med tolv matcher för lagen efter jul. Där hade man kunnat dra till med 18 istället. Vet inte på vems initiativ det här med så få matcher var (klubbarna eller de som ritat förslaget?), men jag kan på ett sätt förstå det. Dels riskerar ju ettorna att galoppera iväg ännu mer i tabellen innan serieepilogen och med så få lag så är ju risken stor att det blir avgjort i botten också med så många matcher. Men tråkigt med endast tolv matcher.

Det andra jag stör mig på är att hela 20 lag går till Allettan. Det är på tok för många. Om man nu ändå ska envisas med ojämnt antal lag i vårserierna hade det faktiskt varit bättre med tre gäng från varje serie som bildat en Alletta med tolv lag. Där kan vi snacka superserie som har potential att skapa en hajp större än vad jag tror är möjligt i dagsläget med två serier.

Hockeyettan kallar sig Sveriges bredaste liga och den bredden tycker jag ligan ska värna och försiktiga om. Stor geografisk spridning gör att fler människor hör talas om Hockeyettan vilket stärker varumärket och även klubbarna som spelar under ligans flagg. Men jag är fullständigt övertygad om att ska man värna om bredden måste man även erbjuda exklusivitet. Det vill säga: Något att sträva efter för klubbarna som vill ta sig till nästa serienivå. Allettan har varit ett perfekt steg för det hittills. Nu är jag inte lika övertygad längre då närmare hälften av ligans lag (20 av 48) ska få lira Allettan efter jul. Jag tycker inte 16 lag fördelat på två serier har kunnat skapa den där toknerven tidigare säsonger. Visst har det varit lite streckdramatik här och var, men kollar vi så sent som i februari 2016 var ju faktiskt de flesta lagen redan avhängda i botten innan sista omgången. Nu ska det alltså in fyra gäng till som troligtvis inte kommer kunna hänga med i playoffrejset ända in i kaklet.

Jag hoppas verkligen att kommande säsong ses som en utvärdering och att alla inblandade parter är lyhörda för att förändra till 2017/2018 om detta inte slår väl ut.

Exit mobile version