Site icon hockeystaden.se

Kontinuiteten kan bära långt

2009 rasade Mariestads BoIS ur Hockeyallsvenskan med buller och bång efter att plantskolan vid Vänern något skrällartat gått upp i serien säsongen innan. Sedan degraderingen har det mest handlat om dålig ekonomi och inte de där direkta toppresultaten sportsligt för Skaraborgs stolthet som de själva kallar sig på hemsidan, så skäll inte på mig Skövdebor ;).

Men nu tycker jag att man kan skönja en ljusning. Ekonomin är i ordning efter några års stenhårt arbete och rent sportsligt tror jag att det finns all anledning att höja ett varningens finger för Mariestad inför kommande säsong,

Säsongen som var presterade de något över förväntan enligt mig. De gick till Allettan och det var kanske ingen jätteskräll att de skulle ta sig dit, men heller inte jätteväntat. Väl i Allettan missade man playoff med fyra poäng, men det var inte så mycket att snacka om. Det var många bra lag i den serien i fjol och som jag skrev innan så anser jag att Mariestad presterade något bättre än väntat.

Anledningen till att jag tror på en förbättring till denna säsongen stavas kontinuitet. Jag tar inga stora ord i min mun och utser BoIS till en uppstigningskandidat, absolut inte. Men att de kan vara med och nosa på topplaceringar i Allettan (dit jag förutsätter att de tar sig) och hålla sig långt framme i playoff tror jag är fullkomligt rimligt för tränaren Karl Helmerssons gäng.

Vi börjar med Helmersson. Efter sin egen spelarkarriär sadlade han om och blev tränare. 2013 ställde han sig i Mariestads bås (assisterande tränare första säsongen) och har blivit kvar där sen dess och skönjar nu ljuset på sin tredje säsong som huvudansvarig för sin moderförening. Han vet vad det handlar om, vad föreningen och laget behöver. Dessutom är hans tränarkarriär i sin linda och han lär sig nya saker hela tiden. Så att han står kvar i båset ytterligare en säsong tror jag är en plusfaktor.

Vidare kan klubben stoltsera med en hel parad av spelare som antingen har Mariestad som moderklubb, eller har spelat väldigt många säsonger i laget. Jag tänker främst på Erik Jones som kommer starta sin tolfte säsong i klubben. Han var dessutom med under säsongen i Hockeyallsvenskan.

Men jag tänker också på spelare som Filip Törnqvist, Filip Engqvist, Linus Engqvist, Johan Frick och Lucas Larsson som samtliga gjort över 100 A-lagsmatcher för föreningen i seriesammanhang. Dessutom är Mikael Alba på väg upp mot den magiska siffran och lär passera den innan säsongen kommit halvvägs.

Där kan vi snacka kärna och ryggrad i laget.

Mariestad har dock ett tungt spelartapp på backsidan som jag inte tror man kan ersätta rakt av. Daniel Bertov dominerade på blålinjen förra säsongen och öste in poäng. Det tog honom ända till Leksands IF och SHL. Han blir svår att ersätta.

Man tappar också poängmaskinen Philip Larsson till Kumla. Men han fick aldrig riktigt till det i Mariestad och enligt uppgift trivdes han inte.

På pluskontot kan Mariestad räkna in Tobias Björklund (Södertälje), Oskar Norlöv (Halmstad) och Linus Pellfolk (Arboga). Det här är bra förstärkningar där Björklund kommer göra ett stort jobb på backsidan, Jag tror att kombinationen Norlöv/Pellfolk kan bli riktigt lyckad i anfallsväg.

Summa summarum:

Den ringa spelaromsättningen (kontinuitet) plus att jag tycker laget har uppgraderats på forwardssidan gör att jag tror Mariestad kan gå en riktigt rolig säsong till mötes. Backsidan ser också lovande ut, trots Bertovs sorti. Det finns andra som kan kliva fram och kanske/högst troligt inte ersätta rakt av, men jag tror inte de kommer lida så mycket att det skulle vara avgörande för att säsongen blir lyckad eller misslyckad.

På målvaktssidan vet man var man får i Robin Wallin och han backas upp av Arvid Ljung som gjort bra resultat i division två. Wallin ska självklart anses som förstavalet mellan stolparna, men Ljung ska nog kunna gå in och avlasta utan några större problem.

Exit mobile version