Site icon hockeystaden.se

Det kommer att koka

Ni kan historien vid det här laget mellan Kristianstad och Tyringe. Sedan länge är klubbarna rivaler, en rivalitet som förstärktes än mer förra säsongen då klubbarna för första gången sedan 2006 stötte på varandra i seriesammanhang. Nu under våren har dessutom klubben från staden varit ofina nog att värva två av Tyringes bästa spelare från säsongen som gick, Joel Persson och Kim Runemark.

Igår lades grunden till ännu mer derbyeld mellan dessa två gäng när Kristianstads IK offentliggjorde att deras nya huvudtränare blir Mats Lusth. Det faktum att Mats Lusth faktiskt tränade Tyringe säsongen 2002/2003 tror jag i sig inte kommer bidra till mer derbyhetta. Det är snarare så att jag ser att citatmaskinen Mats Lusth kommer bjuda lokaltidningarna på en hel del rubriker.

Som spelare kallades Mats Lusth för Överstegrisen. Ett epitet som syftade på hans spelstil. En spelstil som rönte framgång och han var älskad av sin egen klubbs fans, medan motståndarlagens supportrar kanske inte riktigt delade samma uppfattning. Tre SM-guld, ett SM-silver och över 500 matcher i SHL- och SM-slutspelet blev det under spelarkarriären.

Ett citat som etsat sig fast hos mig är när han spelade i Malmö och sa till TV4 att han skulle ”stoppa ner klubban i halsen på honom”, med adress till Luleås Jonathan Hedström.

2009 blev den 53-årige (54 år imorgon, grattis i förskott Mats) dalmasen, med Mora IK som moderklubb, fransk mästare med Grenoble. Men det vi i Sverige minns bäst från hans tränargärning är förmodligen när han tog upp Malmö i SHL igen 2015 efter sju år i Hockeyallsvenskan för klubben. Bara för att få sparken kort tid efter. Rykten gör gällande att spelartruppen inte var nöjd med honom. Men det är en annan historia.

Ni kanske minns hans diss mot Leksand 2012 när han kallade orten för skithål i direktsänd TV. En annan grej som satt sig hos mig är när han mitt under en match i direktkvalet mot Leksand 2015 fick en mikrofon i ansiktet av Viasats ljudkille. Lusth hade samlat sitt lag till timeout och var knappast beredd på att få en mikrofon i huvudet.

”Fan, få bort den där”, vrålade en allt annan än glad Mats Lusth.

Hetlevrad, passionerad och en man som lever sig in alltså. Som bäddat för rubriker.

I Tyringes bås står Magnus Rahm. Även det en kille som är känd för inlevelse och hett temperament under matcher. Liksom Mats Lusth kan även Rahm konsten att snacka i rubriker. Vem minns inte klassikern ”Att de heter Södertälje är det enda som imponerar på mig” i en intervju med Mikael Mjörnberg på denna sajt inför Halmstads playoffmöte mot SSK för några månader sen.

”De är ett upphaussat lag som har allt att förlora”, säger Rahm vidare i artikeln. Bland annat.

Jag älskar sånt. Tränare som bjuder på sig själva och inte alltid ger de klassiska standardsvaren till media, som ”Vi tar en match i taget” och ”Vi har gjort bra träningar på slutet”. Tränare som Mats Lusth och Magnus Rahm, fler än dessa ska sägas, behövs för att sätta färg på tillvaron. Ibland kanske det som sägs inte alltid gagnar deras lag, men för oss som står vid sidan av är det stor underhållning och show. Vem vill inte ha slutspelskänsla redan i oktober månads serielunk?

Dit jag vill komma är att jag tror det kan bli en och annan citatduell i lokaltidningarna mellan dessa båda herrar i vinter, speciellt inför derbyna. Sånt sätter färg och höjer pulsen runt hockeyn och Hockeyettan.

Jag längtar redan till första Göingederbyt. Det kommer att koka.

Exit mobile version