Site icon hockeystaden.se

Kommer ni ihåg kvalserien 1992/1993?

Ibland brukar jag tänka i banor som: ”Vad hade hänt om…”.

Just idag var det en sådan dag då jag helt från ingenstans började tänka på 1993 års kvalserie upp till elitserien (Jodå, SHL hette elitserien fram tills för bara några år sedan). På den tiden innehöll kvalserien fyra lag och just den här säsongen deltog tre gäng som just nu spelar i Hockeyettan. Det fjärde lämnade landets tredjeliga bakom sig för bara några år sedan.

För er som inte var med på den tiden drar jag en liten snabbsummering om hur det funkade då:

Elitserien spelades i 22 omgångar innan jul där de två sämst placerade lagen fick kliva av och spela i…

Allsvenskan, som var en serie som uppstod efter jul där de två bästa division ett-lagen från norr, öst, väst och syd-serierna bildade en serie på tio lag med de två från elitserien. Division ett var vid denna tid landets näst högsta liga.

De två främsta lagen i allsvenskan efter 18 omgångar spelade sedan en final där vinnaren kvalificerade sig för elitserien säsongen efter. Förloraren fick en ny chans i kvalserien.

Lag 3-4 i allsvenskan gick in i playoff 3 (steget innan kvalserien) och lag 5-8 gick in i playoff 2. Lag 9-10 hade spelat klart för säsongen.

Playoff 1 spelades mellan de lag som placerat sig topp två i sina respektive fortsättningsserier i division 1.

Rörigt kan tyckas. Men så var det.

Lagen det handlade om kvalserien var Björklöven, Hammarby, Huddinge och Troja. Det stod redan innan serien skulle börja klart att elitserien anno 1993/1994 skulle få ett nytt lag då AIK, som kom från elitserien ner till allsvenskan, åkte ut i playoff tre i ett derby över två matcher mot Hammarby i ett kokande och fullsatt Globen.

Hammarby kvalificerade sig inte ens för allsvenskan den säsongen utan gick, som seriesegrare i fortsättningsserien av division ett östra, hela vägen genom playoff till kvalserien. Stor hjälte i de grönvita var Mariusz Czerkawski som gjorde hela 92 poäng på 45 matcher den säsongen. Czerkawski värvades av Djurgården från GKS Tychy säsongen innan men fick inte riktigt till det då. Säsongen i Hammarby tog honom tillbaka till Djurgården och senare blev det tolv säsonger i NHL för polacken.

Förutom Czerkawski innehöll Hammarby denna säsong även namn som Joakim Persson, Hans-Göran Elo, Magnus Eriksson, Johan Åkerman och Tomas ”Mini” Berg.

I 08-kollegan Huddinge var det namn som Per Eklund, Kent ”Lill-Kenta” Johansson, Rolf Wanhainen, Nichlas Falk, Stefan ”Myran” Gustafsson och Jan Mertzig som dominerade. Division ett- gänget tog sig faktiskt ända till allsvensk final den säsongen. I finalen blev dock elitserielaget Frölunda för svåra, göteborgarna vann med 3-0 (Bäst av fem) i matcher och det var klara segrar rakt över. Noterbart är att Huddinge till denna final bytte ut Björkängshallen mot Johanneshovs isstadion (Hovet numera) för att kunna ta emot publikmassorna.

Troja/Ljungby vann division ett södra före Vita Hästen. I allsvenskan landade smålänningarna på en femte plats, men tog sig till kvalserien genom att i playoff slå ut IK Pantern och Mora med i 2-0 i matcher i bägge mötena.

Troja innehöll på denna tid spelare som Per Lundberg, Johan Lindbom, Torgny Karlsson, Anders Johansson och Stefan Nilsson.

Björklöven hade vunnit SM-guld 1987 (Samma dag laget vann fick jag förövrigt min första hund som hette Kasper och hängde med familjen fram till 1998. Vila i frid gamle gosse.) men efter det drabbades laget av tunga spelartapp och åkte ur elitserien 1989.

Säsongen 1992/1993 landade laget in på en andraplats i division ett norra bakom Boden. I allsvenskan tog man tredjeplatsen och kunde efter tre matcher mot Örebro i playoff 3 ta sikte mot kvalserien. Löven innehöll denna säsong spelare som Aleksandrs Belavskis, Patrik Sundström, Mikael Andersson, Roger Kyrö, Lars Karlsson och Peter Andersson.

Kvalserien för Hammarby inleddes med två raka segrar. I första omgången besegrades Huddinge med hela 5-0 och i den andra slogs Troja ner med 6-4. I detta läge ledde ”Bajen” kvalserien, då Troja i den första matchen kört över Björklöven med 7-2.

Allsvenska finalisterna Huddinge tog sina tre poäng i den femte och sjätte omgången och var aldrig riktigt med i rejset om förstaplatsen. På den här tiden var det ju bara kvalseriesegraren som tog klivet upp.

Hammarby tog inte en endaste poäng mer i kvalserien efter sina två inledande segrar. Istället kom kampen att stå mellan Troja och Björklöven. Inför den sista omgången ledde Troja serien med åtta poäng mot Björklövens sju (seger vid full tid gav två poäng vid denna tid) och passande nog drabbade dessa lag samman i Umeå ishall den 12 april 1993 för att göra upp om en plats i elitserien nästkommande säsong.

Björklöven vann med 4-2 och spelade därmed elitserieishockey säsongen 1993/1994. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera på hur det blivit om Troja tagit hem den där matchen. Hade de fixat att hänga kvar? Något Björklöven inte mäktade med. Hade Växjö Lakers (bildat 1997) ens behövt bemöda sig sin imponerande klättring i seriesystemet om lokalrivalen tagit klivet upp den där vårkvällen?

Hur hade hockeyn i Stockholm sett ut om någon av Hammarby eller Huddinge lyckats bättre i den där kvalserien för nästan exakt 23 år sedan?

Finns inga svar på dessa frågor. Men erkänn att det är kul och intressant att drömma sig bort ibland?

Exit mobile version