Site icon hockeystaden.se

Längtar redan till hösten

Våren är så sakteliga på väg att få sitt stora genombrott. I alla fall i mina trakter, som är ett par mil söder om Jönköping. Trots att det stundar en härlig sommar med pappaledighet, sol, bad, fest och mysiga grillkvällar, kan jag ändå inte låta bli att längta till slutet av juli/början av augusti. Det är då isarna i hallarna ligger blanka och bara väntar på att få tas i besittning av hungriga hockeylag. Jag är helt enkelt jäkligt nyfiken på hur lagen kommer stå sig mot varandra säsongen 2016/2017. Så funkar mitt liv. Varje år vid den här tiden känner jag en stark längtan efter vad som väntar när hösten tar vid.

***

De senaste veckorna har det hänt en hel del på spelarfronten i de olika lagen runt om i hockeyettan. En del klubbar har i stort sett satt sitt A-lag till nästa säsong. Hos en del klubbar har det varit knäpptyst.

Jag tänkte ta er med på ett litet svep runt om i Hockeyettan. Det kommer på intet sätt bli ett heltäckande svep, utan mer bara mina spontana reflektioner på hur de olika lagen ser ut just nu för tillfället.

Två lag fick som bekant kliva av Hockeyallsvenskan efter kvalserien, Asplöven och Sundsvall, och från de bägges håll har det varit precis knäpptyst vad gäller nyförvärv och kontraktsförlängningar. Faktum är att de bägge klubbarnas hemsidor inte har uppdaterats sedan avslutningsomgången i kvalserien, vilket var ett tag sedan nu.

Nu har jag ju självklart förståelse för att det kan ta lite tid att samla ihop sig efter en degradering, men något tycker jag att de borde kunna kommunicera ut. Kommer det satsas för en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan? Kommer fokuset läggas på att spela ihop ett lag som har några år på sig? Det är sådant jag kan tänka mig att supportrarna till de bägge klubbarna vill veta.

I Östersund börjar man kunna se konturerna av nästa säsongs trupp. Idag blev det klart att poängstarke backen Carl Ackered spelar i klubben nästa säsong. Ackered, med juniorlandslagsmeriter, har gjort 132 poäng på sina fem säsonger i Hockeyettan och är givetvis ett klassförvärv.

Klubben har också fått behålla rutinerade Nils Bergström och Kenny Källström, vilket självklart är viktigt.

På minuskontot finns att klubben fortfarande inte har gjort klart med vem som ska leda laget nästa säsong efter att Charles Franzén fick lämna efter klubbens uttåg i playoff. Vill man locka spelare i sin satsning mot högre divisioner så bör nog en ny tränare vara på plats så snart som möjligt.

Klubben har också drabbats av ett tungt spelartapp i profilen Elias Bjuhr, som nästa säsong kommer återfinnas i norska ligan och Lillehammer. Dessutom ryktas den offensive backen Karl Johansson till Västervik. Enligt mr.madhawk har Johansson varit på besök hos den allsvenska nykomlingen.

***

Om vi flyttar oss söderöver så slås jag av att succégänget från säsongen som var, Borlänge, verkar få behålla stora delar av sin trupp. Visst, man tappar skicklige tränaren Mikael Holmqvist till Brynäs J18, och dalalaget tappar även duktige målvakten Viktor Kokman till Vimmerby och poängtrean i lagets interna poängliga, Philip Wadén, ser ut att lämna. Men i övrigt ser laget ut att få behålla de viktigaste kuggarna. Patrik Elfsberg, lagkapten och poängbäste spelare från säsongen har kritat på och det har likaså den poängbäste backen i laget gjort, Dick Ahlström.

Nu är det upp till sportchefen Mats `Horndal`Johansson att försöka få till en förlängning med poängtvåan Viktor Ehn och landa en målvakt som kan konkurrera med duktige Oliver Eriksson, så kan nästa säsong bli en rolig sådan för nye huvudtränaren (assisterande ifjol) Jeff Jakobs och hans mannar.

***

Längre söderöver slås jag av en väldigt massa saker. I Skåne verkar Kristianstad få ihop ett kanongäng. Jesper Alasaari, Joel Persson, Kim Runemark, Filip Petersson och Daniel Andersson är bara några av namnen klubben värvat till ett redan starkt lag. Namn som skulle kunna bilda förstafemma i vilken klubb som helst i Hockeyettan faktiskt. Och mer ska vara på väg in ryktas det om.

Jag undrar bara: Var kommer pengarna ifrån? Kristianstad gick mitt under playoff ut på sin hemsida och efterfrågade ekonomiska bidrag från sina fans för att finansiera playoffet och en eventuell kvalserie. Nu värvar man ihop ett smörgåsbord av idel, ädel, Hockeyettanadel. Det kan inte vara gratis.

Jag vill verkligen poängtera att jag på intet sätt insinuerar att klubben kör ett ansvarslöst rejs med huvudet under armen. Jag utgår ifrån att de styrande har koll. Men jag tror inte att jag är ensam om att fundera över hur ekonomin helt plötsligt kan vara så mycket bättre nu?

Med detta sagt så avslutar jag mitt besök i Kristianstad med att redan nu utnämna laget till mina största favoriter till att knipa en plats i nästa års kvalserie till HA. KIK kommer bli ruggigt starka.

Det var mycket Kristianstad det. Hos grannen Tyringe några mil bort ser det inte lika positivt ut på spelarfronten. En ny tränare efter Fredrik Hallberg är på plats, Magnus Rahm, som ska verka som både huvudtränare och sportchef. Men än så länge är det bara en spelare på kontrakt, 17-årige Simon Eriksson, Rahm lär nog få jobba en hel del för att få ihop ett slagkraftigt gäng till kommande säsong. Märk väl att Tyringe, som förra säsongen var nykomlingar och gjorde en riktigt stark säsong i den tuffa söderserien, har tappat tunga pjäser som målvakten Tex Williamsson (IK Pantern), Joel Persson och Kim Runemark (båda Kristianstad).

Helsingborg tycker jag ser intressanta ut. Man verkar få behålla stora delar av sin unga och utvecklingsbara trupp från föregående säsong och har dessutom kryddat anrättningen med bland andra Sebastian Thuresson som gjorde 23 poäng för Halmstad ifjol.

Även HC Dalen tycker jag ser intressanta ut. De är långt framme med truppbygget och det är väl egentligen bara några namn till som ska in. Tungt tapp i Tor Immo till Troja, men klubben har fått in bland andra Markus Näslund och Max Örnskog. Två hemvändare, med HV71 som moderklubb, som jag tror kan bidra en hel del till att Dalen kan vara med och fajtas om topp fyra nästa säsong.

En klubb som också satsar på hemvändare är intressanta nykomlingen Hanhals. Av de tre nyförvärv man gjort hittills (Andreas Ljunggren, Felix Sandholt och Robin Weimén) är samtliga från närområdet. Hanhals gjorde en stark säsong i tvåan förra säsongen med en hemvävd trupp och fortsätter nu alltså på samma linje. Kan bära till nytt kontrakt.

Troja/Ljungby slutade på en tredje plats i kvalserien upp till Hockeyallsvenskan, vilket inte räckte till avancemang. Såvida nu inget lag hoppar av i den högre serien, farhågor finns ju huruvida Västerås ekonomi håller, så spelar Troja i Hockeyettan nästa säsong. Klubben har redan förlängt med sitt duktiga målvaktspar, Johan Nielsen och Robin Johansson, och där kommer smålänningarna inte försvagas nästa säsong. Framåt tappar laget poängkungen Carl-Johan Svensson som väljer att flytta hem till Grästorp igen för spel i moderklubben. Man har förlängt med kulturbärarna Mattias Åkesson och Daniel ”Trucken” Karlsson vilket är viktiga påskrifter. Troja lär få ihop ett slagkraftigt gäng nästa säsong igen och lär alldeles säkert vara med långt in på våren.

***

Hammarby har förlängt med en del intressanta pjäser från föregående säsong, en säsong som slutade i playoff 1 när man slogs ut av Troja. Suveräne poängkungen Benjamin Blomberg förlängde tidigt sitt kontrakt och sen har bland andra backen Joakim Arnmark och målvakten Sebastian Andersson följt hans exempel.

Men det är många fler som skrivit på nytt och det har en värvats en del spännande utifrån. Jag tror på att en ännu roligare säsong följer för det grönvita laget. Kul, då Hammarby är ett starkt varumärke, ett varumärke som behövs för att förgylla Hockeyettan. Hoppas publiken i södra Stockholm hittar till lagets hemmamatcher i större utsträckning än vad som varit fallet på senare år.

***

Victor Wallin hann med 181 poäng på sina sex säsonger i Hockeyettan innan han inför förra säsongen bestämde sig för att varva ner i division två och Värnamo. Han hann även med att spela kval med sävsjölaget HA74 innan säsongen tog slut. Nu är poängmakaren klar för Jönköpingsklubben Black Wings HC, som håller till i division fyra. Lär bli en hel del poäng från Wallins klubba i den ligan.

Anledningen till att jag tar upp detta här i ettanbloggen är att jag beundrar Black Wings tålamod. Två säsonger i rad har laget vunnit fyran (år ett Småland och år två Östergötland) men, trots att laget har höga ambitioner på sikt, vill man skynda långsamt och inte äventyra klubben genom att kasta sig in i något man inte vet om man kommer kunna greja ekonomiskt. Så det kommer bli spel i fyran även kommande säsong för klubben som satsar mycket på att vara proffsiga på alla plan, allt från matchdräkter och pressmeddelanden. Nästa säsong med en gammal profil från Hockeyettan i truppen alltså.

Tankesättet föreningen har om att skynda långsamt är det nog något många, många klubbledare runt om i vårt land som borde ta efter.

Exit mobile version