Site icon hockeystaden.se

Klart i norr- halvvägs i övriga kvalserier

I norr är det färdigspelat och i de tre övriga kvalserierna är vi halvvägs. häng med för en liten summering och titt in i framtiden.

I norr har Brunflo precis som väntat gått bra och förstaplatsen har egentligen aldrig varit hotad för deras del. Dock var det lite skakigt i de två första omgångarna när jämtlänningarna var pressade och fick hämta upp underläge mot både Överkalix och Boden.

En smula överraskande (för mig iallafall) var att Härnösand relativt enkelt kunde knipa andraplatsen. Vincent Andersson gjorde det han hämtades in för innan kvalet. Poäng. Nio stycken blev det och Andersson är självklart en stor bidragande orsak till att Härnösand grejade andraplatsen. Beroende på hur det går i kvalserien till Hockeyallsvenskan, där både Asplöven och Sundsvall riskerar åka ur, kan det ju faktiskt bli så att Härnösand spelar vidare i Hockeyettan nästkommande säsong. Kovlands avhopp tidigare i veckan försämrade ju inte direkt dom chanserna.

Den stora besvikelsen i den här serien är självklart Boden. Ett lag som jag trodde skulle ha goda möjligheter att knipa tätplatsen. Stjärnmålvakten (Jo, på den här nivån är han en stjärna) Mattias Modig gjorde endast en match i kvalet och fick sedan utgå på grund av skada. Det har säkert påverkat en del. Likaså har poängkungen Guillaume St-Germain varit borta, han spelade endast i tre av de sex matcherna, och det är ju självklart ett avbräck det med.

Överkalix spurtade frenetiskt i slutet av Alltvåan och kunde knipa en av direktplatserna till kvalserien. Väl där hade man inte jättemycket att sätta emot övriga lag. De fyra poäng man knep togs mot Härnösand förövrigt.

***

I öst är det i halvtid av serien som så att Nacka har sprungit iväg och toppar serien med maximala 15 poäng. Finns inte på kartan att Nacka tappar det här försprånget. Visst, en-två förluster kan det bli innan serien gör bokslut. Men att dom rasar ihop fullständigt har jag väldigt svårt att tro.

Bakom dom jagar tre lag som samtliga har nio poäng: Arlanda, Tumba och Tierp. Här tror jag det blir ett rejs in i kaklet mellan Arlanda och Tumba om den åtråvärda andraplatsen. Ni som missat det kan läsa denna krönika signerad Daniel Helander, där han tar ett helhetsgrepp om den här serien.

***

Den västra kvalserien har utvecklat sig till ett riktigt getingbo där lagen plockar poäng av varandra. Det är väl egentligen bara Surahammar som seglat iväg en smula med sina tolv inspelade poäng och dessutom är man obesegrade efter full tid. Något överraskande om ni frågar mig, detta var inget jag såg komma utan jag trodde ”Sura” skulle få det riktigt tufft. Men, den från Enköping inlånade, Oskar Pettersson har levererat poäng och laget vinner de täta matcherna. Viktigt och avgörande.

Jag trodde Grästorp skulle springa hem den här serien relativt enkelt. Efter fem spelade matcher har laget två trepoängare och tre förluster på övertid/straffar. Den skörden hade laget nog inte räknat med efter halva serien. Det verkar som västgötarna har svårt att avgöra matcher och att det låst sig en smula. För på papperet har man det bästa laget.

Avesta, Valbo, Grums och Munkfors jagar bakom dessa två lag och rent poängmässigt är inget lag riktigt avhängt om man ser till kampen om andraplatsen. Men, det är klart: Det blir tufft för Munkfors att springa ikapp fyra lag och de fem poäng som skiljer upp till Grästorp + betydligt sämre målskillnad. Men i övrigt tycker jag att det ser öppet ut då det är jämna och täta matcher där lagen plockar poäng av varandra. Men, det här ska väl Grästorp ändå fixa i slutändan?

Viktig match på lördag mellan Grästorp och Avesta om att haka på Surahammar i toppen.

***

I söder är det också ett riktigt getingbo. Mellan ettan Varberg och femman Mörrum skiljer det fem poäng. Bäcken anser jag vara avhängda med sina tre inspelade pinnar.

Varberg är obesegrade efter full tid men har gått till övertid och straffar i tre av matcherna. Detta har gjort att laget inte lyckats lägga större avstånd bakom sig än de två poäng man har ner till Hanhals och Mjölby som har nio poäng vardera. Olofström (7 poäng) och Mörrum (6 poäng) gör nog bäst i att vinna resten av sina matcher om dom ska ha något med toppen att göra. Lagen har absolut kapaciteten att gå rent resten, men ändå tror jag detta blir en kamp mellan Varberg, Hanhals och Mjölby i första hand om de två topplaceringarna. Men jag räknar absolut inte bort blekingegängen i kampen.

Söndagens omgång blir avgörande för vart den här serien kommer ta vägen.

Mörrum-Varberg

Mjölby-Olofström

Hanhals-Bäcken

Vinner Varberg, Mjölby och Hanhals dessa matcher efter full tid blir det nog oerhört tufft för övriga lag att hämta ikapp detta.

Exit mobile version