Site icon hockeystaden.se

Västra kvalserien- så här slutar det

På söndag startar de spännande kvalserierna på allvar till Hockeyettans fyra serier. Men kvalet smyger faktiskt igång redan under lördagen med tre matcher. Överkalix-Brunflo, Boden-Härnösand och Avesta-Grästorp är det som kickar igång en mycket spännande hockeymånad.

En kvalserie kvar att tippa, nämligen den västra som jag tror slutar på följande vis:

Grästorp
Valbo
Surahammar
Grums
Munkfors
Avesta
Som ni känner till vid det här laget är ettan i serien kvalificerad för spel i Hockeyettan 2016/2017, medan lagen bakom får vänta på besked när Svenska ishockeyförbundet bestämt sig för hur dom vill dela upp serierna. Typ så. Skulle Borlänge gå upp i HA kan det ju kunna öppna upp för att tre lag från denna kvalserie spelar i ettan nästa säsong. Men osvuret är bäst och jag vill inte spekulera i hur förbundet kan tänkas fundera.

Nåväl, vad grundar jag denna sluttabell på? Häng med så ska jag förklara.

Grästorp är långt ifrån ett dåligt hockeylag och var tillslut endast en ynka poäng från att greja nytt kontrakt utan kval. Har inför kvalet värvat in backen Anton Lindgren och anfallaren Viktor Lennartsson och det gör inte direkt detta redan kompetenta ishockeylag svagare. Är hyffsade defensivt och det är såklart väldigt viktigt i en tät kvalserie. Målvakten Gustav Griborn är fullt kapabel att vinna matcher åt sitt lag och framåt är det Patrik Nyman och amerikanen Pete Massar som gör skillnad i tuffa och täta matcher.

Jag kan inte se hur Grästorp ska kunna missa förstaplatsen i den här serien och tror västgötarna kommer defilera hem det här med rätt stor marginal.

Valbo har endast två förluster på ordinarie tid under säsongen. I playoffets fyra matcher har man målskillnaden 21-9 i mötena med Hammarö och Viking. Målvakten Otto Bäcklin har gjort det bra under säsongen och måste fortsätta leverera fina matcher i kvalserien. Gör han inte det så kan backupen Adam Naenfeldt även han gå in och vinna matcher för sitt lag. Framåt har man lånat in Victor Lindman från HC Dalen. Lindman, med HV71 som moderklubb men i mångt och mycket uppfostrad i Valbo, har tackat för förtroendet genom att göra sex poäng på fyra matcher under playoffspelet. I början av året plockade Valbo in Brynäsfostrade Niklas Strid som på sina 13 matcher för klubben gjort hela 24 poäng.

Kvalitén finns i det här laget och jag tror dom är fullt kapabla att snuva Surahammar på andraplatsen i den här serien. Men det kommer bli tajt, som sig bör i ett kval där ingenting är gratis.

Surahammar förstärkte med klass precis innan transferfönstret stängde. Oscar Pettersson hämtades in från Enköping och André Astley, Rasmus Kronstrand och Alexander Hellgren har tillkommit från Arboga. Bra spelare rakt igenom, men jag frågar mig en sak: Borde inte ett lag som släppt till närmare 1200 skott under säsongen mot sina stackars målvakter och som lök på laxen släppt in 150 mål satsa lite mer på att förstärka defensiven? En back har hämtats in (Hellgren), men jag tycker Surahammar borde lagt pengar på minst två defensiva försvarare till. Givne förstekeepern Simon S:t Cyr briljerade innan jul, men kroknade betänkligt efter. Håller han i en kvalserie? Eller är han utbränd av skottkanonaden han fått mot sig under säsongen? Mål framåt kommer Surahammar göra i kvalserien, men jag tvivlar starkt på att man kommer räcka till i egen zon.

Nu när jag varit så negativ mot Surahammar passar jag ändå på att nämna att jag tror det kommer bli en strid på kniven mellan dom och Valbo om andraplatsen. ”Sura” får hoppas på att devisen ”anfall är bästa försvar” stämmer. Gör den inte det har jag svårt att se hur västmanlänningarna skulle kunna ta andraplatsen i den här serien.

Grums, detta klassiska hockeyfäste, gjorde det helt OK i tvåan när dom vann sin serie. Men att värmlänningarna kommer ha något med topplaceringarna i den här serien att göra tvivlar jag på. Målvakten Linus Åhgren hämtades in i höstas och har gjort det bra i kassen. Vidare har man målskytten Oskar Södergren framåt som har näsa för nätkänningl. Men att det här laget skulle kunna vara med och hota topp tre? Nä, det tror jag inte på. Gick rent i playoff till den här serien, men nu tar det stopp.

Munkfors är också dom ett klassiskt hockeyfäste. Slutade nio poäng bakom Grums när tabellen i division två västra C slutsummerades. Liksom Grums gick även Munkfors obesegrade genom de två playoff- stegen och jag har väl ungefär samma känsla här. Munkfors kommer inte räcka till för topp tre. Visst, man har rutinerade och poängstarke forwarden Robin Wall i truppen. Men, liksom som i Grums fall, tycker jag att det ser för tunnt ut här.

Avesta har två anfallsess i Felix Lundqvist och Sebastian Jakobsson som tillsammans stått för över 100 poäng den här säsongen i grundserie och kval. Laget gör mycket mål framåt, men defensiven är inte i en klass som gör att det här laget kan hota om topp tre.

Som ni märker tror jag att den här serien kommer vara uppdelad i tre block. Grästorp som ohotad etta. Valbo och Surahammar som kamperar om den viktiga andraplatsen. Grums, Munkfors och Avesta får göra upp om plats fyra till sex. Jag har svårt att bestämma mig för vilka som placerar sig var på undre halvan. Hugget som stucket som man säger.

Exit mobile version