Site icon hockeystaden.se

Norra kvalserien- så här slutar det

Innan jag delger er hur jag tror den norra kvalserien till Hockeyettan slutar, är det på sin plats att dra förutsättningarna för hur många lag som egentligen går upp. Man kan ju tycka att de två främsta lagen i varje kvalserie ska gå upp eftersom det är två lag som skickas till kval från Hockeyettan. Riktigt så enkelt är det dock inte.

*Klart är att ettorna i respektive serie spelar i Hockeyettan nästkommande säsong.

*Tvåorna får förlita sig på att, ur deras synvinkel sett, ”rätt” lag trillar ur Hockeyallsvenskan. Som det ser ut i år riskerar två norrlag (Asplöven och Sundsvall) att ramla ur, blir det så finns det risk för att endast ettan i den norra kvalserien får en plats i nästkommande säsongs Hockeyetta. Ponera att två lag från den Södra serien skulle gå upp till HA så skulle den serien rent logiskt kunna flytta upp fyra lag från den södra kvalserien. Men om jag har förstått saken rätt så är det som mest lag 1-3 i en kvalserie som kan gå upp. Notera att jag inte är helt hundra på det sista.

Rörigt minst sagt och detta är något som måste styras upp till framtiden. Förutsättningarna är ju givna så tillvida att ”vinner ni kvalserien är ni säkra”, men samtidigt kan det ju vara trevligt för tvåorna att fira ett avancemang när slutsignalen går för säsongens sista match, inte flera veckor efteråt.

Den norra kvalserien kommer spelas mellan fyra lag, detta då Nälden och Kramfors- Alliansen valt att avstå sina platser. Man kan väl säga som så att mitt blodtryck inte direkt sänks av vetskapen att det är OK att spela en Alltvåa, komma etta respektive två och sedan tacka nej. Nu vet inte jag hur tankegångarna gick hos övriga lag i dessa två lags serie om huruvida dom hade kunnat tänka sig att ställa upp i kvalserien, men jag tycker att hela förfarandet är osportsligt och ej rättvist mot lagen bakom i tabellen. Men jag har inte alla fakta på bordet om hur turerna har gått. Jag har den fullaste respekt för att klubbarna brottas med en ansträngd ekonomi och måste vända på vartenda krona för att få verksamheten att gå runt. Jag läste någonstans att i Näldens fall var spelarna nöjda med att spela på den nivå man gör. Den vetskapen borde man haft med sig redan i höstas och borde redan inför säsongsstart deklarerat att man inte ställer upp i Alltvåan. Enligt mig. Ska man spela i Alltvåan ska man göra det med ambitionen att vara med och tävla så långt som möjligt. Punkt.

Dom lagen som kommer till spel är Brunflo och Härnösand från Hockeyettan och från tvåan har Boden och Överkalix kvalificerat sig. Så här tror jag att det slutar.

Brunflo
Boden
Överkalix
Härnösand
Notera att det finns en stor chans/risk att det endast kommer bli ettan i denna serie som spelar i Hockeyettan 2016/2017 med tanke på vilka lag det är som kvalar neråt från Hockeyallsvenskan. Slaget om förstaplatsen tror jag kommer bli en kamp ända in på mållinjen mellan Boden och Brunflo. Överkalix och Härnösand tror jag helt enkelt inte räcker till i kampen mot övriga lag. även om Överkalix faktiskt har gått plus mot Boden den här säsongen.

Varför tror jag då att det slutar på viset då?

Brunflo var under säsongen ständigt i botten av både den norra Hockeyettan och vårserien. Men dom plockade poäng lite här och var, och var i slutändan faktiskt bara två poäng bakom Kovland ovanför kvalstrecket. Har haft problem på målvaktssidan, vilket symboliseras av att man haft hela sju målvakter i spel under säsongen. Tappade dessutom målskytten Nick Olesen till danska ligan sent under säsongen. Men det finns självklart en hel del som talar för Brunflo. Man fyllde på med nyförvärv innan transferfönstret stängde med bland andra rutinerade backarna Erik Näslund och Alex Rönning. Dessutom har man plockat in poängstarke Johan Nilsson. Laget har spelat i Hockeyettan hela säsongen och har tempot i sig så att säga. Emil Magnusson har gjort bra med poäng under hela säsongen och bli såklart viktig i kvalet.

Boden kommer dock utmana Brunflo rejält om förstaplatsen i kvalserien. Laget har bara gått poänglösa tre gånger under säsongen, vilket imponerar med tanke på att man spelade i en stark grundserie och en ännu starkare Alltvåa. Ambitionen från föreningens sida är att kliva upp i ettan och jag ser egentligen inget som skulle kunna hindra dom från att göra det redan till nästkommande säsong, förutom Brunflo då.

Har förstärkt laget inför kvalet med bland andra rutinerade målvakten Mattias Modig  som givetvis blir oerhört viktig i kvalserien. I båset coachar Petter Lasu Nilsson, med stor rutin från en egen framgångsrik spelarkarriär, men också erfarenhet som huvudtränare i Hockeyallsvenskan med Tingsryd och som assisterande tränare i SHL för Brynäs. Han har varit med förr och lär veta vad som krävs. Det visar om inte annat denna artikel från klubbens hemsida där han jobbar hårt med att plocka bort favorittrycket från hans manskaps axlar.

Boden har en stark trupp som är vana vid att vinna och det kommer bära frukt i den här kvalserien. Sen hänger allt på matcherna mot Brunflo (och hur Svenska Hockeyförbundet väljer att dela in serierna i Hockeyettan) om säsongen kommer sluta med ett avancemang eller ej.

Överkalix avslutade Alltvåan med sex raka segrar och knep därmed andraplatsen bakom Boden. Man gjorde det mycket tack vare poängsprutan Emil Sikström som anslöt till laget från Kalix en bit in i säsongen. 39 mål och 30 assist blev det från Sikströms klubba under de 25 matcher han gjorde för Överkalix under seriespelet. Mäktigt facit och han blir naturligtvis en viktig pjäs för det här laget. Men mer än till en tredjeplats i den här serien tror jag inte lagets och Sikströms form räcker till.

Härnösand var nykomlingar i Hockeyettan den här säsongen. Det märktes. Endast två segrar under ordinarie tid blev det och över 200 mål ramlade in bakom målvakterna. Inte positivt att komma in i en kvalserie med den historiken och möta lag som är inne i en positiv trend. Å andra sidan kan man vända på steken och säga att Härnösand haft gott om tid på sig att förbereda inför ett kval.

Hur jag än vrider och vänder på det så ser jag dock inte hur laget skulle undvika att komma något annat än sist här. Som jag var inne på innan släpper man in alldeles för mycket mål bakåt och lagets offensiv är inget man skrämmer barn med direkt, endast 69 mål framåt under säsongen. Har förstärkt inför kvalserien med bland andra poängstarke Vincent Andersson och granithårde backen William Nygren. Återstår att se om det kan höja laget.

Exit mobile version