Site icon hockeystaden.se

Södra kvalserien- så här slutar det

Om jag för två månader sedan skulle ha tippat utgången av den här serien så hade jag troligtvis flaggat rejält för att både Mörrum och Varberg skulle löpa stor risk att få kalla sig division två- lag nästa säsong. Inget av gängen hade dittills imponerat på mig. Samtidigt gick Hanhals på som en slåttermaskin i division två och det fans liksom inga tecken på att deras dominans skulle avta.

Men sedan hände någonting. Mörrum och Varberg började plocka poäng här och var i södra Hockeyettans vårserie och de sistnämnda var faktiskt inte jättelångt borta från att greja nytt kontrakt utan kval, men föll på målsnöret. Samtidigt började Hanhals spel i Alltvåan hacka lite och andra intressenter började lägga sig i, såsom Mjölby och Olofström. Hanhals redde tillslut ut det hela och har dessutom förstärkt smart inför kvalserien med hela sju spelare som innehar rutin från Hockeyettan.

Alltvåan södra vanns dock inte av Hanhals, den vanns istället av Mjölby som efter jul kom igång riktigt bra och har satt sig i en fin utmanarposition om spel i Hockeyettan kommande säsong.

Förutsättningarna för vilka lag som går upp är som följer:

*Klart är att ettorna i respektive kvalserie spelar i Hockeyettan nästkommande säsong.

*Tvåorna får förlita sig på att, ur deras synvinkel sett, ”rätt” lag trillar ur Hockeyallsvenskan. Som det ser ut i år riskerar två norrlag (Asplöven och Sundsvall) att ramla ur, blir det så finns det risk för att endast ettan i den norra kvalserien får en plats i nästkommande säsongs Hockeyetta. Ponera att två lag från den Södra Hockeyettan skulle gå upp till HA så skulle den serien rent logiskt kunna flytta upp fyra lag från den södra kvalserien. Men om jag har förstått saken rätt så är det som mest lag 1-3 i en kvalserie som kan gå upp. Notera att jag inte är helt hundra på det sista.

Krångligt är bara förnamnet, men det finns alltså som jag ser det goda för chanser för att tre gäng från den här kvalserien spelar i Hockeyettan nästa säsong. Så här tror jag att det slutar.

Varberg
Hanhals
Mörrum
Mjölby
Olofström
Bäcken
Varför tror jag då detta? Jo…Till att börja med vill jag bara säga att jag tror kampen om plats 2-4 kommer bli stenhård. Nu vet ni det.

Varberg vinner den här serien och det tipset baserar jag på deras fina avslutning av vårserien, där dom plockade åtta poäng på de fem sista omgångarna i en stark serie med bra lag och där placeringarna inte på långa vägar var avgjorda förrän sista matchen var spelad. Dom plockade alltså inte poäng mot lag som inte hade något att spela för. Det verkar som tränaren Jonas Johnson tillslut fått ordning på hallänningarnas spel och jag tror dom kommer greja nytt kontrakt utan några större problem. Har fått ordning på sin defensiv, vilket är viktigt i en tuff och tät kvalserie. Det som kan oroa en smula skulle i sådana fall vara offensiven, dom gör inte speciellt mycket mål framåt.

Som jag var inne på ovan började Hanhals spel hacka i Alltvåan och ett tag såg man ut att missa topp två. Tillslut redde man ut det och i playoff städade man enkelt av Jonstorp med 2-0 i matcher (5-1, 7-2). Detta gjorde man förstärkta av sju spelare med rutin från Hockeyettan. Vissa hävdar att så många förstärkningar på en och samma gång skulle kunna rubba gruppdynamiken, och det går ju självklart inte att säga emot. Men det verkar inte ha stört laget nämnvärt mot Jonstorp. Dessutom har man förstärkt en redan stark defensiv med bland andra målvakten David Elmgren (HC Dalen) och backen Anton Sjöstrand (Helsingborgs HC). En stark defensiv blir, som jag är inne på ovan, enormt viktig i den här serien.

Mörrum fick lite bättre fart på sin offensiv efter jul, men defensiven lämnar en del övrigt att önska. 136 mål släppte blekingegängets försvar in under säsongens 36 seriematcher, vilket ger närmare 3,8 mål insläppta per match. Inte katastrofalt mycket, men vårserien gav inte heller någon indikator på att en ljusning är i sikte för Mörrums defensiv. Till kvalet har man dock hämtat in målvakten William King från lokalkonkurrenten Kallinge/Ronneby och kanske kan han skänka stabilitet bakåt i leden. Från KRIF hämtas också de bägge anfallarna Hampus Olsson och Marcus Fornell in. Jag har dock svårt att se att dessa herrar kommer spetsa en tämligen blek anfallssida, Lucas Venuto undantaget.

Mjölby fick lämna Hockeyettan 2014 då serien bantades. Nu är siktet inställt på att ta sig tillbaka, något jag anser att östgötarna har kvalité och kunnande för att göra. Som jag redan nämnt ser jag Mjölby som en potentat i rejset om andraplatsen, men samtidigt har jag svårt att se att dom skulle vara bättre än Varberg, Hanhals och Mörrum, som alla tre är starka lag. Mjölby behöver verkligen få allt att stämma om Hockeyettan 2016/2017 ska bli verklighet för deras del. Men potentialen har dom och dessutom har laget bara blivit bättre och bättre ju längre säsongen gått och vann Alltvåan före Hanhals. Kan dom fortsätta den kurvan kan det bli en rolig kvalmånad. Christian Andersson- Gran och Andreas Besterman har öst in poäng framåt under säsongen och måste fortsätta sin leverans. Målet vaktas av Oliver Källbom som för två säsonger sedan fick göra ett kortare inhopp i Linköpings SHL- mål.

Olofström åkte förra säsongen ur Hockeyettan och har, precis som Mjölby, växt ju längre säsongen har gått. Jag ser dock inte hur dom skulle kunna blanda sig i toppstriden i den här serien. Men självklart finns det kvalité i det här gänget. Den offensivt skicklige backen Dave Lindarv skulle kunna gå in i vilket Hockeyettanlag som helst och ta en ordinarie plats, han blir såklart jätteviktig för Olofström. Vidare kan skicklige målvakten Dennis Karlsson spika igen och knipa några poäng på egen hand för sitt lag. Så Olofström kan definitivt ställa till det för övriga lag i serien, det har man material för. Men att plocka de poäng som krävs för att ta sig förbi dom fyra jag tippat över dom, det blir svårt.

Bäcken har för vana att kvala upp mot Hockeyettan men att inte räcka hela vägen. En sjätteplats i Alltvåan gjorde att laget fick vandra genom två playoffomgångar för att ta sig till kvalserien och man tvingades till tre matcher mot Ulricehamn i den sista omgången. Potent lag som har kvaliteter, men här tror jag inte dom räcker till. Förstärkt defensivt innan transferfönstret stängde med målvakten Charlie Fredriksson (Nybro) och backen Philip Martinsson (Kallinge/Ronneby). Fredriksson kan stoltsera med 93, 33 i räddningsprocent under playoff. Framåt blir Ted Jokiniemi och Pontus Thörnberg viktiga med sin skicklighet att leverera puckar till sina medspelare. Kevin Börjesson gjorde 20 mål på 36 matcher under seriespelet och det krävs att han fortsätter sätta dit puckarna framåt.

Exit mobile version