Site icon hockeystaden.se

Så här slutar playoff 2

Södertälje SK- Piteå HC

Storlaget SSK är en maskin. Dessutom en maskin som visade sig stå pall för trycket utifrån och fullständigt demolerade stackars Halmstad Hammers i playoff 1. Nu blir det tuffare motstånd i form av Piteå och Södertälje kommer testas rätt mycket mer än mot Halmstad, framförallt i egen zon där jag tror Piteås vassa offensiv, med David Lindquist, Tomas Wallgren och Magnus Isaksson i spetsen kan oroa sportklubben rejält. Så det gäller att SSK får jobbet gjort i egen zon och att målvakterna Alexander Sahlin/ Calle Brattenberger är beredda på anstormningen som kommer komma.

Lika beredda på anstormning i egen zon ska självklart Piteå vara. Om norrbottningarna har en vass offensiv, så går det naturligtvis inte att säga något annat om Södertäljes. 176 mål har SSK hittills mäktat med framåt, att ställas mot Piteås 166. Så det lär nog hända saker framåt i den här matchserien. De bägge kombattanterna vann dessutom varsin Alletta om man ser till måleffektivitet framåt, där bägge var över 10% i den grenen. Piteå vassare dock. Bägge gängen är också rejält vassa i powerplay, de bägge coacherna, Mats Waltin och Rolf Nilsson, lär predika ”nu håller vi oss på banan gubbar, dom är livsfarliga i PP” inför och under matcherna.

Hur går det då? Jag kan inte se något annat än att Södertälje tar hem det här i två raka, dom är helt enkelt skickligare än Piteå sett över hela linjen. Men det kommer krävas lika/mer hårt jobb som mot Halmstad, Piteå kommer definitivt inte låta sig köras över.

Tips: Södertälje vidare med 2-0 i matcher.

Tranås AIF- Visby/Roma HK

Det finns dom som hävdar att Tranås inte har kommit igång och att spelet inte kuggar i för smålänningarna. Trots det så vinner/kryssar dom sina matcher och verkar alltså ha vad som krävs för att plocka poäng. Naturligtvis guld värt för Fredrik Mälbergs manskap att ha med sig den vetskapen nu när matcherna inte ger tre, två, en eller noll poäng längre, men där segrar är det enda som räknas. Tranås vet hur man vinner.

Lägg till att TAIF värvade riktigt smart inför playoff när man säkrade upp på målvaktssidan (Adam Bengtsson), spetsade offensiven med Filip Petersson och adderade kompetens till backsidan i form av Albin Torstensson och Jimmie Jansson, där den sistnämnde verkligen har levererat från sin backplats med fyra (2+2) poäng hittills under playoff.

Visby då? Dom gjorde vad dom skulle i playoff 1 och slog ut Åker/Strängnäs i raka matcher. Men Tranås är en dimension högre än ÅSHC och Ö- gänget får nog förlita sig på hemmaplan och gnetspel på bortaplan för att kunna rubba ett Tranås som behärskar ett fartfyllt och finessrik spel. Kan Visby slå ut Tranås då? Absolut kan dom det, men inte genom att möta Tranås med Tranås typ av hockey. Det kommer krävas full kamp, hög press och tuffa tag för att Gotlands stolthet ska kunna härbärgera ett PO 3 på ön om drygt en vecka. Oskar Lundberg och Joakim Axman är fullt kapabla att avgöra matcher för Visby, det komer nog krävas att dessa herrar kliver fram. En tuff kamp är att vänta mellan dessa två rätt jämnbördiga lag, där jag tror Tranås tillslut avgår med segern.

Tips: Tranås vidare med 2-1 i matcher.

Östersunds IK- Kristianstads IK

Jämtlands bästa hockeylag har en hög målsättning och Hockeyallsvenskan är målet. Jag är inte så säker på att den målsättningen kommer infrias i år. Östersund har inte imponerat på mig och det känns som att det är något som saknas för att dom ska bli den där stekheta utmanaren till en topplats i kvalserien. En kvalserie dom först ska ta sig till genom att i första hand betvinga ett Kristianstad som vaknat rejält till liv under 2016.

På papperet har Kristianstad ett lag som borde tagit sig till Allettan. Men vad som står på papperet är inte alltid så lätt att omsätta i praktiken, Kristianstad lyckades inte, man bytte tränare, men fick ingen omedelbar effekt. Effekten kom efter några matcher och sedan har KIK i stort sett varit ostoppbara. Jag tror Fredrik Berglinds grabbar har mer att ge den här säsongen och skulle inte bli förvånad om vi får se skåningarna i playoff 3.

Östersund kom in i playoff som skyhöga favoriter mot Vännäs. Superskrällen i match ett, där Vännäs vann i sudden, hade kunnat sänka vilket lag som helst, speciellt ett favorittippat sådant. Men Östersund tog det hela på rätt sätt och vände matchserien. Mot Kristianstad har man inte råd att lämna ett sådant handicap. De offensiva spetsarna Daniel Erlich och Nils Bergström måste leverera mot KIK och bakåt måste målvakten Johan Berge göra allt han kan för att stoppa Kristianstads vassa offensiv med Thom Flodqvist i spetsen.

Tips: Kristianstad vidare med 2-1 i matcher.

IF Troja/Ljungby- Kiruna IF

Troja ska givetvis gälla som superfavorit här. Sett över tre matcher ser jag inget som talar för Kiruna. Troja är helt enkelt för bra. Men det finns självklart saker som talar för norrbottningarna. Bland annat att man är måleffektiva och att man är starka hemma. Defensivt sett är man hyffsade och framåt blir poängmakaren Oscar Fredriksson viktig.

Troja har trummat på under säsongen. Andraplatsen i Hockeyettan Södra byttes ut mot en tredje i Allettan, hela tio poäng från direktplatsen till kvalserien. Man skulle ju kunna tro att detta var en liten missräkning, men tampas man med Västervik och Södertälje om ädla platser så ska man nog inte vara allt för besviken. Troja har alla förutsättningar för att greja en plats i kvalserien ändå. Man har ett starkt målvaktspar i Robin Johansson och Johan Nielsen, där jag ser bägge som potentiella förstemålisar i en eventuell kvalserie. Man har också en jämn fördelning på poängmakandet framåt, 15 spelare har passerat tio poäng och hela 21 spelare har gjort mål under säsongen. Carl- Johan Svensson är bäst med sina 33 poäng från seriespel.

Dock skulle jag önska lite mer målproduktion från ”trojanerna”. 123 mål blev det under seriespelet, en bra bit ifrån Södertäljes 176 och Västerviks 146 alltså. För att nämna några av de övriga topplagen i Hockeyettan. Mot Kiruna tror jag Trojas målgörande räcker gott och väl sett över tre matcher, men jag tror Kiruna tar hem match ett uppe i gruvstaden, i Ljungby Arena har dom dock inget att hämta.

Tips: Troja/ Ljungby vidare med 2-1 i matcher.

Exit mobile version