Site icon hockeystaden.se

Före detta landslagsmålvakt till Boden

Det börjar dra ihop sig till avgörande för säsongen 2015/2016. Idag väljer jag att titta närmare på en het kandidat till att spela i Hockeyettan nästkommande säsong.

Bodens HF, som just nu toppar en av de två norra alltvåorna, har landat en riktigt fin förstärkning lagom till att säsongen ska knytas ihop. Målvakten Mattias Modig kommer representera klubben resten av säsongen och det är ju givetvis en kanonförstärkning och också ett rejält ”statement” från Bodens sida: Man ska upp till Hockeyettan helt enkelt.

Mattias Modig, som hunnit bli 28 år, sågs som en stor talang när han var ung. Han representerade de olika juniorlandslagen och fick säsongen 2005/2006 göra debut i SHL för moderklubben Luleå. Två matcher blev det den säsongen i högsta ligan, men noteras ska att Modig även representerade Team Kiruna i Hockeyettan under två matcher den säsongen och höll nollan i bägge. Oklart dock om han stod hela matcher.

Åren efter blev målvakten mer och mer bofast i Luleås SHL- kasse och fick även landslagsdebutera i Tre Kronor 2007. Samma år draftades han av Anaheim.

Inför OS i Vancouver 2010 var Mattias en av målvakterna i bruttotruppen.

2010 drog Mattias Modig till Nordamerika för att försöka slå sig in hos Pittsburgh Penguins i NHL, som hade förvärvat rättigheterna till talangen. Något spel i NHL blev det inte för norrbottningen, det blev faktiskt knappt något spel alls i Nordamerika, en efterhängsen knäskada från tiden i Luleå satte stopp.

Efter sina två säsonger i Nordamerika har Modig försökt att ta plats i både SHL (Växjö) och Hockeyallsvenskan (BIK Karlskoga) utan att övertyga. I BIK Karlskoga, som han inledde fjolårssäsongen i, fick han bara stå tio matcher med hyfsat blygsamma 88.6 i räddningsprocent och flyttlasset gick istället vidare till Nottingham, topplag i den föga glamourösa brittiska ligan.

Den här säsongen har han gått klubblös och förstärker nu alltså Boden, klubben hans far, Olov Modig, en gång i tiden var så nära att ta upp i SHL med sitt stora spel mellan stolparna.

Om man nu ska vara riktigt korrekt så är det faktiskt inte samma klubb nu som då. Pappa Olov representerade Bodens IK, en klubb som gick i graven 2005 på grund av ekonomiska problem. Bodens HF, som Mattias nu ska representera, kom till ur spillrorna av Bodens IK.

Kan detta bli vändpunkten på en karriär som de senaste åren pekat neråt? Får Modig till det i Boden så lär nog inte anbuden låta vänta på sig från klubbar högre upp. Kvaliteter har han, det har han visat innan.

Förutom Modig så förstärkte Boden för några veckor sedan med backen Viktor Rönnbäck från Kalix, en spelare som också han är skolad i Luleå HF.

Så det finns all anledning för Härnösand och Brunflo (inte helt klara för kval neråt än, men så gott som) att frukta Boden i en kvalserie, om dom nu tar sig dit vill säga. Men det borde dom göra, verkar starka och har faktiskt bara torskat två matcher på full tid den här säsongen.

Fortsätter dom på det spåret så kanske vi kan välkomna en klassisk svensk hockeyort tillbaka till elithockeyn fram mot våren. Chanserna har inte direkt försämrats i och med kontrakteringen av Modig.

Exit mobile version