Site icon hockeystaden.se

Rond två om hur Hockeyettan ska se ut i framtiden

Mitt förra inlägg, som handlade om hur jag tycker Hockeyettan ska förändras i framtiden, väckte en del känslor. Både genom kommentarer i fältet nedan och via mejl.

Jag tänker ägna detta inlägg till att förtydliga en del saker om hur jag menar. Jag gör det genom ett par frågeställningar/påståenden som jag kommer besvara efter bästa förmåga.

Banta Hockeyettan till 36 lag kommer ju givetvis följas av att ligan kommer bantas succesivt tills det endast återstår 14 eller 16 lag som bildar en enda rak serie.

Om jag får bestämma (vilket jag givetvis inte får) så vill jag absolut inte att Hockeyetan ska innehålla färre än 36 lag på ett bra tag. Jag är av uppfattningen (detta har jag sagt förut) att Hockeyettan i första hand är en utvecklingsliga för unga spelare. Men statusen som utvecklingsliga tror jag absolut inte försvinner bara för att man bantar serien med en fjärdedel. Det kommer fortfarande finnas utrymme för lagen som satsar upp mot Hockeyallsvenskan och för de som inte gör det. Det är ju det som är tjusningen med hela ligan, att det finns lag som satsar stenhårt uppåt (Östersund, Troja, Södertälje med flera) som får åka runt och möta lag som inte har den ambitionen, men som är glada ändå. Lägg därtill alla klassiker finns i serien. Jag pratar om Södertälje, Huddinge, Hammarby, Troja med flera, som samtliga spelat i SHL/varit snubblande nära att spela i SHL en gång i tiden. Jag gillar dom kontrasterna och tycker definitivt inte att småklubbarnas möjlighet att få möta klassikerklubbar/storsatsande klubbar ska tas bort.

Hockeyettan för mig är kultur med alla dessa klassiska lag, som en gång var riktigt stora och spelade i högsta serien (Forshaga, Nybro, med flera. Jag skulle kunna rabbla hela natten), men som har tappat lite efter alla serieomläggningar och andra motgångar. Orter som andas hockeykultur, dom vill jag fortsatt se inom elithockeyn.

Det kommer bli för dyrt då Norrland inte kommer kunna leverera tolv lag till den norra serien.

Sant. Norrlagen står sig starka, men frågan är ju om tolv lag håller kvalité nog för ”Nya Hockeyettan”. I dagsläget tycker jag inte det och då är det ju självklart så att lag som i nuläget håller till i Mellansverige måste flyttas upp i norra serien. Då blir det dyrt. För dom.

Hur löser man då detta? En lösning är anpassade spelscheman med match borta lördag och söndag, precis som det ser ut i norra Allettan idag, men det blir fortfarande dyrt. En annan lösning är att organisationen Hockeyetan skulle lyckas ro iland en riktig storfräsare till sponsor som löser det här med flygresorna genom att betala dom. En tredje lösning är ju att frikoppla den norra serien från de två övriga ”ettorna” och låta norrlag kvala mot norrlag från tvåan. Men då får vi troligtvis se en kvalitetssänkning på den norra serien som absolut inte kommer gynna de lag som vill spela Allettan efter jul. Dessutom drabbar det ju lagen som för närvarande håller till i öst, väst och syd genom att många lag helt enkelt inte får plats även fast dom skulle ha kvalité för det.

Som ni märker är det svårt att hitta en lösning, men samtidigt är problem till för att lösas och det finns säkert någon som sitter inne med idéer.

Hur kommer kvalspelet för att minska antalet lag gå till?

Till att börja med så ska vi ju ha klart för oss att detta än så länge bara är en tanke. Mikael Mjörnberg lanserade idén i detta inlägg på sin hockeysverigeblogg i somras och jag tog i mitt förra inlägg tillfället i akt att hylla förslaget och addera en extra krydda gällande direktuppflyttning för vinnaren av Allettan. Jag har inte hört någon annan andas något om detta förslag. Men det är ju tillåtet att fantisera och drömma en smula.

För att besvara frågan.

Det enklaste skulle ju vara att man efter sista säsongen med 48 lag skickar 16 (de fyra lägst placerade från varje serie) till kval och låter endast vinnarna av de fyra kvalserierna gå upp/klara sig kvar.

Jag kan inte se att det skulle kunna gå till på något annat sätt.

Kommer inte direktuppflyttning av vinnaren sänka kvalitén på topplagen?

Självklart inte. Personen som skrev detta till mig ifrågasatte hur väl rustad ett lag egentligen måste när man inte längre behöver tampas med lag från Hockeyallsvenskan. Egentligen är detta en fråga jag inte förstår. Ett lag går direkt upp. Ja. Men det är ju tre lag till som ska upp mot tre HA- lag i en kvalserie. Istället för att ett lag från Hockeyettan ska slå ut ett lag från Hockeyallsvenskan (som det är nu), så måste ett HE- lag slå ut TVÅ HA- lag. Så det kommer krävas än mer av lagen som vill upp. Tror den som ställde frågan hade glömt bort att det faktiskt finns en kvalserie inkluderad i förslaget.

Så. Nu har jag besvarat några av de frågor jag har fått. Jag kommer återkomma med hur man löser playoff och kval neråt. Jag lovar.

***

Till sist en liten rättelse:

Jag påstod felaktigt i mitt förra inlägg att Sundsvall och Oskarshamn klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan genom kvalserie säsongen 2009/2010. Så var det inte. Oskarshamn och Tingsryd var det som lade beslag på de två översta platserna. Sundsvall åkte egentligen ur, men klarade sig kvar tack vare (eller på grund av, beroende på vilket lag man håller på) att Björklöven blev tvångsnedflyttade på grund av ekonomiska skäl.

Jag tackar signaturen ”F L” som uppmärksammade detta och påminde mig. Ibland går det för snabbt när inte tangenterna och tanken är med.

På återseende

Exit mobile version