Site icon hockeystaden.se

Så ska Hockeyettan förändras och bästa laget ska upp

Inför säsongen 2014/2015 bantades Hockeyettan ner från sex till fyra serier och ”en herrans massa lag” till 48 stycken (47 förra säsongen). Ett bra beslut som har spetsat till ligan enligt mig. Men jag tycker inte att det räcker med detta, jag vill spetsa landets tredje liga ytterligare och jag skulle vilja se att detta förslag, signerat Mikael Mjörnberg från i somras, blir verklighet inom en relativt snar framtid. Säg lagom till säsongen 2017/2018?

För er som inte orkar klicka på länken (Ingen fara, jag är själv sån när jag läser artiklar och bloggar att jag helst inte klickar på länkar för att få mer info, jag vill veta här och nu vad allt handlar om.) så kommer här en liten summering av hans inlägg:

I Mjörnbergs förslag så bantas Hockeyettan från fyra serier och 48 lag till tre serier och 36 lag. Det skulle alltså bli Hockeyettan norra, mellan och södra av det hela och vardera serie skulle fortsatt innehålla 12 lag som gör bokslut på grundserien efter 22 matcher. Precis som idag.

Efter detta tar vårserier vid, serier som enligt Mjörnbergs förslag kommer se ut exakt som idag, men med skillnaden att lagen spelar 21 matcher istället för 14.

De fyra bästa lagen från varje grundserie går till Allettan, en serie innehållande tolv lag som möter varandra två gånger hemma och borta, vilket ger 22 omgångar. En enda Alletta alltså, till skillnad mot de två, innehållande åtta lag vardera, vi ser idag. Skulle kunna bli en superserie.

Det som gör Mjörnbergs förslag så fantastiskt bra är det faktum att han har hittat en väg för samtliga lag som går till Allettan att spela vidare i kvalserie/slutspelsserie/playoff när seriespelet avslutats, så ser det ju inte ut idag då hela sex lag som kvalificerat sig för spel i Allettan inte får spela matcher efter att februari kommit halvvägs. Dessutom skapar förslaget utrymme för de två bästa lagen i respektive vårserie att också vara med och tampas om platser i Hockeyallsvenskan. Precis som det är idag.

Jag hyllar (som ni märker) detta förslag och tycker att det är något Hockeyettan ska sträva efter. Men. Jag vill addera en sak till detta. Mjörnberg vill skicka vinnaren av Allettan direkt till kvalserien. Jag vill skicka vinnaren raka spåret upp till Hockeyallsvenskan istället.

Jag tror ingen säger emot mig när jag säger att Hockeyettan är enormt svår att avancera upp ifrån. Egentligen kan det räcka med tre förluster under full tid över en hel säsong för att du ska missa chansen till spel i Hockeyallsvenskan nästkommande säsong. För att dra det till sin spets alltså. Mer om detta längre ner.

Med min lilla krydda av Allettan så säkerställs det också att det blir minst ett nytt lag i HA varje säsong. SHL vill ju täppa till så ingen åker ur därifrån och då får det helt enkelt komma in nytt blod nerifrån. Nu har ju detta med nya lag nerifrån inte varit några som helst problem tidigare, i och för sig.

Vi får nämligen gå tillbaka till säsongen 2010/2011 för att hitta senaste tillfället då inget lag tog sig upp från Hockeyettan. Då var det Troja och Tingsryd som klarade kvalet. Säsongen dessförinnan klarade sig Sundsvall och Oskarshamn kvar via kvalserien, men det åkte ändå ut ett lag, Björklöven som åkte på grund av ekonomiska skäl och ersattes av just Tingsryd.

Men sedan dessa två år, förövrigt dom två första åren som enkelserieversionen av HA innehöll 14 lag, är det alltid minst ett lag som tagit klivet upp från Hockeyettan. Märkligt nog väldigt ofta på det laget som kommit på trettonde plats bekostnad. Ofta har Hockeyallsvenskans jumbo klarat av att lägga beslag på kvalseriens två översta platser.

Så det beror alltså inte på att jag tror att Hockeyettans bästa lag skulle ha några problem med att ta sig till Hockeyallsvenskan som jag ger er det här förslaget. Nej, jag vill helt enkelt att det lag som presterat bäst, sett till hela säsongen, också ska premieras för det. Som jag nämner ovan så kan det ju faktiskt räcka med tre förluster vid helt fel tillfälle för att säsongens mål ska gå om intet.

Dom får skylla sig själva när dom inte klarar av att vara bäst när det gäller, tänker säkert någon.

Nja, säger jag. Skador kan spela in. Har du otur drabbas du av skador på din matchvinnare till målvakt precis innan kvalserien startar. Två av dina nyckelspelare offensivt sett kanske går sönder. Det går ju inte direkt värva ersättare efter att transferfönstret stängt.

Inträffar detta så kan du ju stå där med alla dina segrar tidigare på säsongen och se på när det Hockeyallsvenska tåget rullar iväg mot horisonten.

Nu undrar ni säkert några saker, bland annat kan jag tänka mig att ni funderar över hur det ska funka uppifrån. Ska ett lag från HA trilla rätt ner utan kval?

Njet, säger jag. Jag tänker mig så här:

Istället för två lag från HA som skickas ner till kval, skickas istället tre lag ner. Hockeyettan bidrar o sin sida med tre lag som man får fram genom playoff/direktkvalificering/slutspelsserie.

En serie på sex lag, precis som idag. De två främsta går upp.

Vad tycker ni om förslaget? Både Mikael Mjörnbergs grundidé och mitt tillägg.

Jag ämnar återkomma i detta ämne. Bland annat hur man vaskar fram de tre Hockeyettanlag som ska lira kvalserie, men också hur man löser problematiken med att kvala in division två- gäng från fyra regioner (Norr, Öst, Väst och Syd) till tre serier i Hockeyettan.

Det blir grejer det.

Men som sagt. Ös på med synpunkter.

Exit mobile version