Site icon hockeystaden.se

Så slutar södra vårserien

Att tippa den södra vårserien visade sig vara riktigt, riktigt tankekrävande. Speciellt kampen om andraplatsen blev en tuff nöt att knäcka då serien är så fruktansvärt jämn. Men tillslut tycker jag att jag fick ihop det hela.

Seriesegrare
1. Kristianstads IK

När jag inför säsongen tippade Hockeyettan södra hade jag Kristianstad som en av tre solklara favoriter att lägga beslag på Allettanplatserna. Men tji fick jag, KIK missade Allettan med en ynka poäng (det var dock avgjort innan dess) och får ta nya tag i vårserien. Man började dock säsongen bra och låg länge med bland topp fyra lagen, men ungefär samtidigt som Carl Persson lämnade för BIK Karlskoga tappade man sitt spel från inledningen och blev omsprungna av Kallinge/Ronneby i kampen om den sista Allettan- platsen.

Ser man till resultaten från grundserien så bara ska Kristianstad vinna den här serien då man endast har två förluster efter full tid mot de övriga sju lagen, (Helsingborg och Varberg). Laget har också två strafftorskar (Tyringe och Dalen), men resten av matcherna har man gått rent.

Klubben har också entledigat tränaren Arto Sirviö från sitt uppdrag, enligt vad jag läst i lokalpressen var anledningen att han ”tappade omklädningsrummet”. Om det är så och klubben hittar en bra ersättare till Sirviö, ja då ser jag inget negativt i detta.

Med det i ryggen, plus det faktum att det borde glöda av revanschlusta i laget, gör att jag är bergsäker på att Kristianstad vinner södra vårserien tämligen enkelt.

De här fyra gör upp om sista playoffplatsen
2. HC Dalen

3. Halmstad HF

4. Helsingborgs HC

5. Tyringe SoSS

Striden om den andra playoffplatsen tror jag kommer bli en kamp ända in i kaklet mellan dessa fyra lag, främst mellan de två högst placerade gängen.

Dalen hade som mål inför säsongen att hamna på övre halvan av serien, något man också klarade av då man i den sista omgången smet förbi Halmstad i kraft av bättre målskillnad.

Halmstad inledde serien knackigt, men det verkar som nye tränaren, Magnus Rahms, idéer har satt sig och laget avslutade serien bättre än vad man började den. Dessutom är lagkaptenen, Sebastian Kölzow Isaksen, tillbaka efter sina hjärtbesvär och han betyder mycket för det här laget.

Helsingborg var av många tippade i botten av serien inför säsongen drog igång. På grund av ekonomiska bekymmer lämnade många spelare skutan i somras, men trots det så har Helsingborg fått ihop ett bra lag som tämligen enkelt borde kunna distansera sig från bottenstriden. Under hösten gjorde skåningarna riktigt bra ifrån sig och slutade på en åttonde plats, bara fyra poäng från sjätteplatsen. Jag är lite kluven till Helsingborgs potential i vårserien, mycket beroende på att serien är ruggigt stark, men också för att jag tycker att det unga laget (medelålder på strax under 22 år) har en tendens att vika ner sig emellanåt. Man ska också ha i åtanke att laget släppte till näst flest mål bakåt i grundserien, 87, och detta är något man måste fixa till. Agust Karlsson och Oliver Lindholm var dom som levererade framåt under hösten, får dom med sig några fler plus att den unga backsidan tar några kliv framåt (utvecklingspotential finns i massor), ja då kan det bli en rolig vår i Helsingborg.

Tyringe inledde serien mindre bra, men 17 poäng på de senaste elva matcherna gjorde att man klättrade upp på en slutlig nionde plats i tabellen. Nu när nykomlingarna fått 22 matcher på nivån i benen tror jag att dom kan växa ännu mer. Börjar dom bra med, säg, två- tre segrar tror jag dom börjar slappna av och då kan vad som helst hända. Jokervarning på skåningarna med det stora publikstödet. David Stenbacka och Kim Runemark har många poäng i sig och måste leverera om det ska finnas en chans till playoff till våren.

Det som tillslut fäller avgörandet till HC Dalens fördel tror jag är två saker:

Målvakten Adam Bengtsson har visat de tre senaste säsongerna i Dalen och Tranås att han är en riktig ”vårmålvakt” och tenderar att spika igen sitt mål när julskinkan är intagen. Tor Immo och David ”Tuppen” Fredriksson är också dom matchvinnartyper som brukar kliva fram och avgöra täta matcher.

Ser man till grundserien var Halmstad en poäng bättre än Dalen sett till inbördes möten mellan lagen i vårserien. Ändå var det Dalen som fick med sig en extra bonuspoäng gentemot Halmstad. Den poängen kan visa sig bli ruggigt viktig i slutändan.

De här har inget med toppstriden att göra, men kan vara säkra på att undvika negativt kval
6. Nybro IF

Nybro slutade tia i grundserien och jag tror dom kommer ligga kvar där (läs sexa då fyra lag försvinner till Allettan). Jag har inte hittat något hos laget som jag kan ta fasta på som skulle kunna höja dom någon placering. Missförstå inte detta som att jag skulle tycka att Nybro är dåliga, för det tycker jag inte. Men bra nog att blanda sig i toppstriden, det är man inte, trots producerande spelare som Kim Tallberg och Markus Palmberg. Men de bägge är för ensamma med att göra poäng och dessutom läcker laget alldeles för mycket mål bakåt för att kunna blanda sig i leken om playoff.

De här två får inrikta sig på att spela kval
7. Mörrums GoIS

8. Varberg HK

Mörrum hade brutalt svårt att göra mål under hösten, endast 48 gånger fick Blekingegänget jubla och det håller ju självklart inte i längden att snitta 2,18 mål per match. Då uteblir poängen. Mörrum måste få ordning på sitt målskytte om det ska bli något annat än kval i vår.

För Varberg är det omvänt scenario. Där gör man fler mål än Mörrum, men man släpper också till för mycket, 94, för att det ska kännas bekvämt att tippa dom som något annat än sist i serien.

Exit mobile version