Site icon hockeystaden.se

Var finns rättvisan?

Hej på er.

En omgång återstår av höstsäsongen. En omgång som i det stora hela inte betyder någonting, då lagen som efter jul ska njuta av spel i Allettan redan är klara.

Dock är den sista omgången av stor vikt för att fastställa vilka poäng lagen i vårserierna ska starta med när dom drar igång dagarna efter jul. Ni är ju med på hur det funkar, att högst placerade lag börjar med sju poäng, sen fortsätter skalan ner till jumbolaget som får börja med noll.

Jag tycker att det är ett korkat system om jag ska vara ärlig. Varför ska det bara skilja sex poäng mellan ettan och åttan efter jul, när det efter grundseriens slut kanske skiljer 20-25 poäng mellan lagen? Varför ska ett gäng som spelat sitt livs hockey under första fasen av säsongen inte kunna dra nytta av det när formsvackan kommer efter jul?

Vi kan ta den norra serien som exempel. Tabellen för dom åtta som kommer spela kvar i serien efter jul ser just nu ut så här, observera gärna att det är en omgång kvar och att tabelläget kan förändras.

Örnsköldsvik 40 poäng
Sollefteå 26
Vännäs 26
SK Lejon 25
Teg 24
Kovland 19
Brunflo 12
Härnösand 6
Står sig tabellplaceringarna över sista omgången kommer poängen till vårserien se ut som följer:

Örnsköldsvik 7 poäng
Sollefteå 6
Vännäs 5
SK Lejon 4
Teg 3
Kovland 2
Brunflo 1
Härnösand 0
Om vi nu tar SK Lejon som exempel. Dom har hängt med bra i serien och har god marginal ner till dom två platserna som innebär negativt kval. Man har hängt med bra mycket tack vare att man haft tre spelare som producerat poäng i ett jämnt flöde; Mattias Törnqvist, Vincent Andersson och Patrik Enberg. Vad händer om någon av dessa går sönder under juluppehållet och missar resten av säsongen? Missförstå mig inte nu, säkerligen finns det andra i laget som skulle kunna kliva fram och anta en poängmakarroll. Men, som alla vet, så drabbar det de flesta lag negativt om man tappar tongivande spelare. En taskig start av vårserien så är Skellefteålaget indraget i bottenstriden, trots att man gjort en fullt godkänd första halva av säsongen.

Jag ser mig själv som en högst intelligent varelse och jag är fullt kapabel att räkna ut att ”startpoängen” finns till för att inte döda spänningen återstoden av säsongen, men det behöver ju inte betyda att jag tycker idén är bra för det.

Jag vet inte vem av Hockeyettan eller förbundet som äger frågan, men ett förslag som kanske skulle kunna funka som ett bra mellanting och samtidigt fullt rättvist, av att behålla samtliga inspelade poäng under hösten alt. börja vårserien med bonuspoäng skulle kanske kunna vara en vårserie där de åtta lagen som är kvar börjar med poängen dom spelat till sig under höstens inbördes möten?

Med en omgång kvar av Hockeyettan norra ser tabellen ut så här om man ser till inbördes möten mellan lagen som kommer spela i vårserien efter jul. Notera att Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik och Brunflo har chansen att samla ytterligare maximala tre poäng till denna tabell i den sista omgången.

Örnsköldsvik 33 poäng
Vännäs 26
Sollefteå 24
Teg 23
SK Lejon 22
Kovland 16
Brunflo 12
Härnösand 6
Som ni ser är spänningen inte dödad om detta system skulle råda, det skulle bli ett riktigt rejs mellan lagen på plats 2-5 om den sista play off- platsen. Dessutom skulle inte Örnsköldsvik kunna känna sig supersäkra i toppen.

Skulle Brunflo inleda med två raka segrar och Kovland med två förluster skulle det bli svettigt för de sist nämnda.

Det enda negativa med det här förslaget är ju självklart frågan om det ens är värt för ett bottenlag att försöka kämpa mot ett topplag som alldeles säkert kommer gå till Allettan? Poängen följer ju ändå inte med efter jul och matchen skulle ju då kunna vara en bra anledning till att vila nyckelspelare, exempelvis. En lösning för att motverka det skulle ju kunna vara att ha kvar bonuspoängen, men i annan form. Exempelvis att de fyra första lagen när vårserien början kan få tre bonuspoäng, eller något sådant.

Well, jag avslutar som vanligt: Ös på med kommentarer om vad ni tycker om poängsystemet.

Exit mobile version