Site icon hockeystaden.se

Sprängfyllt med rutin i Hockeyettans bås

Att ha varit en bra ishockeyspelare på hög nivå innebär inte per automatik att du blir en framgångsrik tränare. Det vet vi nog alla.

För att lyckas som tränare ska du inte bara ha ett stort hockeykunnande, du ska också kunna ha förmågan att kunna kommunicera ut det till spelarna. Dessutom ska du ha förståelse för gruppdynamik, personkännedom, hantera stress och press + att du ska kunna en hel del annat.

Men om vi bortser från detta nu och bara går på hockeykunnandet runt om bland hockeyettans tränare så framgår det att det finns en hel del rutin på bänkarna runt om i Hockeyettan gällande lagens huvudtränare.

Eller vad sägs om följande samlade meritlista:

168 NHL-matcher
4459 SHL-matcher
3 VM-guld
2 OS-guld
18 SM-guld
I skrivandets stund har hela 16 huvudtränare meriter från SHL, varav nio av dom spelat över 100 matcher i den ligan. Kristianstads Arto Sirviö står antecknad för 57 matcher i SHL men desto fler i finska högstaligan, 413 matcher.

En kvintett av tränare står i särklass gällande spelarmeriter:

Jörgen Jönsson, Forshaga. Samlade under sin aktiva karriär bland annat på sig två OS-guld, två VM-guld, fem SM-guld och kan utöver detta stoltsera med 79 NHL-matcher. Dessutom innehar han rekordet för flest spelade landskamper.
Per Gustafsson, HC Dalen. Förutom fyra SM-guld och 734 SHL-matcher  ”Pelle G” 89 matcher i NHL (Florida, Toronto och Ottawa) och en mängd landskamper för Tre Kronor innan skridskorna lades på hyllan.
Jonas Johnson, Varberg. Tre SM-guld på 690 SHL-matcher blev det för den pudelkloke centern som hade sin bästa tid i karriären i Frölunda där två av gulden vanns. Ett VM-silver och ett VM-brons finns i prisskåpet.
Mats Waltin, Södertälje. Två SM-guld, två schweiziska mästerskap, två OS-brons, två VM-silver, tre VM-brons. Vann guldpucken 1975/1976 och av många ansedd som en av Sveriges bästa backar genom tiderna.
Nicklas Falk, Huddinge. Djurgården trogen under hela SHL-karriären. Två SM-guld och ett VM-guld toppar meritlistan. Dessutom utsedd till SHL:s bäste tekare vid tre tillfällen.
Utöver dessa fem finns det en del andra att nämna:

Kovlands Peter Smedberg åkte på 80 och 90-talen runt och hängde in 276 mål på 343 matcher i landets näst högsta liga. Väsbys Andreas Paulsson har en gedigen Hockeyallsvensk karriär bakom sig med mängder av producerade poäng. Pelle Svensson, Troja, har meriter från spel i SHL och landslaget. Icke att förglömma är även Kumlas Gunnar Leidborg som vaktade ”gnagets” kasse under elva SHL-säsonger 70 och 80-talen.

Ni ser, mängder med rutin hos dessa, och det finns dessutom fler tränare vars spelarmeriter inte går att snacka bort.

Hur bra eller mindre bra dessa är som tränare vet jag i stort sett ingenting om. Några är rutinerade inom tränargebitet, medan andra är precis i starten av sin karriär och kanske har en framtid högre upp. Men anledningen till att jag skriver detta inlägget är att jag tror rutinen dessa herrar bär med sig från sin spelarkarriär är helrätt på denna nivå.

Hockeyettan är en utvecklingsliga som till stor majoritet innehåller unga spelare som är på väg uppåt i sina karriärer. Att då ha ynnesten att ta emot tips från en Jörgen Jönsson måste vara guld värt. ”Jag minns när jag tekade i OS-finalen 2006, då gjorde jag så här” kanske det kan låta i Forshagas omklädningsrum. Eller varför inte ”Jag fokuserade bara på att spela enkelt under min första tid i NHL” kanske det låter på Skandiamäklarna Centers is när Pelle Gustafsson instruerar sina spelare.

Betänk också att utöver dessa ovan uppräknade herrar tar Helsingborg hjälp av den gamle storbacken  Kenny Jönsson med mängder av NHL-rutin. Fredrik Olausson hjälper Pelle Gustafsson i HC Dalen en gång i veckan, och kan där bidra med kunskaper om hur man vinner Stanley Cup, bland mycket annat.

Så ett tips till alla spelare i Hockeyettan. Sug åt er av vad dessa gamla storspelare har att säga er. Det som dom upplevt på rinkarna är det ytters få som gjort.

Jag tror att det här med att rekrytera gamla spelare som varit på hög nivå är helt rätt väg att gå. Alla kanske inte kommer lyckas som huvudtränare, men som mentorer åt unga spelare skulle dom vara ovärderliga. När ansluter Mats Sundin till Sollentuna HC? När får Kenny Jönsson sällskap på Helsingborgs träningar av Jonas Bergqvist?

Vilka gamla spelare skulle ni vilja se i ett Hockeyettanbås nära dig inom en snar framtid?

Exit mobile version