Site icon hockeystaden.se

Självklart ska ishockeyn också ha en inhemsk cup

I SVT:s #Hockeykväll på webben lanserade experten ”Challe” Berglund idén på Svenska cupen inom ishockeyn. En bra idé och tanke som jag, och många med mig, håller med om till 100%.

Jag har faktiskt tänkt tanken många, många gånger att det vore på sin plats med en inhemsk cup inom svensk ishockey. Man har det i Frankrike och på andra ställen i Europa och jag tror det skulle kunna bli en hit, speciellt då för de mindre klubbarna runt om i landet.

Om sanningen ska fram så har jag faktiskt funderat så mycket över detta, så att jag redan har ett färdigt koncept i huvudet.

Ungefär såhär:

Omgång 1 (Försäsong):

7 SHL-lag+ 14 HA-lag+ 48 HE-lag+ 3 lag från division två= 72 lag

Omgång 2 (Försäsong):

Möts de 36 lag som klarade sig vidare från omgång 1.

Omgång 3 (Försäsong):

Möts de 18 lag som klarade sig vidare från omgång 2.

Åttondelsfinal (Säsong):

Här går de sju SHL-lag som spelar CHL in och lottas mot de nio lag som är kvar i turneringen.

Tror ni hajar nu. Antalet svenska CHL-lag kan ju såklart variera, men jag tog exemplet från hur det ser ut denna säsong.

Som ni ser så har jag skrivit försäsong/säsong inom parentes. Han var ju inne på det, den gode ”Challe” att detta skulle kunna bli perfekta försäsongsmatcher för de SHL-lag som inte spelar CHL. Det kommer bli tre matcher mot lägre rankat motstånd för SHL-lagen, men det kommer bli matcher som gäller något istället för dom tråkiga träningsmatcherna som väl ingen människa egentligen vill se?

Tänk, istället för att Rögle ska möta Modo uppe i Ö-vik i en betydelselös match, så kan dom istället få ställas mot Halmstad Hammers i en knökfull Halmstad Arena, tror alla skulle uppskatta en sådan fest.

Jag är från Jönköping och minns hur det var i mitten/slutet av nittiotalet när HV71 mötte HC Dalen i junior-DM (kommer tyvärr inte ihåg om det var J20 eller J18-lagen som möttes). Internet hade precis kommit till var mans hem och nog var det allt lite ”käbbel” mellan supportrar till de bägge föreningarna på något forum. Jag tror mig minnas att Stefan Liv vaktade HV:s kasse mot sin moderklubb, jag är nästan helt hundra på att Andreas Tegström (fotbollsspelaren med meriter från bl.a Tippeligan i Norge) spelade matchen för HC Dalen.

HV71 vann, men jag har för mig att det satt rätt hårt inne.

Jag ser bara fördelar med ”Challe” Berglunds idé. Självklart finns det folk som hittar nackdelar. Fler matcher, längre resor, mer slitage på spelarna med mera.

Men hallå?

För ett icke CHL- spelande SHL- lag som går hela vägen till final blir det åtta extra matcher (varav tre ligger på försäsongen). Betänk att SHL denna säsong gått ner från 55 till 52 matcher.

Det här med längre resor kan man motverka genom att, så långt det går, försöka lotta inom de olika regionerna, nord, syd, väst och öst. Skulle ju dessutom bli roligare matcher att gå och titta på om det finns geografisk närhet mellan lagen.

En plats i CHL skulle kunna ligga i potten för vinnaren.

Lagen seedas inför turneringen och lägst rankat lag har hemmaplan.

Avslutningsvis kör vi lite ”fantasy” här på hur det skulle kunna se ut:

Mariestads BoIS får derbyrivalen Skövde IK hemma i första omgången. BoIS vinner matchen och lottas mot Leksand hemma i andra omgången.

Ni ser, med lite flyt med lottning och grejer så kan ekonomin få sig en skjuts i rätt riktning också för klubbarna ute i landet.

Ös på med kommentarer nu.

Exit mobile version