Site icon hockeystaden.se

Ta tag i problemet nu Halmstad

Hockeyettan jobbar hårt med att profilera sig utåt för att uppfattas som en proffsig organisation som vill framåt och stärka sina medlemsklubbar.

Man lyckas också väldigt bra med detta, jag tror fler människor idag vet vad Hockeyettan är för något än för, säg tre år sedan. Mycket av arbetet har vi Mikael Mjörnberg och Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing att tacka för. Men det finns såklart fler människor som lägger ner ett jättejobb på att marknadsföra landets tredjeliga. Kanonbra jobb av alla er.

Ett led i att få folk att uppmärksamma serien är satsningen på matchsändningar via webben, och det är just det detta blogginlägg ska handla om.

I fredags slog jag mig ner i soffan för att följa matchen mellan Halmstad och Dalen. Det jag möttes av, och som tyvärr blir det bestående minnet av sändningen, var två kommentatorer som gjorde allt annat än att marknadsföra Hockeyettan.

Innan jag fortsätter vill jag reda ut några saker. Klubbarna sköter själva webbsändningarna från sina hemmamatcher och bistår därmed med egna kommentatorer. I de flesta fall är det så i alla fall. Till mesta del kommenteras matcherna av folk som på ett eller annat sätt är knutna till klubben som arrangerar matchen. Fullt förståeligt att kommenteringen kan bli lite smått vinklad till hemmalagets fördel, ser inget konstigt i det alls. Jag har själv haft nöjet att kommentera en match, och minsann kom det ”JAAA” från min mun när Dalen gjorde mål och ett ”NEEEEJ” när motståndarlaget gjorde mål. Svårt att undvika sådant när man är inne i matchen och adrenalinet pumpar i kroppen. Men där stannar det allt som oftast hos de flesta.

I fallet Halmstad-Dalen gick kommentatorernas partiskhet alldeles för långt, framförallt från en av de tvås sida (jag skriver inte ut några namn). Han som var mest i gasen vräkte ur sig kommentarer som (kommer inte ihåg ordagrannt): ”Skjut domaren på knät så kanske han vaknar till” och ”Nu kan väl domaren ta hjälp av sina linjemän, dom var ju så pigga på att hjälpa till när vi fick en utvisad och domaren inte såg”. Ivrigt ackompanjerad av sin kollega som belönade med nervösa skratt efter varje kommentar.

En tittare ifrågasatte kommentatorerna via chatten med: ”Finns det något domslut herrarna i studion är nöjda med?”, varpå han som var mest eldig vräkte ur sig ”Kommentatorerna i studion är nöjda med alla domslut, det var en som försökte vara lustig på chatten. Han kan ju skaffa sig en ordentlig profilbild åtminstone, nu har han bara en fånig gubbe”. Som sagt: Kommer inte ihåg exakt hur orden föll, men betydelsen är den samma.

Sådär höll de på matchen igenom. Varje domslut som gick emot hemmalaget ifrågasattes, medan det som gick bortalaget emot applåderades. Lägg till att dom (nästan) konsekvent vägrade nämna Dalenspelarna vid namn, det var ”nummer 19 har pucken”, ”nummer 47 åker ut” und so weider…

Jag frågar mig: Vad tjänar dessa herrar på att hålla på som de gör i sändning? Vad tjänar deras klubb på det? Vad tjänar Hockeyettan?

Svaret på ovanstående tre frågor är: Absolut ingenting.

Sen att sitta och uppmuntra till att skjuta mot domaren känns inte OK. Vi har domarbrist i Sverige, vissa hävdar kris, och då är sådana kommentarer ingenting som drar svensk ishockey framåt. Vi ska vara rädd om de domare vi har och behandla dessa med respekt. Punkt.

För tydlighetens skull vill jag klargöra att jag absolut inte har något mot Halmstad. Tvärtom, jag ser en förening som har potential att inom några år lämna Hockeyettan bakom sig och ta sikte mot serien över. Det fåtal gånger jag varit i kontakt med någon i Halmstad HF har jag alltid blivit bemött på ett bra sätt.

Så jag är på intet sätt ute efter att svartmåla föreningen med detta inlägg, men jag tycker föreningen är värd bättre än att några få ska få förstöra klubbens rykte.

Inlägget är också en vädjan till ansvariga i klubben att ta tag i problemet med de extremt partiska kommentatorerna, tror att dessa två på sikt kan göra att Halmstad tappar tittare på sina webbsändningar.

Så jag hoppas klubben tar detta på rätt sätt och pratar allvar med sina kommentatorer.

Det är inte bara i Halmstad det är partiska kommentatorer. I min roll som skribent för HC Dalen ser jag de flesta av lagets bortamatcher. På många ställen lyser det igenom rätt kraftigt var sympatierna ligger. Men, som jag nämnde i inledningen, kan det bli svårt att komma bort från detta så länge klubbarna distribuerar sändningarna själva. Men man kan i alla fall försöka hålla igen med att håna domare och tittare, det kan inte vara för mycket begärt.

Exit mobile version