Site icon hockeystaden.se

Så slutar Hockeyettan Södra 2015/2016

Om lite drygt en månad startar Hockeyettan upp. HC Dalen återfinns, liksom ifjol, i den södra Hockeyettan och driver man en blogg som ska fokusera på den lokala hockeyn är det såklart på sin plats att tippa serien ifråga.

Jag är den förste att erkänna att jag är en usel (riktigt usel faktiskt) tippare. Därför garderar jag upp mig lite genom att inte tippa placeringar som ”experterna” brukar göra, utan jag gör en liten genomlysning av i vilket skikt av tabellen lagen torde förväntas hamna. Eftersom jag är så ”mainstream” så ger jag er, mot all sans och förnuft, en förmodad sluttabell längst ner i detta inlägg.

 

Inte en chans att dessa missar Allettan.

IF Troja/Ljungby

Jag kan känna någonstans att Troja underpresterade något enormt förra säsongen. Man kom trea i grundserien av Hockeyettan Södra, man kom tvåa i Allettan Södra (och missade därmed direktplatsen till kvalserien) och man åkte ut i Playoff 3 mot succégänget Västervik i en tredje och avgörande match, som fick avgöras i ”sudden”.

Ett mål ifrån kvalserien alltså, och hade man tagit sig dit så är jag övertygad om att vi hade fått se Troja i Hockeyallsvenskan i år. Men nu är man kvar i Hockeyettan och det är lite upp till bevis nu i år för Kronobergarna. Man håller på och rusta upp sin hemmaarena och en hel bygd kräver att Troja ska ta klivet upp i år, till serien där man hör hemma.

Från föregående säsong har man tappat sin främste målskytt och poängmakare, Jonathan Johnson, som har gått till nyblivna allsvenska laget Tingsryds AIF. Man har även ett tungt tapp i Oskar Norlöv som lämnat för serie och- toppkonkurrenten Kristianstad.

Dessa två har man ersatt med David Laudius (Helsingborg) och Carl-Johan Svensson (Grästorp). Dessa båda har en god näsa för mål och poäng och deras ankomst lär se till att förlusten av Norlöv/Johnson inte kommer märkas.

Troja har även plockat in Mariestads kreatör Jonas Pontusson och Tingsryds offensivt starke back, Rasmus Johansson, och med detta kan man väl konstatera att Trojas offensiv kommer glänsa betydligt mer denna säsong än förra.

Defensivt har man plockat in backtuffingen Matt Waddell och han kommer göra ett redan stort och starkt försvar ännu starkare och tuffare.

Hittar Troja spelet i år, vilket man väl egentligen aldrig gjorde förra säsongen, ska det mycket till om dom inte spelar kvalseriespel uppåt framåt vårkanten.

Jag tror Troja vinner serien och galopperar hem Allettan Södra på kuppen.

Kristianstads IK

KIK satsar mot Hockeyallsvenskan och har så gjort i många år. Till kommande säsong har man tappat poängkungen Emil Sandin (IK Pantern) och målkungen Olle Liss (Ålborg) till andra klubbar. Dessa har ersatts av Oskar Norlöv (Troja), Thom Flodqvist (Kallinge/Ronneby) och Viktor Sundström (IK Pantern), där den sistnämnde har en historia, i just Kristianstadtröjan, med många gjorda mål.

Kristianstad gjorde sig förra säsongen känt som ett lag med offensiv slagsida som stundtals var väldigt sårbara bakåt. Känslan är att dom, med värvningar av bland andra Roger Olsson (Helsingborg) och Alexander Karlsson (Mörrum), har balanserat upp laget en smula.

Ny tränare, i den gamle storspelaren Arto Sirviö, har man också skaffat sig. Sirviö har rutin och gjorde ett stort jobb hos Tranås AIF föregående säsong.

KIK vann en überstark grundserie förra säsongen och laget känns definitivt inte svagare i år. Sen kanske man inte kan räkna med att laget vinner grundserien, men jag skulle kunna ta mycket stora doser gift på att laget kommer bli bland de tre främsta i grundserien innan jul och med god mariginal ta sig till Allettan.

Västerviks IK

Västervik kan väl betraktas som ett av förra säsongens succégäng inom svensk ishockey. Men till skillnad från skrällgängen, Karlskrona och IK Pantern, lyckades laget från den småländska ostkusten inte nå hela vägen och avancera en serie upp i hierarkin.

Men nära var det. Efter att ha betvingat favoriten Troja i en avgörande playoffmatch , inledde man kvalserien till Hockeyallsvenskan starkt men föll igenom lite på slutet och missade därmed avancemang. Men vad gör det? Ingen, och då menar jag verkligen ingen, hade nog räknat med att Västervik skulle bli ett av lagen som skulle spela kvalserie uppåt förra säsongen, en säsong där två extraplatser till Hockeyallsvenskan stod på spel, vilket innebar att många lag satsade mer än någonsin för att ta klivet.

Till denna säsong byter VIK serie från västra Hockeyettan (som man vann) till den betydligt starkare södra serien. Seriesegern är nog för Västervik att glömma, men jag är helt övertygad om att man ska kunna greja plats 2-4 i denna stentuffa serien. Så pass bra lag har man.

Västervik tappar Filiph Engsund (Oskarshamn) och Fredrik Asplund (Kristianstads IK), och det är väl de två som kan, och ska, anses vara tunga tapp. Joakim Thelin hämtas från Helsingborg och han vet vad det innebär att leverera på denna nivå. Men sen blir det lite klurigare. Västervik har hämtat in ett helt koppel av forwards som kan det här med att göra poäng, kruxet är bara att ingen har levererat på daglig basis i Hockeyettan. Men potential till många poäng finns hos Victor Öhman (Sundsvall), Viktor Lindell (Brooklyn Blizzards), Robin Byström (Modo J20) och Oskar Söderberg (Modo J20). Victor Öhman är väl den som är mest troligt kommer leverera poäng, då han gjort det i Superelit, Danmark och under sina fem matcher med Sundsvall i Allettan förra säsongen. Poängproduktionen tog dock slut i kvalserien med Sundsvall, där det blev noll poäng på tio matcher.

Dan Pettersson, Joacim Hedblad och Emil Georgsson intog de tre tätpositionerna i lagets interna poängliga förra säsongen. Att dessa tre stannar är såklart jätteviktigt och bra för föreningen, det saknades säkerligen inte anbud från högre serier.

Målvakten Ludvig Engsund var på lån från allsvenska Oskarshamn förra säsongen, en säsong som väl kan sägas blev Engsunds stora genombrott då han var en av de större faktorerna att Västervik var så pass nära HA som man var. Till denna säsong är han kontrakterad av Västervik och får dessutom kampera ihop med duktige Henrik Hjerpe (Lindlöven) vilket borde sporra till utveckling.

På backsidan stärker man upp med Victor Lindman (Linköping J20) och Oskar Drugge (Kallinge/Ronneby). Två offensivt skickliga backar.

Dessa slåss om sista platsen till Allettan och tar de två playoff-platserna.

Halmstad HF

Douglas Lögdal (Mariestad), Ted Jokiniemi (Bäcken) och Kim Tallberg var Halmstads tre främsta poängplockare förra säsongen. Samtliga är nu borta från Halmstads trupp. Men ingen av dessa var sådär superdominant i poängbörsen, utan poänggörandet spreds ut rätt jämt över laget förra säsongen, så att detta är tapp av kolossala format är en överdrift.

På forwardssidan plockar Halmstad in Rickard Palmberg (Södertälje), som under sina 228 matcher i Hockeyettan gjort 249 poäng. Kvar i laget finns också spelare som Henrik Reis, Johan Andersson, Sebastian Kölzow Isaksen och Emil Sätterman, som samtliga skulle kunna vara goda för 20-30 pinnar under en säsong.

I skrivandets stund har Halmstad endast fem backar på kontrakt, varav en är junior och två är förstaårsseniorer. Det känns ju självklart inte jättetryggt, men jag litar på att sportchefen, Niklas Söderström, har några ess att plocka fram ur rockärmen. Ess som gör att Halmstad på allvar blir den ”dark horse” som jag tror att dom kan bli denna säsong.

I båset hittar vi Jönköpingssonen Magnus Rahm. Rahm gör sin första säsong som coach i Hockeyettan, men har en gedigen tränarbakgrund i bagaget. Han har varit huvudtränare i Norska högstaligan och har de tre senaste säsongerna tränat Tyringe i division två.

I Halmstads tränarstab hittar vi också Anthon Hansson, målvaktstränare, som har ett gott renommé. Han kan nog få de bägge målvakterna, Jonathan Sääf och Elias Axelsson Svensson, att höja ytterligare ett snäpp.

 

Kallinge/Ronneby IF

17 (sjutton!) nya spelare in i KRIF-truppen om jag räknar rätt. Några av dessa har varit i klubben innan/har en anknytning till närområdet. Men hur man än vrider och vänder på saken så är spelaromsättningen alldeles för hög för att falla mig i smaken.

Lägg till faktum att KRIF var en av kandidaterna att ta klivet upp förra säsongen (Något man misslyckades kapitalt med då man först bommade Allettan och sedan åkte ut redan i playoff 1 mot Tingsryd), så inser nog de flesta att pressen att lyckas i år kommer bli monumental på nye tränaren, Tony Zabel, och hans ihopvärvade gäng.

Men visst har man värvat (på papperet) ett bra gäng. David Lillieström Karlsson (AIK) och offensivt skicklige backen Jimmie Jansson (Timrå) kan bli riktiga attraktioner runt om i hallarna. Målvakten Oscar Malm gjorde det riktigt bra i bottenlaget Olofström förra säsongen. Att OIK åkte ur kan ingen lasta Malm för.

Blekingelaget har värvat in fyra nordamerikaner som väl egentligen ingen alls vet var dom står (dom själva får man väl hoppas). Det kan bli succé eller fiasko.

Det finns några spelare kvar från förra säsongen (Stefan Söder och Andreas Dahlström för att nämna två) och dessa kommer få dra ett tungt lass för klubben i början innan alla nya spelare hittat sina roller. Jag tror på en liknande säsong för Kallinge/Ronneby i år som man hade ifjol då man var ytterst segstartade och kom igång först efter jul.

Men ett talangfullt lag har man, så jag skulle inte trilla av stolen om dom kniper en plats till Allettan. Men jag har väldigt svårt att tro det, playoff borde dom dock greja.

Nybro IF

Klassikerklubben har tappat en hel del kompetens sedan man startade upp förra säsongen.

Poängkungen Rickard Palmberg försvann till Södertälje mitt under förra säsongen. Vidare har man tappat Markus Piispanen (Hokki), Troy Davenport och Jack Berger till denna säsong.

Men man får även behålla många spelare som gjorde starka säsonger ifjol. Jag tänker främst på Martin Olsson, Henrik Sirbäck och Viktor Jonsson.

Man har hämtat in den före detta J-landslagsmålvakten Oskar Sehlstedt att vakta kassen. Nu står han antecknad för tre internationella kamper, men han har blivit uttagen och funnits med i diskussionerna, vilket vittnar om att klass finns. Skolad i Skellefteå och har de två senaste säsongerna jagat en startplats i allsvenska Oskarshamn, men har varit utlånad till Hockeyettan den mesta tiden. Får han nu lugn och ro så kan det här bli riktigt bra i Nybro.

Med värvningarna av Markus Palmberg (Vimmerby), Niklas Svensson (Vimmerby), Kalle Hult (HV71 J20) och Nicklas Stridh i spetsen ska nog Vikingarna kunna bli strået vassare i år än i fjol. Det kan räcka ända till Allettan beroende på vilken utväxling några av de inhämtade förstaårsseniorerna får. Playoff ska det här gänget absolut fixa, något föreningen inte lyckades med förra säsongen.

Dessa hamnar i ingenmansland.

HC Dalen

Förra säsongen klarade HC Dalen målsättningen att stanna kvar i Hockeyettan utan negativt kval med ett måls mariginal. I år kommer differensen till kvalstrecket bli större, det vågar jag redan nu slå fast.

Fem av de tio bästa poängplockarna från ifjol är borta till i år: Jonathan Tholander (Piteå), Victor Wallin (Värnamo), Johan Lindström (slutar), Ted Nilsson (Värnamo) och Johan Holmberg (Hovås).

Det är en hel del poäng framåt som försvinner, men det är långt ifrån oersättliga poäng då det handlar om spelare som levererade i spannet 15-21 poäng ifjol.

In har man hämtat bland andra Niclas Frahmer (Bregenzerwald), Niklas Bunnstedt (Grästorp), Tor Immo (Olofström) och Kristoffer Pihlqvist, som alla har visat att dom kan leverera inom det poängspann (eller mer) som har försvunnit.

Dessutom finns killar som Erik Glimberg, David ”Tuppen” Fredriksson, Timmie Persson, Viktor Näslund, med flera, som kan tänkas bidra en hel del med mål och poäng framåt.

Ju längre förra säsongen gick, desto mer kliv framåt tog Dalens lag. Närmare 75% av truppen hade ingen, eller mycket ringa, erfarenhet av spel på denna nivå tidigare när säsongen startade. Men laget och spelarna växte ju längre säsongen led.

Förra säsongen kommer bli känd i Dalens historiebok som: ”säsongen med alla hedersamma förluster”. Många matcher förlorades med uddamålet, matcher där laget lika gärna kunnat plocka en, två eller tre poäng. Givetvis spelade orutinen in en smula här, något som också visade sig sent under säsongen då dom hedersamma förlusterna blev färre och färre.

Känslan jag har är att Dalen har ett lag med enormt mycket potential. Många är skolade i HV71, vilket innebär bra utbildning.

Man satsar i stor utsträckning på lokala förmågor och sådant är viktigt, inte minst för sammanhållningen i gruppen.

Man har redan sen tidigare en grupp som kännetecknats av bra stämning och sammanhållning och dessutom har ett flertal spelare vittnat om att man aldrig tränat så bra och hårt som man gjort i sommar.

Så jag tror på en bra säsong med nye huvudtränaren Pelle Gustafsson vid rodret. Nu kanske en och annan skakar på huvudet och muttrar: ”Vaddå bra säsong? Han tippar dom ju i mitten av tabellen”.

Men Hockeyettan Södra är stark, riktigt stark. Hade Dalen spelat i östra/västra serien hade jag nog nästan vågat dra till med att sia Dalen till Allettan/playoff. Men sett till en lång serie tror jag inte Dalen rår på topp sex i denna serien, laget kan absolut störa topplagen i någon enstaka match, men inte sett över hela säsongen.

Vimmerby HC

En och annan idiotförklarar säkert mig nu när jag förutspår att Vimmerby kommer att missa Allettan och playoff. Klubben från Astrid Lindgren-land har ju gått till Allettan samtliga säsonger man spelat i Hockeyettan (fyra) och varit med i kval upp mot Hockeyallsvenskan.

Men jag grundar mitt påstående främst två faktorer:

  1. Tidigare år har man spelat i Division 1 E/Hockeyettan Västra, serier där motståndarna inte varit i närheten av klassen lagen i Hockeyettan Södra håller. Vimmerby har ju som bekant tillsammans med Västervik fått byta västra mot södra serien.
  2. Alexander Holmberg, Jakob Karlsson, Jesper Eriksen och Carl Ackered stod tillsammans för 103 poäng i Vimmerbytröjan under förra säsongen. Under halva förra säsongen för att vara korrekt eftersom samtliga dessa fyra försvann till Hockeyallsvenskan mitt under fjolårssäsongen.

Under sommaren har dessutom, bland andra, Niklas Svensson, Markus Palmberg och Jeff Smith tagit sina gemensamma 76 poäng och dragit till andra jaktmarker.

Fantastiskt duktige målvakten, Calle Brattenberger, har lämnat för Södertälje och lämnar såklart ett stort hål efter sig i Vimmerby.

Vilka ska då ersätta alla dessa flyktade spelare?

Från Hammarby hämtar man in Linus Lundin, som tillsammans med Marcus Evertsson ska utgöra Vimmerbys målvaktspar i vinter. Säkerligen två jätteduktiga burväktare, men fixar någon av dom att vinna matcher åt sitt lag?

På backsidan förstärker VHC med Alexander Andersson (Haninge), Filip Bergmark (Örebro), Rasmus Forslund (Helsingborg) och Filip Mingotti (Karlskrona). Bra Hockeyettanklass på samtliga dessa, några skulle nog till och med kunna ta en ordinarie tröja i Hockeyallsvenskan. Backsida är helt klart Vimmerbys starkaste lagdel.

Hampus Harlestam (Hammarby) och Dennis Santesson (Värmdö) hämtas in för att leverera poäng framåt. Det har dom också visat innan att dom kan göra i Hockeyettan, men då i den östra serien som är betydligt svagare än den södra, och kanske är lite ”lättare” att vräka in poäng i. Att dessa två på egen hand ska lyckas ersätta alla dom flyktade essens poäng ser jag som uteslutet.

Mycket nytt i Vimmerby alltså. Dessutom en ny tränare i 32-årige Daniel Eriksson. Eriksson ha de senaste sex åren varit huvudtränare för Södertäljes J20 och borde ha en bra kännedom om att utveckla lag och spelare. Det lär han få dra nytta av i år, då han nog lär få fokusera på att få ihop laget och få dom att bli bättre, om Allettan ska nås.

Dessa får slåss för att undvika de två kvalplatserna för negativt kval.

 

Helsingborgs HC

HHC imponerade storligen under vårserien förra säsongen då man vann densamma efter att ha slutat på nionde plats i grundserien innan jul.

I slutet av förra säsongen och under sommaren har det mesta handlat om att klubben har riskerat att gå i konkurs, men nu ska tydligen faran vara över enligt HHC själva.

De ekonomiska bekymren har naturligtvis medfört att bra spelare har lämnat för andra klubbar där utmaningen (och plånboken?) är större. Tittar man på föregående säsongs interna poängliga, så har sju av de spelare som placerade sig på de tio första platserna lämnat klubben. Väldigt många poäng som försvunnit ut genom dörren där alltså.

Likaså har bra backar som Jesper Appel (Kiruna)och Anton Sjöstrand (Dalen) lämnat, samt att bägge målvakterna har styrt kosan mot nya mål.

Men allt är inte mörker. Trotjänarna Carl Eriksson Waldeborn, Julius Bergkvist, Ludvig Jansson, Agust Karlsson och Dennis Pegenius stannar i klubben. OK, inga monumentala poänggörare i dessa herrar, men med hjärta kommer man långt.

Värvningarna är väl kanske inte något man gör frivolter över, undantaget den från Kiruna inhämtade målvakten Arvid Stenmark. Stenmark har visat upp bra siffror från sin tid i Kiruna och har potentialen att bli den vägg HHC:s lag kan luta sig emot i vinter.

Och på tal om att luta sig mot något: Paul Andersson- Everberg kom in som tränare i Helsingborg mitt under förra säsongen och var kanske den bidragande faktorn till att laget reste sig och kunde avancera till play off. Vid sin sida har han i år Stefan Bergqvist och Kenny Jönsson, två rutinerade herrar som högst troligt har många bra saker att lära ut till laget.

Många tippar HHC tvärsist i serien. Jag är inte riktigt lika säker, men man kan nog slå fast att det blir undre tredjedelen för Skånegänget, men jag tror dom har goda möjligheter att undvika negativt kval, mycket tack vare rutinen och kompetensen på tränarbänken.

Mörrums GoIS

Förra säsongen var en kämpig sådan för Mörrum. Med endast ett måls mariginal mot sig tvingades man till ett ovisst kval för att hålla sig kvar i Hockeyettan, ett kval som man lyckades bemästra och därför spelas det elithockey i Mörrum även denna säsong.

Till denna säsongen har spelaromsättningen varit hög. Ut har spelare som Marcus Fornell (Kallinge/Ronneby), Alexander Karlsson (Kristianstad), Sebastian Manberg (Kiruna) och Andreas Grönqvist (Olofström) försvunnit.

In har intressanta och utvecklingsbara spelare som Rok Leber (Ljubljana), Markus Näslund (Rögle J20) och Hampus Sirugo (Leksand J20) kommit. Det finns även fler intressanta nyförvärv. Men räcker det? Potentialen i truppen är stor men dryper inte av rutin, det gäller att tränare Jens Svensson och spelarna får ut den och att laget blir bättre än ifjol. Annars kan det bli en tung säsong.

Tyringe SoSS

Svårbedömd nykomling. SoSS har mest åkt runt och varit megadominanter/favoriter i division två de senaste säsongerna, för att när det väl gäller stranda i kvalet upp till ettan.

Förra säsongen klarade man dock av att ta klivet och man behåller en stor del av det gäng som tog upp laget i Hockeyettan.

Bland nyförvärven, som ska ta Tyringe från att vara ett klasslag i tvåan till att hänga kvar i ettan, märks framför allt Victor Mångs (Halmstad), Adrian Ekström (Amager) och Zebastian Ilestedt (Lindlöven) som alla tre har stor rutin från spel i Hockeyettan.

Bland spelarna som finns kvar sen förra säsongen märks Mathias Sjöberg och Kim Runermark i rutinväg.

Som jag skrev i inledningen så är Tyringe en svårbedömd nykomling. En stark nykomling som har ett lag som vant sig vid att vinna. Men räcker det? Nja, inte mer än till en nionde plats i alla fall.

Varberg HK

Förra säsongen var Varberg en pigg nykomling som inledde starkt under hösten. Men under våren hände något och Hallänningarna grejade nytt kontrakt med hjälp av målskillnad.

I år ser laget dessutom svagare ut på papperet då poängmakare som Kristoffer Wikner (IK Pantern), Philip Martinsson (Kallinge/Ronneby) och Kristian Ruisma (Karhu) lämnat. Lägg därtill att duktige målvakten Charlie Torstensson ( ifjol inlånad från Almtuna) gått tillbaka till klubben han är kontrakterad av, duktige backen Tommi Juntunen lämnat för IK Pantern och superrutinerade Dejan Matejic gått till Grästorp, så förstår ni att läget är tufft för Vipers.

Vad finns då kvar i laget? Och vilka har kommit in för att fylla luckorna?

Först och främst finns fjolårets poängkung, Pontus Gulldén, kvar i laget som även lyckats behålla den forne SHL- och landslagsspelaren Jari Tolsa. Dessa blir såklart viktiga byggklossar i en allt annat än rutinerad trupp.

Som ny målvakt hämtar man in juniorlandslagsrutinerade Marcus Due-Boje från Troja/Ljungby. Varberg är hans fjärde nya klubb på fyra år, sedan han lämnade Djurgårdens organisation 2012, och han har inte riktigt fått det att stämma i sina tidigare klubbar. Men potential finns absolut, och Due-Boje kommer absolut kunna rädda laget några gånger i vinter. Men håller han en hel säsong?

In kommer också Rasmus Holmén (Vallentuna), som 2012-2013 levererade 47 poäng (36 matcher) för AIK i J20 Superelit. Men han har inte visat upp samma fina poängproduktion i seniorsammanhang. Men, liksom i Due-Bojes fall, finns såklart potentialen där.

På backsidan hämtar man bland andra in de skickliga backarna Sam Perstedt (Wings HC) och Dennis Fröland (Troja/Ljungby).

Den forne storspelaren, pudelkloke Jonas Johnson, hämtas in som ny huvudtränare. Om Jonas är lika smart som tränare som han var som spelare så kan det såklart bli jättebra det här, men mitt tips är ändå att Varberg kommer få mycket svårt att undvika negativt kval.

Så var det detta med tabellen också ja.

1. IF Troja/ Ljungby Allettan
2. Kristianstads IK Allettan
3. Västerviks IK Allettan
4. Nybro IF Allettan
5. Halmstad HF Playoff
6. Kallinge/Ronneby IF Playoff
7. Vimmerby HC Spelar Hockeyettan 2016/2017
8. HC Dalen Spelar Hockeyettan 2016/2017
9. Helsingborgs HC Spelar Hockeyettan 2016/2017
10. Mörrums GoIS Spelar Hockeyettan 2016/2017
11. Tyringe SoSS Kval
12. Varberg HK Kval
Exit mobile version