Site icon hockeystaden.se

HV71 har yngst (hittills) tränarteam i SHL.

Idag gjorde HV71 klart med den förste av två assisterande tränare till Johan Lindbom, valet föll på 37-årige Tim Brithén.

Ett bra val känns det som, namnet Brithén är ett namn som andas hockey. Pappa Jim har en lång meritlista inom tränarskrået, förbundskapten för Danmark (1996-2001) och huvudtränare för Modo (2001-2003) för att nämna en liten del av hans erfarenhet.

Brorsan Ted inleder snart sin tredje säsong i HV71 och har gjort sig känd som en smart och taktisk spelare med stora ledaregenskaper.

Jag kan inte så mycket om Tim, men med tanke på det nära släktskapet med Jim och Ted så känns det nästan givet att han har stor kunskap om hockey och dess taktik. Han har coachat på varierande nivå sedan 2002 (förbundskapten för Island de två senaste säsongerna bland annat) och borde genom det ha samlat på sig en hel del egen erfarenhet också.

Jag tror på det här och riktar en stor ”tumme upp” till Johan, Johan och Johan för valet dom har gjort. Känns fräscht och nytänkande. Och sådant gillas starkt.

*

Offentliggörandet av Brithén som assisterande fick mig att ”nörda loss bigtime” här nu ikväll. Någonstans fick jag en känsla av att HV71 kan ha det yngsta tränarteamet i SHL, en känsla som också visade sig stämma.

Jag vet att alla tränarteam runt om i SHL inte är ”satta” än, exempelvis då HV71:s som väntar in en ytterligare assistent till Johan Lindbom. Men eftersom jag inte kunde hålla mig till seriestart (då teamen borde vara satta kan man tycka) gjorde jag en lista på medelåldern i SHL:s tränarteam, så som dom ser ut just nu. Huvudtränare, assisterande och målvaktstränarna är inkluderade. Inom parantes anges hur många dom är i teamet och yngst går givetvis först.

Klubb (antal) Medelålder
1. HV71 (3) 36,67
2. Malmö (4) 37,5
3. Frölunda (3) 39,3
4. Växjö (4) 39,75
5. Linköping (4) 40,25
6. Djurgården (4) 42,75
7. Rögle (4) 43,25
Färjestad (4) 43,25
9. Skellefteå (4) 43,75
10. Örebro (4) 44,5
11. Karlskrona (4) 44,75
12. Modo (4) 46
Luleå (1) 46
14. Brynäs (3) 50

Notera gärna att fyra av fjorton tränarstaber innehåller mindre än fyra medlemmar. Jag får en känsla av att Frölunda kommer nöja sig med tre i tränarstaben, Luleå ska självklart ha in några namn till, dom har ju bara Fagervall än så länge. HV jagar ytterligare ett namn och vad anbelangar Brynäs har jag inte en susning om dom är nöjda på tre.

Notera även att jag hämtat all info från eliteprospects.com (som brukar vara väldigt uppdaterade vad gäller SHL).

Värt att notera i sammanhanget är att HV inte får plocka in någon äldre än 40 år i sin ledarstab. Gör dom det så går Malmö Redhawks om dom i ligan.

Vad säger då detta oss? Det här med medelålder på tränarteamet? Egentligen ingenting alls, någon med negativ livsåskådning lär väl börja gasta om att HV71:s tränare är ”alldeles för unga för att lyckas i SHL”. Växjös tränarteam är bara tre år äldre, och vann SM-guld säsongen som var. Så där föll ju det argumentet platt till marken.

Jag väljer att se HV71:s unga tränarkonstellation som en enorm styrka, märk väl att Johan Lindbom lyckades mycket bra i sin förra klubb (HC Dalen) med två “yongsters” i sitt team: Fredrik “Fidde” Jonsson och Henning Sohlberg. HV71 har just nu ett team, hittills innehållande Johan Lindbom, Tim Brithén och William Rahm, som andas nytänk och en nyfikenhet på att testa nya saker.

Ha d

Exit mobile version