Site icon hockeystaden.se

Nässjömålvakter och HV71:s backsida

Först och främst vill jag ta tillfället i akt och korrigera en sak jag skrev i mitt förra inlägg, det om Nässjömålvakter. Jag skrev att Jonas Gunnarsson förlängt sitt kontrakt med Malmö Redhawks, något han faktiskt inte har gjort då man inte kan förlänga ett kontrakt som aldrig existerat.

Förra säsongen var Gunnarsson under kontrakt med HV71 och således utlånad från dom till Malmö och inget annat.

Jag betvivlar att ni som läser vad jag skriver legat sömnlösa över detta, men rätt ska vara rätt tycker jag, särskilt då jag själv kan hänga upp mig över sådana här saker.

Nog om detta.

Det blev, med hockeystadens mått mätt, rejäl aktivitet på facebook och twitter efter publiceringen av inlägget om alla duktiga målvakter som har Nässjö HC som gemensam nämnare.

Aktiviteten på sociala medier resulterade i att jag fick några nya namn att lyfta fram.

Först och främst handlar det om målvaktstränaren Roger Ahlqvist, som ligger bakom de duktiga burväktarnas utveckling på det småländska höglandet.

Roger har bland annat en bakgrund som målvaktstränare i HV71:s juniororganisation och återfinns nu i Boro/Vetlanda, där han jobbar med klubbens målvakter.

En annan sak som nådde mig via facebook/twitter är att det finns en trio unga målvakter med koppling till Nässjö HC som det finns all anledning att hålla ögonen på. Dessa tre är:

Jakob Nyqvist

Jakob, med NHC som moderklubbKom till HV71 inför förra säsongen och hade, om man ser till statistiken, en riktigt bra säsong i klubbens J18 –lag. 1.97 insläppta mål per match innan jul och 2.64 efter. Fyller 17 den 19:e december i år och det ska bli väldigt intressant att följa hans utveckling.

Hampus Alexandersson

Den Mjölbyfostrade 19-åringen representerade Linköpings HC som U16-spelare. Efter en säsong tillbaka i moderklubben drog han vidare till Nässjö HC där han under två säsonger har visat att han är redo för större uppgifter då han till kommande säsong är tillbaka i LHC och klubbens J20-lag.

Calle Josefsson

Efter att ha spelat hela sin karriär i Nässjö HC bytte han till förra säsongen klubb till HV71 och J20 Superelit. Det blev inte jättemånga matcher där, men han visade tillräckligt för att Hanhals, topplag i division två, skulle bestämma sig för att satsa på honom till kommande säsong.

Sådär, där har vi tre killar till som vi alldeles säkert kommer få höra mer om i framtiden.

Nässjö levererar

*

Igår signade HV71 den kanadensiske backen Ryan O´Byrne. Signeringen innebär att HV71 nu har nio backar under kontrakt i A-laget.

Nio backar under kontrakt och många med mig vill få in en tionde, nämligen Adam Almqvist. Men finns det plats för honom?

Man kan ju anta att Simon Karlsson lånas ut, i alla fall till en början, då han knappt inte spelade någonting alls förra säsongen (2 matcher i J20) efter sin körtelfeber. Så det kan nog vara bra för honom att spela igång sig på en lite lägre nivå. Men då finns det fortfarande åtta backar kvar.

Kristoffer Berglund, Chris Campoli, Jere Karalahti och nyss nämnde O´Byrne torde vara ”ontouchable” och kan antas få mycket istid.

Axel Eidstedt, Emil Johansson och Lawrence Pilut tog samtliga stora kliv under förra säsongen, utvecklades enormt och visade att de hör hemma i SHL. På ett sätt vore det synd att peta dessa tre.

Återstår gör Niklas Hansson, som gjorde det riktigt bra i Hockeyallsvenskan förra säsongen för Rögle BK. Hansson anses vara en framtidsback, redo att ta nästa kliv. Känns som det klivet då är SHL och att utlåning neråt inte är aktuell.

Men jag tycker att Adam måste in i HV71:s trupp om han bara själv vill. Att han själv vill tror jag är högst troligt då han har allt att vinna på att komma hem och spela en-två säsonger, få mycket speltid, etablera sig i landslaget och ta karriären vidare därifrån.

Almqvist har kapaciteten att bli HV:s nummer ett-back, inget tvivel om saken. Men ska han in… Ja, då är det nog tyvärr så att det blir någon av de yngre talangerna som får stå åt sidan. Talanger som om två-tre år troligtvis kommer tillhöra toppskiktet i SHL i respektive spelstil (Johansson och Pilut PP-backar, Eidstedt tuff, fysisk etc etc).

HV71:s backsida ser godkänd ut tycker jag, inte mer om man ska vara topp fyra. Den är jämn och innehåller alla ingedienser gällande offensiv kvalité, defensiv dito och tuffhet. På så sätt tycker jag att den är bra balanserad, men det finns inga toppar i någon av kategorierna tycker jag, exempelvis finns det ingen given landslagskandidat på papperet såhär inför säsongen, även om många har potentialen i sig att ta en blå/gul tröja under säsongens landskamper.

Men det finns som sagt enorm potential i HV:s backsida, gäller att den kommer fram 2015/2016. Hursomhelst ska det bli enormt spännande att följa utvecklingen på de unga, lovande backarna.

Sen ska ju tilläggas:

Jag skrev ju innan att jag tycker backsidan är jämn utan toppar. Det i sig kan ju också vara en styrka. Tävlar du mot jämnbördiga på varje träning, utvecklas du ju av det också.

Exit mobile version