Site icon hockeystaden.se

Mina tankar om Johan Lindbom som ny huvudtränare i HV71.

Jag deltog på en synnerligen blöt svensexa igår, så kvalitén på denna text lär bli därefter.

Under gårdagens ståhej fick jag många frågor om vad jag tycker om Johan Lindbom som huvudtränare i HV71. Vad jag tycker kan ni läsa lite senare i denna text, men först en annan grej.

En av mina vänner som också deltog under svensexan lanserade en teori om att han tror Pär Mårts är klar till säsongen 2016/2017, och att Johan Lindbom då kommer kliva ner och bli assisterande. Jag tycker teorin är värd att nämna här på bloggen. Det har tagit tid att komma till avslut gällande ny huvudtränare, och jag tror det kan vara så att man in i det sista försökt jobba med att lösa Mårts från sitt kontrakt med Svenska ishockeyförbundet men att en lösning inte nåddes för säsongen 2015/2016 som är den säsong som är kvar på Mårts kontrakt. Någonstans i denna grytan finner vi nog även svaret på varför Stillman/Olausson dröjde så länge med sitt beslut angående deras vara/ icke vara i klubben. Tror det har handlat om deras roller i klubben. Med denna lösning innefattande Mårts och Lindbom kanske det inte skulle finnas plats för de båda i A-lagets ledarstab.

Som sagt är detta en intressant teori. Tycker jag om den då, om det skulle visa sig att det blir så? Nej. Absolut inte. Jag tycker det är en totalt värdelös grej att göra. Finns många exempel på tränare som hoppat på ett förutbestämt uppdrag på en säsong för att klubben inväntar ett annat tränarnamn till säsongen efter. Jag kanske låter gnällig och bitter nu, men jag kan inte komma på något tillfälle en sådan lösning visat sig bli en succé. Men det finns säkert exempel som motbevisar det jag säger.

Hur Mårtsfrälst jag än må vara så ser jag hellre att Johan Lindbom fullföljer de tre kontraktsåren som headcoach än att man ska in och ”mickla” i ledarstaben ännu en gång till nästa säsong. Kontiunitet.

Då började vi detta inlägg med en teori om hur saker och ting kanske ligger till. Nu kör vi vidare med ämnet detta ska handla om: Johan Lindbom ny huvudtränare i HV71.

Jag är väl förmodligen trehundrafyrtiosjua på bollen, men jag har inte kunnat sitta ner framför datorn förrän här nu ikväll. Många har redan skrivit vad jag skulle ha skrivit. Tycker dessa tre skribenters artiklar sammanfattar rätt bra vad själv känner och tänker.

Mikael Mjörnbergs artikel

Robert Petterssons artikel

Christer Strandbergs artikel

Sen finns det en hel del ”förståsigpåare” som dömer ut Lindbom redan från start. Jag tror dessa ”experter” kommer få anledning att ångra sina ord.

Kritiska röster har höjts mot att Johan Lindbom saknar erfarenheten. Jag ställde själv frågan till Johan inför en match i Hockeyettan förra säsongen om vad han tänker om att vara ny tränare på den höga nivå som ändå våran tredjeliga är. Han svarade då något i stil med att hockey är hockey och det är något han kan mycket av. Dessutom la han till att han tränat lag i över tio säsonger, om än inte seniorlag under alla dessa år, och att han vet hur man får ihop lag och sätter spelsystem etc.

Och det är ju helt rätt svaret jag fick min något obetänksamma fråga. Han har gått alla nödvändiga tränarutbildningar, han har tränat lag i över ett decennium och gjort det bra.

Så hockeybiten är jag inte ett dugg oroad över, Johan kan hockey och är säker i sin filosofi om hur sporten ska utövas.

I min roll som skribent för HC Dalen besöker jag ofta lagets omklädningsrum för att ställa frågor till spelare och ledare. Ett omklädningsrum där det råder en riktigt, riktigt god stämning. Det märker man direkt när man öppnar dörren att ”här vilar det inga sorger” och alla är kompisar med alla. Skitsnack och grupper som drar åt olika håll lyser med sin frånvaro. Självklart är Johan Lindbom en stor bidragande orsak till att spelarna i Dalens omklädningsrum mår bra. Hans lugn och förmåga att verkligen se varje spelare, tror jag ligger bakom en stor del av harmonin.

Självklart är dessa egenskaper något Johan kommer plocka med sig in i Kinnarps Arena och HV71. En lugn kille, med bägge fötterna på jorden som inte svävar iväg eller tappar fattningen för småsaker.

Så truppharmonin i HV71 är jag inte heller oroad över. Om det nu har rått dålig stämning, så är Johan Lindbom rätt man att jobba bort den. Något han kommer lyckas med.

HC Dalen drabbades förra säsongen, då man var nykomlingar i Hockeyettan, av mängder med uddamålsförluster på rad. Ibland var det helt sjukt vad puckarna studsade emot laget i slutet av matcherna. Johan Lindbom jobbade dock oförtrutet vidare för att gjuta mod i sina grabbar, och han jobbade lugnt och metodiskt, ingen panik. Jag vet att han skippade nån träning när det var som tyngst och lät grabbarna gå ut och spela bowling istället. Det var säkert nån mer träning som gick till andra aktiviteter också. Och han pratade mycket med spelarna under denna perioden, lät dom prata och säga vad dom tyckte och tänkte.

Spelmässigt fanns det också mycket bitar at jobba med. Över halva Dalens trupp hade inte någon erfarenhet från spel i Hockeyettan tidigare, vilket märktes i spelet innan jul. Johan, hans assisterande, Fredrik ”Fidde” Jonsson, och killarna i laget jobbade vidare lugnt och metodiskt för att spelet skulle sitta, och tillslut lyckades man hitta en vinnande väg och kontraktet i Hockeyettan kunde säkras en minut i tolv på säsongen. Återigen, ingen panik.

Så Johan Lindbom har visat att han kan hantera press och under tiden utveckla lagets spel och spelarna. Dessutom är han inte rädd att ta hjälp och intryck från andra. Prestigelöshet är nog en nyttig egenskap att ha i ett SHL-bås, där pressen naturligtvis blir större än var den var i Hockeyettan. Men Johan var rookie i Hockeyettan förra säsongen och red ur stormen. Finns ingenting som säger att han inte skulle lyckas med det en gång till några snäpp högre upp, om det nu skulle börja gå tungt.

Summa summarum: Johan har erfarenhet, han kan hockey, han är en teambuilder, han kan utveckla spelare, han är prestigelös och han kan hantera press.

Märk väl också att under Johans fyra år som huvudtränare i HC Dalen utvecklades laget hela tiden och blev bättre.

Mediebiten i SHL tror jag kan bli Johans svåraste nöt att knäcka, vilket han antydde själv i någon intervju jag såg/läste. I intervjun sa han att han har medieerfarenhet som spelare.

Men… han la av 2001 och medieklimatet har blivit råare sedan dess, mycket råare. Dessutom kombinerat med att sensationslystnaden hos de stora drakarna har ökat betänkligt.

Förra säsongen hade han tre-fyra stycken att prata med efter matcherna, däribland mig, och han gjorde det bra, tog sig tid, gav bra svar etc. Men där och då var det Dalens skribent (jag) och de lokala tidningarna/radion som var på plats. Nu kommer han ha en upphetsad Niklas Wikegård skrikandes i öronen efter matcherna, han kommer ha kvällstidningsjournalister som vill ha rubriker oavsett vilken placering HV ligger i tabellen.

Så det kommer bli ett hårt tryck. Nu kommer ju självklart inte detta som en nyhet för Johan och HV71. Han har fortfarande tid att förbereda sig mentalt på mediehetsen. Dessutom är jag helt övertygad om att HV71:s sportsliga ledning med Davidsson/Hult har en plan redo för att minska trycket på Lindboms axlar om det skulle bli för mycket. Exempelvis kan ju Patrik Ross ha varit den planen, en herre som verkar inom media (SVT) och delvis på grund av det uppdraget tackade nej till att bli Johans assisterande tränare.

Att Johan Lindbom kontrakteras som ny huvudtränare för HV71 är mycket bra. Modigt beslut som kommer visa sig bli ett vinnande drag i slutändan. Jag kommer återkomma till vad jag tror om HV:s öden och äventyr kommande säsong i ett senare inlägg. Kan redan nu avslöja att jag inte ser HV som ett topplag, men dom har åkt upp några pinnhål sen i fredags i min ranking. Och det är Johan Lindboms förtjänst.

*

Avslutningsvis, lite kuriosa.

Johan Lindbom har en viss del i denna bloggens födelse.

När jag, hösten 2014, började skriva för HC Dalen så var tanken att jag skulle plugga helt andra saker nu till hösten som kommer. Men skrivandet och intervjuandet gav blodad tand och hastigt och lustigt blir det journaliststudier istället, vilket är en gammal dröm. Motivationen att skriva och pilla med inslag på DalenTV har inte varit svår att hålla vid liv, men den har ju också spätts på efter uppmuntrande ord, tips och råd från HV:s nye tränare. Aldrig varit några problem när jag dryftat någon idé med honom som inkluderat deltagande från honom eller någon av hans spelare: ”bara o köra” har svaret allt som oftast blivit. Han vet en del om hur media funkar och jag gissar att han har ett visst mediaintresse (vild chansning), så jag kanske ska ta tillbaka min försiktiga tveksamhet angående mediebiten för Johan i SHL. Han grejar nog den biten med.

Exit mobile version