Site icon hockeystaden.se

Hur mår hockeyn i Jönköping egentligen?

Jag tänker inte ens kommentera tränarfrågan i HV71. Ni som läser min blogg vet vem jag tror och hoppas det blir. Vi lämnar det så, det finns så många andra som skriver om detta ämne ändå.

Det är just det här med att det skrivs mycket negativt om HV71 just nu detta inlägg ska handla om. Som utomstående betraktare kan man ju få för sig att hockeyn i Jönköping mår väldigt dåligt. Men så är ju såklart inte fallet.

Vi har fyra klubbar inom kommungränsen.

HV71

A-laget har åkt ut i kvartsfinal de fem senaste säsongerna. Självklart inte bra, och det är också HV71:s A-lag jag är mest oroad över då det handlar om framtiden.

Värvningarna till kommande säsong tycker jag ser bra ut. Inte mycket bra, men bra. Mycket viktigt att Martin Thörnberg kommer hem igen, likaså Önerud. Dessutom har man intressanta unga killar som tog stora kliv redan förra säsongen. Tänker då på Emil Johansson, Lawrence Pilut, Axel Eidstedt, Filip Sandberg, Anton Bengtsson och Christoffer Törngren. Addera dessutom talangerna Filip Ahl och Kevin Stenlund till detta, vad kan dessa två uträtta kommande säsong?

Så truppen ser bra ut, men tränarfrågan är ett gissel. Det måste bli rätt nu, annars är jag rädd för att det kan gå mycket illa nästa säsong.

HV71:s J20-lag har rönt stora framgångar de senaste fem säsongerna, eller vad sägs om två guld, ett silver och ett brons under dessa år? Starkt och dessutom har vi ju kunnat märka av juniorernas framgång i A-laget, inte minst då förra säsongen.

Till kommande säsong tar Johan Lindbom över tränarsysslan efter Anders Olsson som drar till Davos i Schweiz. Lindbom, som närmast kommer från HC Dalens A-lag, har stor erfarenhet av att träna ungdomar och juniorer då han bland annat varit tränare för HC Dalens J20-lag och Smålands TV-pucklag. Dessutom var killarna i HC Dalens A-lag inte direkt lastgamla, så Lindbom kan det där med att utveckla spelare, något som inte minst syntes förra säsongen då många killar i Dalen växte ju längre säsongen gick.

Bland spelare att utveckla märks bland andra: Erik Brännström, Jakob Cederholm och Lias Andersson. Spelare som är bofasta i sina respektive ungdoms- och juniorlandslag. Men det finns många fler spännande talanger att hålla koll på, något vi lär få anledning att återkomma till här på bloggen.

HV71:s J18-lag har väl inte direkt rosat marknaden med framskjutna placeringar de senaste säsongerna. Men, man har levererat spelare uppåt till J20 som där har nått framgång. Dessutom ska vi ju för ordningens skull nämna det att jakten på medaljer kanske, sett ur klubbarnas synvinkel, inte är det viktigaste i denna åldern. Det viktigaste är att killarna får möta bra motstånd och därigenom utvecklas till bra hockeyspelare. Sen finns det ju såklart ingen klubb som tackar nej till att deras juniorlag når framgång såklart.

Ny tränare i J18 är en herre vid namn Jonas Holmström som tidigare tränat Tranås A- och J20-lag. Så rutin finns.

HV71:s damlag är nya för året i Riksserien, som högsta serien för damer heter. Det är andra gången HV71 är uppe på den nivån, förra gången blev det respass redan efter en säsong. Jag ska erkänna direkt att jag kan mycket lite om damhockey, jag har helt enkelt varit slarvig med att sätta mig in i ämnet. Men jag ser fram mot att lära mig.

Men, trots min okunskap om ämnet, tycker jag att det ser ljust ut för damerna till kommande säsong. Vad jag har kunnat utläsa av lokalmedia och Leif Boorks twittrande så är det riktigt bra spelare HV71 har värvat in till sitt lag. Många av dom är bofasta i sina landslag och så har man värvat självaste Jenni Asserholt, tungt meriterad svensk landslagsstjärna.

Optimismens vindar torde råda i HV71 Dam och vi ser fram mot en spännande säsong.

HC Dalen

Norrahammarsklubben är Smålands tredje största klubb sett till antalet aktiva utövare. Endast HV71 och Växjö Lakers har mer aktiva. Sjukt imponerande, speciellt om man leker med tanken på att ranka klubbarnas A-lag sett från ett Smålandsperspektiv den senaste säsongen:

  1. Växjö Lakers (SHL)

2 HV71 (SHL)

  1. Oskarshamn (Hockeyallsvenskan)
  2. Tingsryds AIF (Hockeyettan)
  3. Västerviks IK (Hockeyettan)
  4. Troja/Ljungby (Hockeyettan)
  5. Tranås AIF (Hockeyettan)
  6. Vimmerby HC (Hockeyettan)
  7. Nybro Vikings (Hockeyettan)
  8. HC Dalen (Hockeyettan)

En snabbt sammansatt ranking från min sida efter att ha skummat igenom förra säsongens serietabeller. Ni måste hålla med om att det, sett från denna synvinkel, är mycket imponerande att HC Dalen är tredje största föreningen i Småland sett till antalet utövare.

Hela föreningen andas optimism och utvecklas på många plan just nu. Fullt förståeligt att optimismen frodas då klubbens juniorlag (J20 och J18) förra säsongen nådde klubbens största framgångar någonsin på juniorsidan. Bägge juniorlagen var bara ett fåtal poäng från att få kvala upp mot högsta serien i respektive ålderskategori.

Så framtiden ser ljus ut för HC Dalen, speciellt med tanke på att man försöker ta tillvara på de seniorspelare som inte tar plats i HV71 eller Hockeyallsvenskan och därigenom sätta en hemvävd prägel på sitt A-lag.

Black Wings HC

Föreningen, som bildades 2011, krossade allt motstånd i den småländska hockeyfyran förra säsongen. På de tio matcher man spelade vann man samtliga och lyckades kruta in 81 mål på sina motståndare. Givetvis vann man serien men avstod ändå en plats i division tre. Istället tar man till nästa säsong klivet över till division fyra Östergötland där motståndet är starkare.

Jag hade tidigare idag ett samtal med föreningens målvakt/talesperson, Marcus Lyck, som bland annat berättade att Black Wings HC inte vill riskera att ”kraschlanda” i division tre, utan att man istället vill skynda långsamt genom att ta vägen förbi Östergötland under ett par säsonger.

I division tre krävs det dessutom större ekonomiska resurser då du ska ha en större matchorganisation osv. Lägg därtill att det tydligen inte var helt enkelt att få mer istider i Kinnarps Arena, något klubben skulle behövt för ett äventyr i trean.

Med dessa faktorer, istider och ekonomi, på handen så kan man inte annat än att beundra klubbens beslut att skynda sakta och ta ett kliv i taget.

Marcus Lyck ser fram mot kommande säsong i Östergötland.

-Vi kände väl att vi hade växt ifrån lagen i den Småländska fyran, därför började vi titta på alternativet med Östergötland, som är en bättre serie där både toppen och botten är bättre. Det kommer ge oss bättre och roligare matcher att spela. Dessutom är det utvecklande för oss.

Vidare berättar Marcus att det under försäsongen är inplanerat med dubbelmöten mot Skillingaryd, Diö och Tidaholm, samtliga spelandes i division tre till vardags.

-Det kommer ge oss ett bra kvitto på var vi står någonstans, säger Marcus.

Jönköping Vikings

 Kvar i den Småländska hockeyfyran finns Jönköping Vikings, och dom verkar nöjda med att spela där. Jag har inte pratat med någon runt föreningen om framtida mål osv, men vad jag lyckats tyda ut från deras hemsida och facebooksida är att grabbarna i laget helnöjda med att vara där dom är.

Men sådana lag behövs också, alla har inte tiden att lägga ner på att träna hur mycket som helst, utan spelar enbart för att det är kul. Då är Vikings ett klockrent alternativ.

Sådär, nu fick ni en liten genomgång av hur de fyra klubbarna i Jönköping mår och som ni kunnat läsa är väl det enda orosmolnet A-laget i HV71. Men HV är en klubb som engagerar och någonstans känner jag att detta kommer bli bra i slutändan ändå.

HV71 fortsätter att producera talanger och har ett damlag som är på G. HC Dalen kör med en framgångsrik hemvävd satsning som jag tror kommer löna sig. Black Wings HC vill på sikt ta sig uppåt i seriesystemet, men går lugnt och sansat tillväga. Jönköping Vikings har kul och ger de som inte har tid eller ork att träna jämt ett alternativ när det kommer till att spela hockey.

Hockeyn i Jönköping mår bra.

Någonstans börjar man också skönja en bild av hur en välmående hockeystad kommer må ännu bättre om några år om HC Dalen tar några kliv till och lyckas vara en förening som är med och aspirerar på platserna i Allettan. Då blir dom ett jättehett och bra alternativ till de killar som inte tar plats i HV:s A-lag, och som i dagsläget söker sig till andra klubbar i Hockeyettan. Killar som på sikt har potential att spela högt upp i seriesystemet. Kan Dalen erbjuda bra hockeyspelare att få spela i ett bra lag mot bra motstånd och viktiga matcher ger ju det ringar på vattnet då laget blir bättre av att få välutbildade spelare och spelarna blir bättre av att spela i ett bra lag. Genom detta blir killarnas steg uppåt i seriesystemet mindre när det är dags för dom att röra på sig.

Tar Black Wings några kliv till och på sikt kan bli en etablerad klubb i division två så blir ju dom ett jättehett alternativ för de killar som inte platsar i Dalen.

Jag kommer återkomma vad det lider i ämnet hur Jönköping kan bli en ännu bättre och välmående hockeystad.

Ha d.

Exit mobile version