Site icon hockeystaden.se

Om Småland vore en egen nation

Som rubriken lyder: Vilket landslag skulle Team Småland kunna vaska fram om landskapet skulle vara en egen nation? Eftersom eder bloggare gillar sådana här tankenötter, bestämde jag mig för att ta reda på detta.

Resultatet? Ett mycket, mycket starkt landslag som garanterat skulle klara sig till slutspel om det ställde upp i VM. Kolla själva:

OBS: För att vara kvalificerad för Team Småland måste man ha en Smålandsklubb som moderförening och dessutom ha svenskt medborgarskap. Spelar ingen roll var man är född någonstans.

Målvakter Klubb Moderklubb
1. Johannes Jönsson Tingsryds AIF Kalmar HC
35. Markus Svensson Skellefteå AIK Kalmar HC
37. Jonas Gunnarsson Klubblös Eksjö HC

Markus Svensson är gjuten som förstekeeper. Gunnarsson och Jönsson får kriga om platsen på bänken. Som ni säkert redan räknat ut är målvaktssidan Team Smålands svagaste lagdel, inget ont om någon av målvakterna. Svensson har tagit sitt Skellefteå till SM-guld och SM-final. Jönsson och Gunnarsson har gjort det hyggligt när dom fått chansen i SHL, och på allsvensk nivå är dessa två herrar mycket kompetenta. Det visade inte minst Gunnarsson i Malmödressen förra säsongen. Men ändå kommer jag inte ifrån känslan att detta är den darrigaste lagdelen. Notera gärna att Kalmar HC har fostrat två av tre målvakter.

Backar Klubb Moderklubb
4. Niklas Hjalmarsson Chicago Black Hawks Eksjö HC
6. Oscar Fantenberg Frölunda HC IF Troja/Ljungby
22. Jeremias Augustin IF Malmö Redhawks Växjö Lakers HC
23. Oliver Ekman Larsson Arizona Coyotes Tingsryds AIF
33. Linus Hultström Djurgårdens IF Vimmerby HC
38. Nichlas Torp Modo Hockeyklubb HV71
55. Adam Almqvist Severstal Cherepovets HV71
65. Erik Karlsson Ottawa Senators Boro Vetlanda HC

Wow! Vart börjar vi? Vi börjar med att plocka ihop backparen, jag tänker mig såhär:

Oliver Ekman Larsson – Erik Karlsson

Adam Almqvist – Niklas Hjalmarsson

Dessa fyra är givna och ska ha mycket, mycket speltid. Erik Karlsson är topp tre bland backar i världen, OEL gör det fantastiskt bra i Arizona. Almqvist går bara runt och väntar på sitt stora genombrott, endast kilon och muskler som saknas för att han ska bli bofast i NHL. Hjalmarsson är spelskicklig och dessutom tillräckligt tuff och stark för att täcka upp för Almqvist.

Linus Hultström – Oscar Fantenberg

Nichlas Torp – Jeremias Augustin

Eftersom jag är en förespråkare för att köra med sex backar under match så tänker jag mig att de spelskickligare, men lite tunnare, Hultström/Fantenberg spelar mot lag vi ”ska slå”: Norge, Danmark, osv, osv. Men när det vankas tuffare motstånd: Canada, Tre Kronor, osv, osv, stoppar jag in Torp/Augustin i tredje backpar. En ”städgumma” i Jeremias och en stentuff Torp borde göra susen mot offensivt skickliga motståndare.

Forwards Klubblös Moderklubb
10. Martin Thörnberg HV71 HV71
11. Simon Hjalmarsson CSKA Moskva Gislaveds SK
12. Simon Önerud HV71 HV71
16. Niklas Olausson EHC Biel Tingsryds AIF
17. Alexander Johansson Växjö Lakers HC Gislaveds SK
19. Jesper Fast New York Rangers Nässjö HC
20. André Petersson Klubblös Tingsryds AIF
28. Anton Bengtsson HV71 Nässjö HC
29. David Ullström Sibir Novosibirsk HV71
40. Pär Arlbrandt EHC Biel HV71
87. Robert Rosén Växjö Lakers HC Alvesta SK
93. Johan Franzén Detroit Red Wings Boro Vetlanda HC

Hur gör vi här då? Kedjeformationerna tog ett bra tag att kombinera ihop, men såhär tycker jag Team Småland ska ställa upp:

Simon Hjalmarsson – Niklas Olausson – Pär Arlbrandt

Johan Franzén – Robert Rosén – Martin Thörnberg

Våra två topplinor. Tycker egentligen inte att det finns så mycket att diskutera. Hjalmarsson/Olausson/Arlbrandt har lirat ihop förr och levererat. Franzén/Thörnberg vet vart målet är beläget och tar sig gärna dit, Rosén vet hur han ska hitta fram med passningarna.

André Petersson – David Ullström – Mattias Tedenby

Killar som spelat ihop förr, jag är dock långt ifrån säker på att kedjan är rätt sammansatt med tanke på balansen. Men håll med om att det skulle vara kul att titta på denna enhet?

Anton Bengtsson – Simon Önerud – Jesper Fast

(Alexander Johansson)

Fjärdekedjans uppgift ska vara att gå in och ”köra skiten” ur motståndarna. Egentligen skulle jag vilja haft Fast högre upp i hierarkin, men jag hittade ingen plats åt honom. Dessutom tror jag att han skulle tycka det vara kul att spela ihop med kusinen, Anton Bengtsson. Önerud ska gnugga på tillsammans med kusinerna, och så stoppar vi in gnuggarnas gnuggare, Alexander Johansson, när någon behöver vila ett byte.

 

Ledare Klubb Moderklubb
Head Coach. Pär Mårts Tre Kronor Vättersnäs IF
Ass.Coach. Jan Karlsson Danmark Åseda IF
Ass.Coach. Fredrik Olausson HV71 Nybro IF
Mv.Coach Maciej Szwoch Färjestads BK Tingsryds AIF

Mårts behöver ingen närmre förklaring. Janne Karlsson är just nu förbundskapten för Danmark i VM. Han vet vad mästerskap handlar om och har dessutom inga problem med att ta på sig rollen som assisterande tränare. Likadant är det med Fredrik Olausson som har ett gott renommé hos killarna han är med och coachar fram i HV71. Tänker mig att Mårts har helhetsansvaret, Olausson tar backarna och Janne K coachar anfallarna.

Maciej Szwoch? Who? Maciej är målvaktstränare, nyss kontrakterad av Färjestad. Tidigare bland annat Växjö och Modo, har varit med och plockat fram målvakter som Viktor Fasth, Oscar Alsenfeldt och Linus Ullmark.

Vad skulle då detta gäng ha för chans i ett VM? Som jag skrev ovan är jag övertygad om att kvartsfinal är rimligt. Canada, Ryssland, Tre Kronor, Tjeckien, Finland och USA ska det nog mycket till att slå. Men Slovakien, Schweiz, med flera borde kunna gå att rubba.

Vad tycker ni? Har jag plockat ut rätt lag? Är formationerna rätt komponerade? Ös på med kommentarer.

Avslutningsvis: Toppen i Team Småland är väldigt bra, men bredden oroar lite. Landslaget ovan är det absolut bästa som går att plocka fram, men vad händer vid skador? Jag har dammsugit NHL, KHL, SHL och övriga Europa på spelare och detta var de bästa jag kunde finna. Två-tre bortfall från befintlig trupp så är det Hockeyallsvenskan som gäller för att finna spelare, eller Tyskland, Danmark och Norge.

Exit mobile version